Egymilliárd dolláros üzlettől esett el a svájci pénzintézet a kínai disznók miatt

agrarszektor.hu
Egy svájci székhelyű, multinacionális befektetési bank, az UBS egymilliárd dolláros üzlettől esett el egy felelőtlen vezető gazdasági elemzője miatt, aki miközben a Kínában kitört sertéspestissel magyarázta az ottani inflációt, könnyen félreérthető, "rasszistának" tűnő megjegyzést tett - írja a farms.com.

"Kínában emelkedtek a fogyasztói árak" - mondta Paul Donovan a svájci pénzintézet podcast csatornáján múlt hét szerdán. "Ez leginkább a sertéspestisnek köszönhető. És számít ez valamit? Számít, ha egy kínai disznó vagy. Számít, ha disznót ennél Kínában. De a világ többi részét nem érdekli" - jelentette ki a vezető elemző. A videót azóta eltüntették a csatornáról.


A kínaiak azonban végérvényesen megsértődtek a "kínai disznó" kifejezés miatt. A "Chinese pig" ugyanis "disznó kínai"-ként is értelmezhető. Az állami tulajdonú China Daily így kommentálta a hallottakat: "A kínai nép sok  hasonló megaláztatást szenvedett el az elmúlt évtizedekben, amikor még gyenge volt. Most azonban erős az ország. Magabiztosnak kell lennünk és meg kell őriznünk a nemzet méltóságát."

Donovan elnézést kért a szavaiért a Bloomberg Tv-n, azonban hiába: a Haitong International Securities kínai brókerház minden együttműködést felfüggesztett az UBS-szel, az infrastrukturális beruházásokban érdekelt CRCC pedig hétfőn minden indok nélkül ejtett egy készülő, egymilliárd dolláros kötvényügyletet a svájciakkal. Az UBS szabadságra küldte Donovant, sorsáról később döntenek.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?