Nyomulnak a csehek Magyaroszágon - Babis a legnagyobb, de vannak még jó páran

agrarszektor.hu
Andrej Babis agrár-élelmiszeripari cégei egymagukban 160 milliárd forintos árbevételt értek el tavaly Magyarországon, és ezzel a cseh hátterű nagy cégek összárbevételének 40 százalékát adták. Nemcsak ő nyomul azonban Magyarországon. Csehek állnak a Budapesti Erőmű Zrt. vagy a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. mögött is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egyre látványosanbb a cseh üzletemberek előretörése Magyarországon - írja g7.hu. Az itteni cseh cégek leginkább a mezőgazdaságban, az energetikában és az építőiparban jelentősek. Az öt leggazdagabb csehből négynek fontos érdekeltségei vannak nálunk. A mi szempontunkból most az agrárium a leglényegesebb, ezért ezt emeljük ki. A 10 legnagyobb cseh érdekeltségű cég összárbevétele 400 milliárdra rúg, ennek 40 százalékát Andrej Babis cseh milliárdos agrár-élelmiszeripari vállalkozásai adják:

  • IKR Agrár Kft. - 93 mrd Ft
  • Nt Élelmiszertermelő Kft. - 38 mrd Ft
  • Agrotec Kft. - 21 mrd Ft
  • Ceres Zrt. - 7,5 mrd Ft

Valamennyi említett cég Babis Agrofert holdingjába tartozik, melynek hazája és Magyarország mellett Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában is jelentős érdekeltségei vannak, portfóliója több mint 250 cégből áll. Babis nemcsak üzletember, hanem egyben Csehország miniszterelnöke is. Vagyonát 3,5 milliárd dollárra becsli a Forbes (ami 3,5-szerese Csányi vagy Mészáros Lőrinc vagyonának), ezzel a második leggazdagabb cseh.

Mint arról korábban beszámoltunk: az Európai Bizottság ellenőrei az idei év elején megtartott vizsgálataiknál megállapították, hogy Babisnak továbbra is befolyása van a holdingra, befolyásolni tudja az uniós támogatások elosztását, ezért összeférhetetlenség van politikai és vállalkozói tevékenysége között.  Csehországnak az Európai Bizottság könyvvizsgáló jelentésére szeptember 21-ig kell hivatalosan válaszolnia. Amennyiben beigazolódnának a könyvvizsgáló jelentésben megfogalmazott kifogások, a cseheknek mintegy 451 millió koronát kellene visszafizetniük az Európai Uniónak. Ezt a támogatási összeget az elmúlt években az Agrofert cégei vették fel. Andrej Babis a bírálatokat elutasította, s azt állítja, Csehországnak semmit sem kell majd visszafizetnie az EU-nak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A g7.hu összeállítása az egyéb cseh érdekeltségekkel is foglalkozik, kitérve arra, hogy a cseh térhódítás az importszerkezetünkben is érezhető nyomot hagy: nemcsak az itteni cseh hátterű cégek árbevétele nő, hanem a Csehországból érkező áruk mennyisége is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?