Mennyi közpénzt magánosított Babis? Itt az első részösszeg!

agrarszektor.hu
A cseh miniszterelnököt ismét azzal vádolják, hogy csalással szerzett eurómilliókat uniós agrártámogatásokból. Egy eddig még nem ismert, belső uniós könyvvizsgálói jelentés szerint szép summáról van szó.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az EU belső könyvvizsgálói jelentésében az áll, hogy nem kevesebb mint  70 millió euró (23,1 milliárd forint) érkezett Babis agrárcégeihez kétes körülmények között, csak 2018-ban. Összehasonlításképpen: Magyarországon a sertéstelepek országos megújítására fordított nagyjából ennyi támogatást (24,6 milliárd forintot) a magyar kormány a futó 7 éves pénzügyi ciklusban. Ugyanakkor Magyarország tavaly mintegy 590 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését vállalta jórészt a szabálytalan közbeszerzések miatt, ami a 7 évre járó összes brüsszeli kifizetés több mint 7%-ának felel meg.

Ha Babis 7 éven át 23 milliárdot juttatott volna el a megfelelő kedvezményezetthez, még mindig "csak" 161 milliárd forintnyi összegnél járna. Ha viszont tekintetbe vesszük, hogy a támogatás célzottja egyetlen vállalatcsoport, akkor már más a leányzó fekvése. Egész pontosan a cseh miniszterelnök agrárholdingjáról, az Agrofertről van szó, melynek Magyarországon is több leányvállalata van.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hírt egy cseh internetes hírportálról tudta meg a topagrar.com. A Bizottság továbbra is azt veti a cseh miniszterelnök szemére, hogy államférfiként és üzletemberként is jelen van a cseh gazdaságban, és ez a két szerepköre összemosódik. Babis ezt a vádat folyamatosan visszautasítja, de a tavalyi prági tüntetések azt bizonyítják, hogy a nép másképp látja ezt. A cseh miniszterelnök a több százezres megmozdulást is úgy igyekezett beállítani, mint amit politikia ellenfelei szerveztek az ő lejáratására. Az unió azonban már döntött arról, hogy a cseh kormányfő megsértette az összeférhetetlenség elvét, és ezért büntetés jár. Csak az összeg kérdéses még. Ennek egyik tételét adhatja a most kiszivárgott könyvvizsgálói jelentés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: MTI/AP/Francisco Seco

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?