2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Mennyi közpénzt magánosított Babis? Itt az első részösszeg!

Mennyi közpénzt magánosított Babis? Itt az első részösszeg!

agrarszektor.hu
A cseh miniszterelnököt ismét azzal vádolják, hogy csalással szerzett eurómilliókat uniós agrártámogatásokból. Egy eddig még nem ismert, belső uniós könyvvizsgálói jelentés szerint szép summáról van szó.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EU belső könyvvizsgálói jelentésében az áll, hogy nem kevesebb mint  70 millió euró (23,1 milliárd forint) érkezett Babis agrárcégeihez kétes körülmények között, csak 2018-ban. Összehasonlításképpen: Magyarországon a sertéstelepek országos megújítására fordított nagyjából ennyi támogatást (24,6 milliárd forintot) a magyar kormány a futó 7 éves pénzügyi ciklusban. Ugyanakkor Magyarország tavaly mintegy 590 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését vállalta jórészt a szabálytalan közbeszerzések miatt, ami a 7 évre járó összes brüsszeli kifizetés több mint 7%-ának felel meg.

Ha Babis 7 éven át 23 milliárdot juttatott volna el a megfelelő kedvezményezetthez, még mindig "csak" 161 milliárd forintnyi összegnél járna. Ha viszont tekintetbe vesszük, hogy a támogatás célzottja egyetlen vállalatcsoport, akkor már más a leányzó fekvése. Egész pontosan a cseh miniszterelnök agrárholdingjáról, az Agrofertről van szó, melynek Magyarországon is több leányvállalata van.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hírt egy cseh internetes hírportálról tudta meg a topagrar.com. A Bizottság továbbra is azt veti a cseh miniszterelnök szemére, hogy államférfiként és üzletemberként is jelen van a cseh gazdaságban, és ez a két szerepköre összemosódik. Babis ezt a vádat folyamatosan visszautasítja, de a tavalyi prági tüntetések azt bizonyítják, hogy a nép másképp látja ezt. A cseh miniszterelnök a több százezres megmozdulást is úgy igyekezett beállítani, mint amit politikia ellenfelei szerveztek az ő lejáratására. Az unió azonban már döntött arról, hogy a cseh kormányfő megsértette az összeférhetetlenség elvét, és ezért büntetés jár. Csak az összeg kérdéses még. Ennek egyik tételét adhatja a most kiszivárgott könyvvizsgálói jelentés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: MTI/AP/Francisco Seco

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31