Mennyi közpénzt magánosított Babis? Itt az első részösszeg!

agrarszektor.hu
A cseh miniszterelnököt ismét azzal vádolják, hogy csalással szerzett eurómilliókat uniós agrártámogatásokból. Egy eddig még nem ismert, belső uniós könyvvizsgálói jelentés szerint szép summáról van szó.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az EU belső könyvvizsgálói jelentésében az áll, hogy nem kevesebb mint  70 millió euró (23,1 milliárd forint) érkezett Babis agrárcégeihez kétes körülmények között, csak 2018-ban. Összehasonlításképpen: Magyarországon a sertéstelepek országos megújítására fordított nagyjából ennyi támogatást (24,6 milliárd forintot) a magyar kormány a futó 7 éves pénzügyi ciklusban. Ugyanakkor Magyarország tavaly mintegy 590 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését vállalta jórészt a szabálytalan közbeszerzések miatt, ami a 7 évre járó összes brüsszeli kifizetés több mint 7%-ának felel meg.

Ha Babis 7 éven át 23 milliárdot juttatott volna el a megfelelő kedvezményezetthez, még mindig "csak" 161 milliárd forintnyi összegnél járna. Ha viszont tekintetbe vesszük, hogy a támogatás célzottja egyetlen vállalatcsoport, akkor már más a leányzó fekvése. Egész pontosan a cseh miniszterelnök agrárholdingjáról, az Agrofertről van szó, melynek Magyarországon is több leányvállalata van.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hírt egy cseh internetes hírportálról tudta meg a topagrar.com. A Bizottság továbbra is azt veti a cseh miniszterelnök szemére, hogy államférfiként és üzletemberként is jelen van a cseh gazdaságban, és ez a két szerepköre összemosódik. Babis ezt a vádat folyamatosan visszautasítja, de a tavalyi prági tüntetések azt bizonyítják, hogy a nép másképp látja ezt. A cseh miniszterelnök a több százezres megmozdulást is úgy igyekezett beállítani, mint amit politikia ellenfelei szerveztek az ő lejáratására. Az unió azonban már döntött arról, hogy a cseh kormányfő megsértette az összeférhetetlenség elvét, és ezért büntetés jár. Csak az összeg kérdéses még. Ennek egyik tételét adhatja a most kiszivárgott könyvvizsgálói jelentés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: MTI/AP/Francisco Seco

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?