Szorul a hurok Babis körül - A cseh kormányfőt gazdagították az uniós pénzek

agrarszektor.hu
Az átlátszó.hu értesülése szerint újra gyanúsított Andrej Babis, Csehország kormányfője, akinek magyarországi agráripari érdekeltségeiről többször is beszámoltunk. A brüsszeli vizsgálat a milliárdos üzletember politikai-gazdasági összeférhetetlenségét erősítette meg, ennek apropóján a cseh törvénykezés is élénkebben érdeklődik az ügyei iránt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az oknyomozó portál arról tudósít, hogy még múlt szerdán érkezett meg Brüsszelből Prágába az Andrej Babis politikai-gazdasági összeférhetetlenségét megerősítő határozat. Az elsőt júniusban kapták kézhez, nyilvánosságra kerülése után több mint százezer ember vonul utcára Prágában. Babis ekkor azt állította, nincs összeférhetetlenségi helyzetben, mert cégeit 2017 februárjában vagyonkezelő alapokba helyezte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós könyvvizsgálói jelentés most megerősítette, hogy az Agrofert vállalat egyértelmű irányítója még mindig Babis miniszterelnök. Az audit megemlítette Babis cseh médiában érzékelhető befolyását is. A cseh kormányfő ismételten állítja, hogy nincs befolyása a Lidové noviny és a Mladá fronta DNES napilapban, az Impuls rádióban, az Óèko zenei televízióban, valamint több folyóiratban és bulvárlapban.

A vagyonkezelői alapok alapszabálya kimondja, hogy ezen alapok alapítója és kedvezményezettje Babis. (…) Babis ezen kívül két vezető napilap, egy rádióállomás és egy televíziós csatorna tulajdonosa is. A vagyonkezelői alap és az Agrofert vállalat alapítóokiratának fő célja Babis érdekeltségeinek védelme"

 - áll az EB zárójelentésének 68 és 70. oldalán. A cseh kormánynak két hónapon belül kell reagálnia az EB vizsgálati eredményére. Brüsszel az uniós támogatások visszafizetésére szólította fel Csehországot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a cseheknek jogi kifogásra már nincs lehetőségük, mindössze a pénz visszafizetésének módját, ütemét határozhatják meg.  A cseh állami hatóságok a pénzt a cseh kormányfőn hajthatják be.

Tiltakozási hullám Prágában (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Andrej Babis, akinek a lemondását november 16-én kétszázezren követelték Prágában az uniós pénzek lenyúlása miatt, még mindig a  társadalom harmadának támogatását élvezi - jegyzi meg az átlátszó.hu. A tiltakozást szervező Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás kilátásba helyezte, hogy január 7-én újabb megmozdulást indítanak, amennyiben Babis az év végéig nem tesz eleget a követelésüknek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?