Szorul a hurok Babis körül - A cseh kormányfőt gazdagították az uniós pénzek

agrarszektor.hu
Az átlátszó.hu értesülése szerint újra gyanúsított Andrej Babis, Csehország kormányfője, akinek magyarországi agráripari érdekeltségeiről többször is beszámoltunk. A brüsszeli vizsgálat a milliárdos üzletember politikai-gazdasági összeférhetetlenségét erősítette meg, ennek apropóján a cseh törvénykezés is élénkebben érdeklődik az ügyei iránt.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az oknyomozó portál arról tudósít, hogy még múlt szerdán érkezett meg Brüsszelből Prágába az Andrej Babis politikai-gazdasági összeférhetetlenségét megerősítő határozat. Az elsőt júniusban kapták kézhez, nyilvánosságra kerülése után több mint százezer ember vonul utcára Prágában. Babis ekkor azt állította, nincs összeférhetetlenségi helyzetben, mert cégeit 2017 februárjában vagyonkezelő alapokba helyezte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós könyvvizsgálói jelentés most megerősítette, hogy az Agrofert vállalat egyértelmű irányítója még mindig Babis miniszterelnök. Az audit megemlítette Babis cseh médiában érzékelhető befolyását is. A cseh kormányfő ismételten állítja, hogy nincs befolyása a Lidové noviny és a Mladá fronta DNES napilapban, az Impuls rádióban, az Óèko zenei televízióban, valamint több folyóiratban és bulvárlapban.

A vagyonkezelői alapok alapszabálya kimondja, hogy ezen alapok alapítója és kedvezményezettje Babis. (…) Babis ezen kívül két vezető napilap, egy rádióállomás és egy televíziós csatorna tulajdonosa is. A vagyonkezelői alap és az Agrofert vállalat alapítóokiratának fő célja Babis érdekeltségeinek védelme"

 - áll az EB zárójelentésének 68 és 70. oldalán. A cseh kormánynak két hónapon belül kell reagálnia az EB vizsgálati eredményére. Brüsszel az uniós támogatások visszafizetésére szólította fel Csehországot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a cseheknek jogi kifogásra már nincs lehetőségük, mindössze a pénz visszafizetésének módját, ütemét határozhatják meg.  A cseh állami hatóságok a pénzt a cseh kormányfőn hajthatják be.

Tiltakozási hullám Prágában (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Andrej Babis, akinek a lemondását november 16-én kétszázezren követelték Prágában az uniós pénzek lenyúlása miatt, még mindig a  társadalom harmadának támogatását élvezi - jegyzi meg az átlátszó.hu. A tiltakozást szervező Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás kilátásba helyezte, hogy január 7-én újabb megmozdulást indítanak, amennyiben Babis az év végéig nem tesz eleget a követelésüknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?