2019. július 18. csütörtök Frigyes

Hírek - Agrárpénzek

Két nap maradt a támogatott növénybiztosítás igénylésére!

Idén is számos időjárási kockázat sújthatja az agráriumot, azonban növénybiztosítás megkötésével kezelhetőek a komoly károk. A piaci biztosítások díja után támogatás vehető igénybe, amit május 15-ig lehet szankciómentesen igényelni. A gazdák csak piaci biztosítás birtokában számíthatnak arra, hogy egy természeti kár esetén az agrár-kárenyhítési rendszerbe kötelezően befizetett hozzájárulásaikból a kifizethető teljes összeget megkapják.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Május 15-ig tart az Egységes Kérelem szankciómentes benyújtási időszaka, melynek keretében összesen 46 jogcímre együttesen lehet benyújthatnak a támogatási igényt - köztük a biztosítási díjtámogatásra is. A gazdák csak piaci biztosítás birtokában számíthatnak arra, hogy egy természeti kár esetén az agrár-kárenyhítési rendszerbe kötelezően befizetett hozzájárulásaikból a kifizethető teljes összeget megkapják. Enélkül csak a jogos összeg fele érkezik meg. A statisztikák szerint

a 2017-es év kárai után több mint 3,3 milliárd forint jogos kárenyhítő juttatást nem kaptak meg a gazdálkodók, tavaly pedig 3170 termelő esett el összesen 2,9 milliárd forint kárenyhítő juttatástól  növénybiztosítás hiányában.

A tavalyi év egyik jellemző időjárási káreseménye a májusi viharok során megdőlt gabona- és repceállományok voltak. A biztosítás idén is aktuális, hiszen újra számos időjárási kockázat sújthatja az agráriumot, elég, ha csak a tavaszi aszálykárokra gondolunk. A megkötött piaci növénybiztosítások díjából 65 százalékot is kitehet a támogatás. Az érvényes biztosítás feljogosítja a gazdát arra, hogy kár esetén a kárenyhítési rendszerből teljes összegű kifizetést kapjon. A kétpilléres kockázatmérséklő rendszer tavaly az Agrárkamara által üzemeltetett jégkármérséklő hálózattal egészült ki.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu