2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Agrárpénzek

Kiszorítaná Csehország a lengyel élelmiszereket a belpiacról

A lengyel élelmiszerek minőségének masszív csehországi bírálatával akarják kiszorítani ezeket a termékeket a cseh piacról, hogy segítsenek a cseh élelmiszeriparnak - állítja az a nyilatkozat, amelyben a prágai lengyel nagykövetség hétfőn reagált a lengyel élelmiszereket az utóbbi időben élesen bíráló cseh sajtóra és agráripari szakértőkre.
 
 

A lengyelországi élelmiszerellenőrzés megbízható, megfelel az európai uniós normáknak; a lengyel élelmiszeripari termékek masszív bírálata ugyanakkor árt a lengyel-cseh kapcsolatoknak is - mutatott rá a lengyel fél. A cseh mezőgazdasági minisztérium viszont reagálásában leszögezte: az élelmiszerek értékelésénél nem a származási helyet, hanem azok minőségét vizsgálja.

A lengyel félnek meggyőződése, hogy a lengyel élelmiszerek a valóságban nem jelentenek nagyobb veszélyt az emberek egészségére, mint a cseh, illetve a más országokból származó termékek.

"Európában működik a nyitott piac, ezért a minisztérium semmiképpen sem az élelmiszerek származási helyét, hanem azok minőségét vizsgálja" - jelentette ki Jan Zácek, a cseh mezőgazdasági minisztérium szóvivője. "A mi célunk az, hogy a cseh piacon csak jó minőségű élelmiszer legyen, függetlenül származási helyétől" - tette hozzá.

Petr Bendl, cseh agárminiszter jelezte, találkozni kíván lengyel partnerével, hogy megtárgyalják a vitatott kérdéseket, illetve az élelmiszeripari termékek ellenőrzése terén a szélesebb együttműködést.

A lengyel diplomáciai képviselet rámutatott arra, hogy a cseh agráripari termelés folyamatosan csökken, emelkedik a behozatal, és vele együtt a negatív kereskedelmi szaldó is. Csehország agrárkereskedelme tavaly 34,3 milliárd koronás veszteséget mutatott ki. Míg 2000-ben az agárbehozatal értéke 53 milliárd koronát tett ki, tavaly már 144 milliárdot. A cseh agrárkivitel ebben az időszakban 37 milliárd koronáról 110 milliárd koronára emelkedett.

A Csehországban piacon lévő élelmiszerek több mint fele ma Németországból és Lengyelországból származik. 2000 óta a német behozatal mintegy 50 százalékkal, míg a lengyel 200 százalékkal emelkedett. "Ezek a statisztikák önmagukért beszélnek, és rámutatnak a mai helyzet okára. A lengyel élelmiszerek egyre konkurenciaképesebbek a cseh piacon és ezzel veszélyeztetik a helyi élelmiszergyártókat" - szögezte le a nagykövetség.

A cseh élelmiszerellenőrzés szerint tavaly a lengyel származású élelmiszerek között 24,1 százalék nem felelt meg az érvényes cseh normáknak. A cseh származású termékeknél ez az arány 14,5 százalék volt. A nagykövetség szerint a lengyel élelmiszerek minőségét megkérdőjelező masszív kampány ahhoz vezetett, hogy a csehek körében visszaesett a lengyel élelmiszerek iránti kereslet.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu