Könnyítések és adókedvezmények jönnek: ez várhat a családi gazdaságokra 2021-től

Könnyítések és adókedvezmények jönnek: ez várhat a családi gazdaságokra 2021-től

agrarszektor.hu
A családi gazdaságoknál is felmerülő generációváltás, vagyis az utódlás kérdése egyre aktuálisabb kihívás. Újfajta működési lehetőségeket és számos előnyt biztosít a mezőgazdaságban tevékenykedő családi gazdaságok hosszútávú működésének biztosítására az a jogszabályi keretrendszer, amely az agrárkamara és a kormány szoros közreműködésének eredményeként jött létre. A keretrendszer egyben egyszerűsíti a családi gazdaságokra vonatkozó szabályrendszert is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A családi gazdaságokról szóló törvény egyik legfontosabb eleme egy új működési forma, a családi mezőgazdasági társaság bevezetése - írja közleményében a Deloitte Zrt. A törvény ezenfelül további lényeges könnyítéseket tartalmaz a mezőgazdasági őstermelők vonatkozásában és lehetővé teszi a közös gazdálkodást hozzátartozók számára is. A családi gazdaságokra vonatkozó részletszabályokat kormányrendeletek állapítják majd meg, a törvény várhatóan 2021. január 1-jén lép hatályba.

Mi minősül családi mezőgazdasági társaságnak?

A törvény értelmében családi mezőgazdasági társaság az olyan mező-, erdőgazdasági, illetve kiegészítő tevékenységet végző gazdasági társaság, szövetkezet vagy erdőbirtokossági társulat, melynek legalább két tagja van és tagjai egymással "hozzátartozói láncolatban" állnak. Aki ezeknek a feltételeknek megfelel, kérelmezheti, hogy az agrárkamara illetékmentes nyilvántartásba vételét követően családi mezőgazdasági társaságként (CSMT) működhessen. A törvény szerint hozzátartozói láncolatnak minősül a közeli hozzátartozói kapcsolatban lévő természetes személyek, valamint e személyek hozzátartozói által alkotott csoport.

A CSMT-ben tagok csak magánszemélyek lehetnek, egy magánszemély pedig csak egy CSMT-ben lehet tag. A létesítő okiratnak tartalmaznia kell a társaság részére mező- és erdőgazdasági hasznosítású földek használatának, termelőeszközöknek, vagyoni értékű jogoknak az átengedését, valamint a személyes közreműködésük formáját és az elszámolás rendjét.

Számos esetben jár adókedvezmény

A létrejött CSMT-nek ugyan teljesítenie szükséges a vonatkozó általános adózási, számviteli kötelezettségeket, a javaslat szerint azonban adómentes is lehet az az összeg, amelyet a vállalkozás tagja kap. Adómentes az összeg, ha azt a termőföld használati jogosultságának mező-és erdőgazdasági hasznosítása céljából történő átengedése címén, vagy a vállalkozás által átengedett költségek fedezetére vagy fejlesztési célra adott támogatásnak nem minősülő mezőgazdasági támogatás címén kapja. Adómentes továbbá, ha támogatásként, a termőföld-vásárlással kapcsolatos jelzáloghitel törlesztéséhez, ill. támogatásként, termőföld vásárláshoz kapja, feltéve, hogy a CSMT legalább 15 évig használja.

Az adózás alól mentesített jövedelem gazdaságonként egy adóévben maximum 50 millió forint lehet, az ezt meghaladó részt a magánszemély által megszerzett egyéb jövedelemnek kell tekinteni. A termőföld adásvételénél és haszonbérleténél a CSMT tagjainak kedvező elővásárlási, illetve előhaszonbérleti lehetőséget is biztosítanak a vonatkozó törvénymódosítások.

Ezek a változtatások számos, mezőgazdasággal foglalkozó családi vállalkozás számára jelentenek könnyítést. A változások bevezetésével a generációváltás folyamata is egyszerűbb, kiszámíthatóbb lesz, ez pedig egy igen aktuális kihívás a hazai agrárvállalkozások körében. Az adókedvezmények egyúttal komoly segítséget jelenthetnek a COVID pandémia, időjárási viszontagságok és állatbetegségektől is sújtott ágazatban működők számára

 - mondta Baranyi Gábor, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának vezetője. Az agrárkamara kérelemre, a hozzátartozói láncolat megszakadása esetén, valamint a megengedett tevékenységeken kívül eltérő tevékenység végzése esetén törli a nyilvántartásból a családi mezőgazdasági társaságot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?