Ezt kell tennie a termelőnek, ha nem akar építményadót fizetni

Ezt kell tennie a termelőnek, ha nem akar építményadót fizetni

agrarszektor.hu
Állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló épület után nem kell építményadót fizetni, ám ez csak akkor igaz, ha a megfelelő minősítés is szerepel a nyilvántartásban. A mezőgazdasági épületeket rendeltetésszerűen agrártevékenységre használó gazdálkodók viszont nem egyszer szembesülnek azzal, hogy az ingatlan-nyilvántartási feltétel hiánya miatt az önkormányzat kiveti az adót.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvén 13. § h) pontja szerint mentes az építményadó alól az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint állattartásra vagy növénytermesztésre szolgáló építmény vagy az állattartáshoz, növénytermesztéshez kapcsolódó tároló építmény (például istálló, üvegház, terménytároló, magtár, műtrágyatároló), feltéve, hogy az építményt az adóalany rendeltetésszerűen állattartási, növénytermesztési tevékenységéhez kapcsolódóan használja – hívja fel a figyelmet a Hellovidék.

Az egyik, hogy az ingatlan-nyilvántartási állapotból, illetve a használatbavételi engedély alapján ki kell tűnnie az állattartási vagy növénytermesztési funkciónak, illetve a másik, hogy az építményt rendeltetésszerűen is állattartási, illetve növénytermesztési tevékenységhez kell hasznosítani. Amennyiben bérbeadják a szóban forgó épületet, úgy a mentességi szabály nem alkalmazható.

Néha kellemetlen papír érkezik

A ténylegesen mezőgazdasági tevékenységet végző és az adott épületeket rendeltetésszerűen mezőgazdasági tevékenységre használó gazdálkodók szembesülhetnek azzal a problémával, hogy hiába a tényleges mezőgazdasági célú használat, az ingatlan-nyilvántartási feltétel hiánya miatt az önkormányzat - a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján jogszerűen - az építményadót megállapítja, és kiveti.

Lényeges tehát, hogy nem elegendő az ingatlan-nyilvántartásban a „gazdasági épület” megjelölés, annak pontos funkcióját is szükséges rögzíteni (további rendeltetési jellegre való bontással) az adómentesség szempontjából.

A Helyi adó tv. rendelkezéseivel szinkronban az önkormányzat az adott év első napján fennálló ingatlan-nyilvántartási állapotot veszi figyelembe. A fentiek okán javasolt az érintett építmény földhivatali bejegyzésének mielőbbi ellenőrzése, és szükség esetén ingatlan-nyilvántartási állapotának rendezése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?