2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Agrárpénzek

Koronavírus: változtak az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének szabályai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslataival összhangban több olyan jogszabály is megjelent a gazdaságvédelmi akcióterv részeként, amelyek kedvezően érintik a magyar mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. Az egyik ilyen, hogy változtak az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelének szabályai is, nézzük tehát hogyan néz ki a konstrukcióhoz nyújtott teljes körű csekély összegű támogatás.
 
 

Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, kedvezményes Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel-lehetőségek nyílnak a gazdaságvédelmi akcióterv keretében az agrárgazdaság szereplői részére a finanszírozási helyzetük javítása érdekében - írja a NAK. A folyószámlahitelhez csekély összegű támogatást vehetnek igénybe elsődleges mezőgazdasági termelési, halgazdálkodási, mezőgazdasági termékek feldolgozási, mezőgazdasági termékek forgalmazási, erdőgazdálkodási, illetve vadgazdálkodási tevékenységet folytató, a kis- és középvállalkozási kritériumoknak megfelelő vállalkozás vagy természetes személy.

A vállalkozás a támogatásra a mezőgazdasági csekély összegű támogatás formában jogosult, ha főtevékenysége vagy a hitelcél szerinti tevékenysége – amely utóbbi szerepel a vállalkozás melléktevékenységei között – növénytermesztés, növényi szaporítóanyag előállítás, állattenyésztés, vagy vegyes gazdálkodás alá. Általános csekély összegű támogatás formában jogosult, ha főtevékenysége vagy a hitelcél szerinti tevékenysége – amely utóbbi szerepel a vállalkozás melléktevékenységei között – mezőgazdasági betakarítást követő szolgáltatás, vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás, erdőgazdálkodás, élelmiszergyártás (kivéve: halfeldolgozás, tartósítás), italgyártás, dohánytermék gyártása, mezőgazdasági nyers, élőállat nagykereskedelme, élelmiszer, ital, dohányáru nagykereskedelme alá, vagy halászati csekély összegű támogatás formában jogosult, ha főtevékenysége vagy a hitelcél szerinti tevékenysége – amely utóbbi szerepel a vállalkozás melléktevékenységei között – halászat, halgazdálkodás, vagy halfeldolgozás, tartósítás alá tartozó tevékenység.

A folyószámlahitelhez biztosított csekély összegű támogatás kamattámogatás és kezelésiköltség-támogatás, kezességidíj-támogatás, költségtámogatás formájában vehető igénybe. A fenti támogatásokat azon folyószámlahitelnél lehet igénybe venni, amelyeknél a hitelszerződés április 11. és 2020. december 31. között lépett hatályba, legalább 3 év időtartamra, legalább ötszázezer forint és legfeljebb kétszázmillió forint. A támogatás mértéke a folyószámlahitel esedékes kamatfizetései és kezelési költségei tekintetében 100% kamattámogatás a hitel teljes futamidejére; a hitelkeretre megállapított, esedékessé vált kezességi díjak tekintetében 100% kezességidíj-támogatás a kezességvállalás teljes idejére; a regisztrációs díj, a fedezetek egy alkalommal történő értékbecslésének költsége, az egyszeri szerződéskötési díj, az egyszeri közjegyzői díj és a hitel teljes futamidejére megfizetett bírálati díj együttes összegének 100%-ára vonatkozó költségtámogatás.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó