2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Agrárpénzek

Közép-Európa legnagyobb birtokosa lesz Csányi?

Csányi Sándor tegnap este az Inforádióban arról beszélt, hogy tervezi a baromfiiparba való beszállást is. Arra kérdésre, hogy igaz-e a hír, hogy a Hungerit iránt érdeklődik, az üzletember kitérően válaszolt. Megerősítette ugyanakkor, hogy megvásárolná Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatától, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokortól a Bellye kombinátot (Belje d.d.), a régió egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalatát.
 
 

A hír először tavaly nyáron röppent fel, amikor világossá vált, hogy az Agrokort teljesen át kell szervezni, egyes egységeit pedig értékesíteni kell. A 2016-ban csődközelbe jutott holdingnak mintegy ötven különböző gazdasági szektorban van érdekeltsége, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát hazai össztermék (GDP) 15 százalékát. Ivica Todoric magánvagyona 64,4 millió euróra rúg, de ezt zárolta a horvát ügyészség, amikor kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését. A cégvezető és két fia Londonba menekült, de a britek a napokban a kiadásukról döntöttek – írta meg a portfolio.hu.

MTI Fotó: Illyés Tibor

A Bellye mezőgazdasági kombinát egy jól működő, korszerű agrárvállalkozás, mintegy 20 ezer hektár mezőgazdasági földterülettel rendelkezik. Az Eszék melletti gazdaság gyakorlatilag szomszédos a Bóly Zrt.-vel, a Csányi-birodalom zászlóshajójával. Magyarország legnagyobb agrárüzletembere tavaly szerezte meg a pápai Agroprodukt Zrt.-t, amivel mintegy 35 ezer hektárra bővítette a cégbirodalomához tartozó terület nagyságát. Bellye megvásárlásával szinte megduplázná a jelenlegi mezőgazdasági üzemméretét, és a régió legnagyobb agrár-élelmiszeripari konszernévé nőhetne a Bonafarm.

Csányi a tegnap esti riportban megerősítette: ha Bellye eladó, ajánlatot fognak tenni rá. A baromfiiparba való beszállási szándékát is világossá tette. A kérdés már csak az, hogy a két célpont közül melyikre lőhet a vadász. A két zsákmányt egyszerre még maga Csányi Sándor sem fogja tudni elejteni.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben