Közép-Európa legnagyobb birtokosa lesz Csányi?

agrarszektor.hu
Csányi Sándor tegnap este az Inforádióban arról beszélt, hogy tervezi a baromfiiparba való beszállást is. Arra kérdésre, hogy igaz-e a hír, hogy a Hungerit iránt érdeklődik, az üzletember kitérően válaszolt. Megerősítette ugyanakkor, hogy megvásárolná Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatától, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokortól a Bellye kombinátot (Belje d.d.), a régió egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalatát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hír először tavaly nyáron röppent fel, amikor világossá vált, hogy az Agrokort teljesen át kell szervezni, egyes egységeit pedig értékesíteni kell. A 2016-ban csődközelbe jutott holdingnak mintegy ötven különböző gazdasági szektorban van érdekeltsége, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát hazai össztermék (GDP) 15 százalékát. Ivica Todoric magánvagyona 64,4 millió euróra rúg, de ezt zárolta a horvát ügyészség, amikor kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését. A cégvezető és két fia Londonba menekült, de a britek a napokban a kiadásukról döntöttek - írta meg a portfolio.hu.

MTI Fotó: Illyés Tibor

A Bellye mezőgazdasági kombinát egy jól működő, korszerű agrárvállalkozás, mintegy 20 ezer hektár mezőgazdasági földterülettel rendelkezik. Az Eszék melletti gazdaság gyakorlatilag szomszédos a Bóly Zrt.-vel, a Csányi-birodalom zászlóshajójával. Magyarország legnagyobb agrárüzletembere tavaly szerezte meg a pápai Agroprodukt Zrt.-t, amivel mintegy 35 ezer hektárra bővítette a cégbirodalomához tartozó terület nagyságát. Bellye megvásárlásával szinte megduplázná a jelenlegi mezőgazdasági üzemméretét, és a régió legnagyobb agrár-élelmiszeripari konszernévé nőhetne a Bonafarm.

Csányi a tegnap esti riportban megerősítette: ha Bellye eladó, ajánlatot fognak tenni rá. A baromfiiparba való beszállási szándékát is világossá tette. A kérdés már csak az, hogy a két célpont közül melyikre lőhet a vadász. A két zsákmányt egyszerre még maga Csányi Sándor sem fogja tudni elejteni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03