2020. november 30. hétfő András, Andor

Hírek - Agrárpénzek

Külön polcokon a GMO-s és a GMO-mentes élelmiszerek?

Külön polcokra kellene helyezni és jól láthatóan meg kellene jelölni a genetikailag módosított (GMO) összetevőket tartalmazó élelmiszereket, illetve a nem GMO-s termékeket az üzletekben egy fideszes elképzelés szerint. Így a fogyasztók egyértelműbben dönthetnék el, mit választanak. Nagy István agrárminiszter támogatja a javaslatot.
 
 

A fogyasztókra kell bízni azt a döntést, hogy GMO-s élelmiszert akarnak-e enni, vagy sem – szögezte le a parlamenti mezőgazdasági bizottság közelmúltbeli ülésén Font Sándor, a testület fideszes elnöke. Szerinte azonban a mai uniós jelölési előírások mellett a vásárlóknak sok esetben nincs esélyük arra, hogy tájékozódjanak a GMO-s összetevőkről. Így például a tömlős töltelékáruknál, a parizereknél vagy a virsliknél szinte lehetetlen megnézni, hogy azok tartalmaznak-e GMO-s szóját. Az információkat „mikrobetűkkel” a tömlőre írják rá, de „azt szépen felszeletelik egymilliméteresre az eladóhelyeken, tehát a fogyasztók soha az életében meg nem tudják, miről van szó” – fogalmazott Font Sándor.

Az elnök szerint a mai helyzeten úgy lehetne változtatni, hogy az üzletekben elkülönített polcokra kellene helyezni a GMO-s, illetve a nem GMO-s élelmiszereket. Emellett pedig nagy táblákkal meg kellene jelölni, hogy GMO-s, vagy nem GMO-s termékek találhatók a polcokon. Szerinte nem kétséges, hogy ez esetben a fogyasztók a nem GMO-s árukat választanák, és az élelmiszer-termelőket is arra ösztönözné, hogy ne használjanak adalékanyagként GMO-s alapanyagokat.

Nagy István agrárminiszter miniszterjelölti meghallgatásán egyetértett a „polcrendszeres” elképzeléssel, mivel szerinte az olyan piacra jutási eszköz lehet, amelyet érdemes megfontolni. Ugyanakkor az elsődleges cél, hogy nálunk GMO-mentes takarmányozást lehessen biztosítani a haszonállatok számára, és azután jöhetnek azok a „finomhangolások”, amelyek a feldolgozott élelmiszer végforgalmazásához szükségesek – fogalmazott.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a miniszter engedékenyebb álláspontot képviselt az úgynevezett precíziós növénynemesítési eljárásokkal kapcsolatban. Szerinte ezek nem tekinthetők GMO-s beavatkozásoknak, mivel a természethez hasonlóan egy-egy élőlényen belül idéznek elő változásokat. Az ilyen növénynemesítési lejárásokat – tette hozzá Nagy István – támogatni kell, mivel jelentősen felgyorsíthatják azokat a mutációs folyamatokat, amelyek a természetben akár százmillió év alatt mennek végbe.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu