Külön polcokon a GMO-s és a GMO-mentes élelmiszerek?

agrarszektor.hu
Külön polcokra kellene helyezni és jól láthatóan meg kellene jelölni a genetikailag módosított (GMO) összetevőket tartalmazó élelmiszereket, illetve a nem GMO-s termékeket az üzletekben egy fideszes elképzelés szerint. Így a fogyasztók egyértelműbben dönthetnék el, mit választanak. Nagy István agrárminiszter támogatja a javaslatot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fogyasztókra kell bízni azt a döntést, hogy GMO-s élelmiszert akarnak-e enni, vagy sem - szögezte le a parlamenti mezőgazdasági bizottság közelmúltbeli ülésén Font Sándor, a testület fideszes elnöke. Szerinte azonban a mai uniós jelölési előírások mellett a vásárlóknak sok esetben nincs esélyük arra, hogy tájékozódjanak a GMO-s összetevőkről. Így például a tömlős töltelékáruknál, a parizereknél vagy a virsliknél szinte lehetetlen megnézni, hogy azok tartalmaznak-e GMO-s szóját. Az információkat "mikrobetűkkel" a tömlőre írják rá, de "azt szépen felszeletelik egymilliméteresre az eladóhelyeken, tehát a fogyasztók soha az életében meg nem tudják, miről van szó" - fogalmazott Font Sándor.

Az elnök szerint a mai helyzeten úgy lehetne változtatni, hogy az üzletekben elkülönített polcokra kellene helyezni a GMO-s, illetve a nem GMO-s élelmiszereket. Emellett pedig nagy táblákkal meg kellene jelölni, hogy GMO-s, vagy nem GMO-s termékek találhatók a polcokon. Szerinte nem kétséges, hogy ez esetben a fogyasztók a nem GMO-s árukat választanák, és az élelmiszer-termelőket is arra ösztönözné, hogy ne használjanak adalékanyagként GMO-s alapanyagokat.

Nagy István agrárminiszter miniszterjelölti meghallgatásán egyetértett a "polcrendszeres" elképzeléssel, mivel szerinte az olyan piacra jutási eszköz lehet, amelyet érdemes megfontolni. Ugyanakkor az elsődleges cél, hogy nálunk GMO-mentes takarmányozást lehessen biztosítani a haszonállatok számára, és azután jöhetnek azok a "finomhangolások", amelyek a feldolgozott élelmiszer végforgalmazásához szükségesek - fogalmazott.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a miniszter engedékenyebb álláspontot képviselt az úgynevezett precíziós növénynemesítési eljárásokkal kapcsolatban. Szerinte ezek nem tekinthetők GMO-s beavatkozásoknak, mivel a természethez hasonlóan egy-egy élőlényen belül idéznek elő változásokat. Az ilyen növénynemesítési lejárásokat - tette hozzá Nagy István - támogatni kell, mivel jelentősen felgyorsíthatják azokat a mutációs folyamatokat, amelyek a természetben akár százmillió év alatt mennek végbe.

NEKED AJÁNLJUK
Tisztázzuk a fogalmakat: GMO és precíziós nemesítés
Növény

Tisztázzuk a fogalmakat: GMO és precíziós nemesítés

Az első transzgénikus növény, GMO (Genetically Modified Organisms, genetikailag módosított élőlény), a dohány volt 1983-ban, ahol agrobaktérium segítségével baktériumokból származó antibiotikumrezisztencia géneket építettek be.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13