Darázsfészekbe nyúl? - Nagy István szerint az új géntechnika nem GMO

agrarszektor.hu
Nem génmódosítás, hanem támogatásra érdemes növénynemesítés, ha egy élőlényen belül módosul biotechnológiai beavatkozással a genetikai összetétel Nagy István agrárminiszter szerint. A precíziós növénynemesítéssel olyan gyors változásokat lehet elérni, amelyek a természetben is végbemennek, csak sokszor több millió év alatt következnek be. Az új eljárásokkal a magyar növénynemesítés ismét a világ élvonalba kerülhet, de az élőlények közötti génmódosításokat, vagyis a GMO-kat a miniszter szerint továbbra is el kell utasítani. Nagy István álláspontja ágazati-politikai vitákat generálhat, mivel sokan a precíziós növénynemesítési eljárásokat is GMO-nak tekintik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A XXI. századnak megvannak azok a biotechnológiai eszközei, amelyek felgyorsítják azt a folyamatot, amely a természetben önmagától, emberi beavatkozás nélkül is végbemehetne, de sokszor csak "tíz-húsz-százmillió" év alatt - hangsúlyozta közelmúltbeli parlamenti bizottsági meghallgatásán Nagy István agrárminiszter. Szerinte az új eljárások nem génmódosításnak, hanem precíziós nemesítésnek számítanak, és ezeket támogatni kell.

GMO-nak az tekinthető, amikor egy élőlényből származó genetikai állományt átviszünk egy másik élőlénybe - állapította meg Nagy István, aki szerint ezt továbbra is határozottan el kell utasítani, mert "új élőlényt teremtünk, így átvesszük a szerepet a Jóistentől". Ha viszont - tette hozzá - egy adott élőlényen belül hajtunk végre biotechnológiai változtatásokat, az nem génmódosítás, hanem precíziós növénynemesítés, amellyel felgyorsíthatók a természetben egyébként is végbemenő mutációs folyamatok.

A precíziós eljárások a magyar növénynemesítést újra a világ élvonalába emelhetik - fogalmazott Nagy István. Emellett olyan erőforrást biztosíthatnak, amellyel a jövő kihívásaira és a klimatikus válságra megfelelő válaszokat lehet adni - szögezte le.

Nagy István a bizottsági ülésen is utalt arra, hogy álláspontja vitákat válthat ki. Kormánypárti körökben is több olyan vélemény fogalmazódik meg ugyanis, amely szerint a precíziós, genomszerkesztési eljárásokat is GMO-s beavatkozásoknak kell tekinteni, ezért azok mezőgazdasági alkalmazását tiltani kell. Biotechnológiai-tudományos berkekben viszont egyöntetűen arra az álláspontra helyezkednek, hogy a precíziós növénynemesítési technikák nem minősülnek génmódosításnak, ezért kitörést jelenthetnek a GMO-k miatt kialakult magyarországi patthelyzetből. Nemrég hasonló álláspontot foglalt el a Magyar Tudományos Akadémia is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?