Itt az első génszerkesztett szójaolaj!

agrarszektor.hu
Génszerkesztett szójaolajjal készült ételeket esznek egy amerikai étteremben. A példát sok más követheti, mivel a génszerkesztett növények társadalmi megítélése Amerikában teljesen más, mint Európában. A hírt a szuperfarm.hu oldalán találtuk. A génszerkesztés kizárólag a faj saját génjeivel dolgozik, idegen géneket nem épít be a genomba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Egyesült Államok középnyugati régiójának egyik étterme génszerkesztett szójababból készült olajat használ szószokhoz, dresszingekhez és sütéshez. A hírt a minnesotai gyártó, a Calyxt jelentette be, az étterem nevét és a pontos helyszínt viszont nem közölték. Kereskedelmi forgalomban, éttermi étkezéshez most használnak először génszerkesztett alapanyagból származó terméket.

A Calyxt bizakodik, hogy a bejelentés hatására az élelmiszeripar érdeklődni fog a transz-, azaz telítetlen zsírsavakat nem tartalmazó, és a többi szójaolajnál tovább elálló termék iránt. A pozitív változást két gén deaktiválásával érték el. Kutatások alapján a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrend összefügg szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel, az elhízással. A cég ezért bízik benne, hogy az egyértelmű élettani előnyökkel járó termék fogyasztását másképp ítéli meg a társadalom, mint a genetikailag módosított organizmusokét (GMO).

Az amerikai Nemzeti Organikus Szabványbizottság egyiket sem minősíti organikusnak, az Európai Unió pedig mindkettőt elítéli. A GMO lényege, hogy az egyik organizmusból az óhajtott géneket egy másikhoz adják. Például a növényvédő szereknek ellenálló GM-szójabab egy baktérium DNS-ét tartalmazza. Génszerkesztésnél csak az adott faj génjeit aktiválják vagy hatástalanítják. Mutáció kiváltásával sem avatkoznak már be a "természet rendjébe". 

Az első génszerkesztett élelmiszeripari termék kereskedelmi forgalomba kerülése tanúsítja, hogy a gyártók és a fogyasztók nemcsak értékelik az újításokat, hanem hajlandók többet is fizetni érte"

- nyilatkozta Manoj Sahoo, a Calyxt egyik vezetője. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma március elején jelentette be, hogy több génszerkesztett növény esetében nincs szükség további ellenőrzésekre, felügyeletre. A határozat értelmében a Calyxt szójaolaja az amerikai piacra elsőként kerülő génszerkesztett élelmiszer. Más növényekkel - nem barnuló gombákkal, több rostot tartalmazó búzával, ízesebb paradicsommal - szintén kísérleteznek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?