Vége a kiszámíthatatlan időjárásnak? Itt az ingyenes agrometeorológiai rendszer

agrarszektor.hu
Széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító meteorológiai információs rendszert hoz létre a kormány - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Meteorológiai Világnap alkalmából tartott rendezvényen Budapesten.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ünnepségén arról beszélt, hogy a kiszámíthatósághoz nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, illetve megfigyelések során nyert adatok - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az agrárminiszter elmondta, hogy létrehoznak egy széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert, amivel nem csak a Meteorológiai Világszervezet követelményeit teljesíti majd Magyarország, hanem a hiteles meteorológiai adatokkal támogatják a gazdák mindennapi tevékenységét. Az intézkedés emellett segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A tárcavezető arról is beszélt, hogy további terv az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítása, amely így alkalmassá válik a kormányzati, gazdasági és mezőgazdasági szektor minden igényének kielégítésére.

Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke elmondta, hogy napjainkban már nem elegendő csupán arra a kérdésre választ adnunk, milyen lesz az időjárás, hanem arra is felelnünk kell, hogy milyen hatása lesz a várható időjárásnak. Beszédében kiemelte, hogy a napokban új országos villám lokalizációs rendszert üzemelnek be Magyarországon, és folyamatban van az országos, harmadik generációs, automata észlelő hálózat kiépítése, illetve az OMSZ szuperszámítógépének jelentős bővítése és a tároló rendszer folyamatos fejlesztése is. Hozzátette: megkezdték a radarhálózat ötödik taggal történő bővítését, valamint automata-szondázó rendszerek beszerzését is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03