2021. december 6. hétfő Miklós

Hírek - Agrárpénzek

Lázár volt tárcájától vehet vissza fontos feladatot Orbán új minisztere

Budai Gyulát váltotta az előző parlamenti ciklusban az agrártárca parlamenti államtitkári posztján, most pedig agrárminiszter lesz a negyedik Orbán-kormányban Nagy István. Miniszterségének egyik legfontosabb kezdeti momentumaként a tárca visszakaphatja a vidékfejlesztést az eddig Lázár János vezetése alá tartozó Miniszterelnökségtől.
 
 

A parlamenti államtitkári posztból lép az agrárminiszteri bársonyszékbe Nagy István, aki négy évig töltött be államtitkári pozíciót Fazekas Sándor leköszönő tárcavezető miniszterelnöksége alatt. Nagy István 2014-ben Budai Gyulát váltotta a parlamenti államtitkári tisztségben, akit a harmadik Orbán-kormány akkori megalakulása után a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosává neveztek ki.

Nagy István előléptetésével az egyik alapvető változás az lesz, hogy agrárvégzettségű politikus veszi át az agrártárca vezetését a jogi diplomát szerzett Fazekas Sándor helyett. Nagy Istvánnak az agrármérnöki végzettség mellett aranykalászos méhészgazda és hivatásos vadász képesítése is van.

A vezetőváltástól ugyanakkor nem várható, hogy a minisztérium irányítása lényegesen eltér majd a Fazekas Sándor vezetésével eltelt, előző két parlamenti ciklushoz képest. Az eddigiekhez hasonlóan az valószínűsíthető, hogy az agrártárca kisebb önállósággal, ezután is vita nélkül végrehajtja majd Orbán Viktor miniszterelnök agrárpolitikai elképzeléseit, és a kormányfő feltehetően éppen ehhez keresett újabb megfelelő személyt a hamarosan megalakuló új kabinetben is.

Nagy István (balra) és Fazekas Sándor (MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

A kiszivárgott hírek szerint a tárcánál az egyik legnagyobb változás az lehet, hogy a negyedik Orbán-kormányban ismét feladatkörévé válhat a vidékfejlesztés. Mint ismert, e terület 2010-2014 között is a minisztériumhoz tartozott, de 2014-től a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez került. Ez utóbbi tárca dolgozta ki az uniós forrásokra épülő, 2014-2020 közötti magyar Vidékfejlesztési Programot (VP), amelyet aztán meg is hirdetett, majd máig a pályázatok zöméről is döntött. A jelenleg futó, összesen 1300 milliárd forintot tartalmazó VP-ben tehát a leglényegesebb dolgok eldőltek, így az agrártárcának Nagy István irányítása alatt a 2020 utáni, következő vidékfejlesztési program összeállításában lehet érdemi szerepe.

Rövidtávon sokkal nyitottabb kérdés, mi lesz a Miniszterelnökségen belül kialakított, eddigi agrár-vidékfejlesztési államtitkárság sorsa, amelyet az előző kormány2014 után Kecskemétre költöztetett. Államigazgatási szakértők szerint e struktúra nem igazán vált be, de a kecskeméti helyszín azonnali megszüntetése annak beismerése lenne, hogy a korábbi döntés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezért az valószínűsíthető, hogy a kecskeméti államtitkárság nem rögtön, hanem fokozatosan települ majd vissza az agrártárca budapesti intézményébe.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó