2021. január 16. szombat Gusztáv

Hírek - Agrárpénzek

Magyar piacszerzés indul Kína, India és Brazília irányába

Csak kezdeményező fellépéssel lehet visszaszerezni azokat a piacokat, amelyeket a korábbi kormányzat elvesztett, a magyar agrárdiplomácia ezért a következő hónapokban egy sor olyan országban megjelenik, amelyek korábban a magyar termékek vásárlói voltak - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Berlinben, ahol az agrárminiszterek világtalálkozóján vett részt - számol be az MTI.
 
 

A Grüne Woche elnevezésű nemzetközi agrártermék-bemutatóhoz és vásárhoz kapcsolódó tanácskozáson csaknem 70 ország szakminisztere jelentek meg. Magyarország számára kiemelten a fontos a részvétel, hiszen "ha részt akarunk magunknak az élelmiszertermelésben, akkor a tárgyalóasztalnál is ott kell lenni" - fogalmazott Fazekas Sándor.

A következő hónapokban aktív agrárdiplomáciai munka következik, egyebek között Kína, India, Oroszország és Brazília felé nyit a budapesti vezetés a korábbi kormány által elhanyagolt kapcsolatok megerősítése és új piacok megnyitása céljából.

Fazekas Sándor Berlinben tucatnyi kétoldalú megbeszélést is folytatott, tárgyalt például Jorge Mendes Ribeiro Filho brazil mezőgazdasági miniszterrel, akit meg is hívott magyarországi látogatásra. Mint mondta, a két ország közötti kapcsolatokban számos lehetőség rejlik, Brazília például nem bortermelő, és jelentős érdeklődés mutatkozik az országban a tokaji bor iránt.

A magyar agrárdiplomácia feladata a terep előkészítése az üzleti szféra számára, így bővülhet az élelmiszerexportot, ami nélkül nincsen "magyar termelés és magyar munkahely" - mondta a miniszter.

Az agrárminiszterek világtalálkozóján a résztvevők egyetértettek abban, hogy a nemzetközi közösség fokozottabb együttműködésére van szükség az élelmezés biztonsága és az éhínség elleni küzdelem sikere érdekében. Arról, hogy miként működhet közre ebben a mezőgazdaság, javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket az ENSZ fenntartható fejlődéssel foglalkozó júniusi konferenciáján mutatnak be.

A tanácskozás záródokumentumában foglaltakat Magyarország is támogatja - mondta Fazekas Sándor. Hozzátette: sok a tennivaló egyebek között az élelmiszer felhasználása területén, hiszen becslések szerint a megtermelt élelmiszer 20-25 százaléka tönkremegy vagy a szemétbe kerül, és ha ennek csak a felét meg lehetne menteni, akkor nem lenne éhező ember a világon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu