2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Agrárpénzek

Magyarország kitart a GMO-mentes politika mellett

A genetikailag módosított (GMO) mezőgazdasági termékekről tárgyalt a Monsato magyarországi leányvállalatának, a Monsato Hungária Kft-nek képviselőcsoportja és Varga Mihály államtitkár augusztus 9-én, kedden.
 
 

A Monsato nevű cég 1901-ben alakult az Amerikai Egyesült Államokban, és mára a mezőgazdasági termékek illetve technológiai megoldások egyik legnagyobb szállítójává nőtte ki magát a világon - írja az Mmgonline.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség sajtóstábjának vezetője MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette, hogy Magyarország minden körülmények között kitart a GMO-mentes politika mellett, sőt, ezt megerősítve a január 1-jén bevezetésre kerülő új Alaptörvényben külön cikkben említik a genetikailag módosított élőlények problémáját, a GMO-mentesség elengedhetetlen mivoltát, illetve az állampolgárok egészséges, tiszta élelmiszerekhez és ivóvízhez való jogát.

Varga Mihály elismerően vélekedett arról, hogy a Monsato hajlandó az együttműködésre és a közös megoldásokra a magyar hatóságokkal, és hozzátette, hogy a közeljövőben tervezik a beruházási feltételek és a hatósági környezet fejlesztését. Szóba kerültek még a jelenleg folyamatban levő GMO-szennyezéssel kapcsolatos hazai vizsgálatok is. Az államtitkár szerint ez kizárólag szakmai kérdés, a jogi kérdések tisztázása kétség kívül fontos, melyben Monsato szabad kezett kapott. 

Az előzmény, hogy júliusban több ezer hektár kukoricavetést kellett megsemmisíteni az országban, mert tiltott, génmódosított, Pioneer és Monsato fajtájú vetőmag került a földbe. A hatóság jelenleg azt vizsgálja, hova került ebből a termésből.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu