2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Agrárpénzek

Nagy István: Nem kérhetünk többet a gazdáktól úgy, hogy közben kevesebbet kapnak

A magyar kormány folytatja a harcot a magyar gazdák pénzéért. A hagyományosan erős mezőgazdasággal rendelkező országoknak közösen kell fellépniük a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak megtartásáért és a gazdabarát, egyszerű szabályozásért – mondta Nagy István agrárminiszter a Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszterrel folytatott keddi kétoldalú megbeszélést követően Párizsban.
 
 

Az új hétéves uniós költségvetés és a KAP jogszabályi javaslatainak vitája ősszel folytatódik Brüsszelben, amelyek során Magyarország Franciaországgal és a V4-ekkel közösen határozott álláspontot fog képviselni az agrárforrások megtartása és a megfelelő szabályozás elfogadása érdekében - írja közleményében az agrártárca.

Nagy István agrárminiszter (Forrás: drnagyistvan.hu)

A párizsi találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a KAP-forrásokat a jelenlegi szinten szükséges megtartani a 2020 utáni időszakban is. Ez azért fontos, hogy az európai gazdák versenyképesek tudjanak maradni a globális piacon. "Nem kérhetünk többet a gazdáktól úgy, hogy közben csökkennek az uniós források" – emelte ki a magyar tárcavezető, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy Brüsszel a gazdák helyett a migrációra fordítsa az agrárpénzeket. A magyar kormány szerint a hazai agrárium támogatását 25%-kal akarják csökkenteni. Ebből az okból kampányt indítottak, és végül több mint 100 ezren írták alá azt a gazdapetíciót, amelynek céljait a kormány határozta meg.

Nagy István hangsúlyozta: a megfelelő közös költségvetés mellett legalább olyan lényeges, hogy egyszerűbb legyen a források gazdákhoz történő eljuttatása. Hozzátette: csökkenteni kell az olyan uniós előírások számát, amelyek szükségtelenül bonyolítják a forrásokhoz történő hozzáférést. "Egyetértettünk francia kollégámmal abban is, hogy az új KAP végrehajtási szabályainak valódi egyszerűsítést kell hozniuk mind a gazdák, mind pedig a kifizetésben közreműködő nemzeti hatóságok számára" – emelte ki az agrárminiszter.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu