2021. március 4. csütörtök Kázmér

Hírek - Agrárpénzek

Nincs kivétel! - Sok pénzt ma már csak így lehet nyerni

Most már nemcsak az állami szervezeteknek, hanem a magánszektor szereplőinek is kötelezően közbeszerzési eljárást kell lefolytatniuk, ha egy projekthez bizonyos összeghatárt meghaladó uniós támogatást vesznek igénybe. Tavaly decemberben az agrárszektor.hu konferenciáján elhangzott, hogy a jövőben a mezőgazdaságot igyekeznek kivonni a közbeszerzési törvény hatálya alól. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, történt-e előrelépés az ügyben?
 
 

A közbeszerzési törvény közbeszerzés lefolytatására kötelezi a pályázókat, ha a támogatási összeg meghaladja a 25 millió forintot. A Portfólió és az agrárszektor.hu tavaly decemberi konferenciáján szakmai szervezetek képviselői problémaként vetették fel, hogy ez jelentős mértékben drágíthatja és időben elhúzódóvá teheti az agrárprojektek megvalósítását. Akkor Mezei Dávid, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta, hogy a jövőben a vidékfejlesztést és mezőgazdaságot igyekeznek kivonni a közbeszerzési törvény hatálya alól.

A Miniszterelnökség most az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy az ügyben egyelőre nem történt előrelépés. Így a Vidékfejlesztési Programban pályázó gazdálkodókra továbbra is vonatkoznak a közbeszerzési törvényben foglalt kötelezettségek.

MTI-fotó: Ujvári Sándor

A kérdés most különösen aktuális, mivel például sokan még csak most nyújtják be pályázataikat arra a felhívásra, amelyet tavaly novemberben trágyatárolók építésére írt ki a Miniszterelnökség. Így a 25 millió forintos összeghatárt meghaladó támogatásnál nekik már a pályázat készítésekor számolniuk kell(ett) az esetleges közbeszerzési eljárás díjaival, illetve annak idejével.

A közbeszerzést a korábbi visszaélések miatt az unió kényszeríti a piaci szereplőkre, ám szakértők ennek hatékonyságát vitatják. További probléma, hogy az új költségvetési ciklusban a pályázati eljárásrend egyszerűsítését fogalmazták meg célként, míg a közbeszerzési törvényt még a szakemberek is "kihívásokat tartogató" jogszabálynak tekintik. Így könnyen előfordulhat, hogy - az egyszerűsített eljárásrend ellenére - a támogatott projektek megvalósítása és adminisztrálása a korábbitól jóval nagyobb terhet jelent majd a pályázók számára.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu