2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Agrárpénzek

Növekedési pályára állt a műtrágya ipar – állítja a piacvezető vállalat

A világ legnagyobb műtrágyagyártó vállalata, a kanadai Potash Corp. bejelentette: a szektor túllépett a mélyponton, és ismét növekedési pályára állhat. Mondta ezt azután, hogy várakozásokat meghaladó profitról számolt be a harmadik negyedévre vonatkozóan.
 
 

Az ágazat felfutására utal a világ legnagyobb bányavállalata, a BHP Billiton azon igyekezete is, hogy felvásárolja a Potash Corp.-ot, hiszen a globálisan emelkedő élelmiszer igények nyomán várhatóan nőni fog a műtrágya kereslet is.

A Potash Corp. jelentésében azt írja: „hasonló jelek mutatkoznak a piacon, mint 2009 előtt, amikor öt egymást követő évben rekord teljesítményt értünk el”. Júliustól szeptemberig 62 százalékkal emelkedett a cég árbevétele, meghaladva a 402 millió dollárt és az elemzői várakozásokat is. Ennek megfelelően az egy részvényre jutó eredmény várakozásokat 5,75-6,00 dollárra emelte a cég, a korábbi 5,00-5,50 dollárról. Jövőre pedig akár a 8 – 8,75 dollárt is elérheti az EPS.

A negyedéves eredmények nagyrészt a műtrágya iránti megnövekedett keresletnek köszönhetők: 87 százalékkal nőtt a termék értékesítési volumene, főként az észak-, és latin-amerikai gazdálkodók rekord kereslete miatt, akik igyekeznek maximalizálni terméshozamukat, látva az egyre emelkedő gabonaárakat.

A műtrágya ára múlt hónapban mintegy 50 dollárral emelkedett amerikai tonnánként, de szakértők további áremelkedésre számítanak a következő év elején.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu