Így lesz egészséges a termés a földeken: erről tudnod kell, ezen sok múlhat

Így lesz egészséges a termés a földeken: erről tudnod kell, ezen sok múlhat

agrarszektor.hu
A növények megfelelő tápanyagellátása és a tápanyagok felvehetőségének biztosítása kulcsfontosságú a gazdák egészségesebb és gazdagabb termésének, valamint a fogyasztók élelmiszer-ellátásának biztosításához. A hatékony nitrogéngazdálkodás ezeket mind elősegíti, a megfelelő nitrifikációt gátló termékek használata pedig a terméshozam javítása mellett jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legnagyobb területen termesztett növények tápanyag-kiegészítésére használt makrotápanyagok több mint 70%-a nitrogén, és ennek akár 40-70%-a is veszendőbe mehet a kijuttatás után. A gazdálkodóknak ezért különös figyelmet kell fordítaniuk a kijuttatott nitrogén veszteségeinek csökkentésére. Emellett a nitrogénműtrágyák árának az utóbbi években tapasztalt hektikus ingadozása is indokolja a nitrogéngazdálkodás pontos tervezésének szükségességét, mivel a talajból kimosódó tápanyagok pótlása jelentős költségekkel járhat, miközben a terméshozamokra is jelentős hatást gyakorol - írja közleményében a Corteva Agriscience.

A talajban bekövetkező nitrogénveszteség egyik formája a kimosódás mellett a denitrifikáció, amely oxigénhiányos körülmények között következik be, és üvegházhatást okozó nitrogénvegyületek, például dinitrogén-oxid felszabadulását eredményezi. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint ez a gáz 273-szor erősebb üvegház hatású vegyület, mint a szén-dioxid. Ezért a megfelelő nitrifikációt gátló termékek használata a terméshozam javítása mellett jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58