2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Agrárpénzek

Nyílt az agrárolló az orosz embargó miatt

Erőteljesen nyílt az agrárolló az orosz embargó hatására az elmúlt év utolsó négy hónapjában – hangsúlyozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztályvezetője. Az orosz szankciók miatt a magyar termelőknek is új piacokat kell találniuk.
 
 

„Decemberben ismét, az előző év azonos időszakához képest 6,6%-kal mérséklődtek a mezőgazdasági árak, de összességében jó évet zárt az agrárium, és nemzetgazdasági szempontból is számottevően hozzájárulhatott a tavalyi GDP növekedéshez – reagált Tresó István a KSH termelői árakról szóló, mai közleményére.
 
A termelési és ráfordítási költségeket mutató agrárolló éves szinten jó jövedelmet biztosított a szektornak, ugyanakkor az év utolsó négy hónapjában az orosz embargó hatására erőteljesebben kinyílt. A szankciók piactorzító hatása jelenleg is érvényesül, mivel azonban a termelés globális szinten egyensúlyban van, ezért idő kérdése, hogy a piacokon is egy új egyensúlyi helyzet alakuljon ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Oroszország új ellátókat talál, míg az orosz felvevőpiactól elesett exportőrök, így a hazai termelők is, új piacokra találnak.
  
Most, hogy Brüsszel jóváhagyta az új uniós költségvetési ciklus öt operatív programját, az élelmiszeripar már a konkrét kormányzati intézkedéseket várja, hogy beindulhasson a támogatások tényleges lehívása – jelentette ki a főosztályvezető.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu