2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Agrárpénzek

Rossz hír, hogy nagyon csökken az idén a prémium

Növekszik várhatóan az idén is a napraforgó hazai vetésterülete, bár a tavalyi aszályos év kedvezőtlen tapasztalatokat hozott, a növényolajgyárak pedig jelentősen csökkentik az olajprémiumot 2016-ban. A vetőmagkínálat a napraforgónál is bőséges.
 
 

Összességében a napraforgó-terület növekedésére lehet számítani az idén, bár a magas olajsavtartalmú fajták vetésterülete tavalyhoz képest csökkenhet – mondta az agrárszektor.hu-nak Polgár Gábor, a Vetőmag Terméktanács és Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. A magas olajsavtartalmú fajták iránti múlt évi keresletet az étolajgyárak magas olajprémiuma generálta, az idén viszont a normál és a magas olajsavas hibridekre kínált prémiumok közti tonnánkénti különbség 5 ezer forintra csökkent a tavalyi 20 ezerrel szemben. Ráadásul több termelőnek is gondot okoz a magas olajsavas hibridek termesztéséhez előírt védőtávok megtartása, így e hibridek emiatt leginkább a nagytáblás művelésnél kifizetődők, illetve ott, ahol kevés a kisparcellás szomszéd.

MTI-fotó: Mészáros János

A vetőmagkínálat a napraforgónál is bőséges. Óriási a gyomirtószerre és egyes jellemző gombabetegségre rezisztens fajták részesedése, és Polgár Gábor szerint e tulajdonságok nélkül lényegében már nem is termeszthető eredményesen a napraforgó Magyarországon. A gazdák így az egyes termőtájakra jobban jellemző gyomokhoz igazodva tudnak rezisztens vetőmagot választani, másrészt egyes fajtákat alacsonyabb tőszámmal is biztonságosabban termeszthetnek. Az aszály- és a hőstressztűrés is egyre keresettebb tulajdonság a piacra kerülő hibrideknél, ahogyan az is elvárás, hogy lehetőleg a deszikkálási költségeket is meg lehessen spórolni. Már a vetőmagkínálatban is túlsúlyba kerültek a korai, illetve közép-koraiérésű hibridek.

Egyes termelők azt is figyelembe veszik, mekkorára nő a növény, hogy az állományban való permetezéskor a gépek ne okozzanak komolyabb törési veszteséget. Az állományban való permetezés, az egy- és kétszikű gyomok elleni védekezés szintén kritikus pontja a termelői döntéseknek. Újabban terjedőben vannak azok a fajták is, amelyeknél már a madárkárra is tekintettel vannak a nemesítéskor.

Tavaly is nőtt a napraforgóterület
Tavaly 615 ezer hektárról takarítottak be napraforgómagot a termelők, és ez a 2014-esnél 3,6 százalékkal nagyobb területet jelentett – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A terméshozam azonban 6,7 százalékkal, 2,5 tonnára csökkent hektáronként a megelőző évihez képest, a betakarított össztermés pedig mintegy 1,5 millió tonna volt.


Mivel azonban a kukoricához képest kevesebb gyártó biztosítja a kínálatot – a hazai fajtatulajdonosok részesedése pedig 5 százalék alatti -, ezért a vetőmagbeszerzésekkor a napraforgónál nincs akkor alkulehetőség, igaz, azért mindenütt vannak kedvezmények is. Az árak a standard 150 ezer magos zsáknál 33-80 ezer forint között szóródnak, de túlnyomórészt 70 ezer forint fölött mozognak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu