Durván megnehezítheti a gazdák életét az idõjárás: ebben nem lesz köszönet

Durván megnehezítheti a gazdák életét az idõjárás: ebben nem lesz köszönet

agrarszektor.hu
Az aszályos tavasz után az elmúlt másfél hétben a hirtelen lezúduló nagy csapadékot adó felhőszakadások okoznak gondokat a növénytermesztésben. A legtöbb szántóföldi növénynek óriási szüksége volt a csapadékra, ami időben és térben rendkívül egyenetlenül elosztva, de végül is június első felében mindenhova megérkezett. A talajok a legtöbb helyen jelentős mértékben töltődtek nedvességgel, a középső országrészben telítődtek is, az Alföld déli, délkeleti részén többfelé áll a víz a földeken. A jövő hét elejéig még hasonló idő vár ránk, majd a jelenlegi számítások szerint jövő keddtől már anticiklon határozza meg időjárásunkat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hét első felében is a múlt hetihez hasonlóan alakult időjárásunk - írja a met.hu. Minden nap, de legnagyobb számban szerdán alakultak ki nagy csapadékot adó záporok, felhőszakadások, melyekből a néhány óra alatt lehulló csapadék mennyisége többfelé meghaladta a 20 mm-t, néhol az 50-60 mm-t is. Az elmúlt tíz nap csapadékösszegében bár nagy területi különbségek vannak, de jellemzően 30 és 80 mm közötti mennyiségek hullottak, bár a középső és délkeleti országrészben néhol 100 mm-nél is több esett. A talajok felső 20 cm-es rétege jellemzően telített, ma délre már Vas és Zala megyében is sárossá vált a felszín. Az Alföld déli, délkeleti részén belvizes területek is vannak. A felső fél méteres rétegben is mindenütt megszűnt a kritikus szárazság, és megfelelőek a nedvességviszonyok. Jellemzően a középső országrészben, de egy-egy nagyobb felhőszakadás által érintett területen foltokban máshol is telített a talaj a teljes felső száz centiméteres rétegben.

Szántóföldi növényeink közül már az őszi búza is szépen szőkül, az őszi árpa az érés fenológiai fázisban jár, és a repce is egyre többfelé kezd érni. Az őszi vetésekre elég későn érkezett a csapadékos idő, a búza az aszályos tavasz során sokfelé nem bokrosodott meg eléggé, a repce pedig nem hozott elég oldalhajtást, így ritkásak az állományok, kevesebb lesz a termés. A kapás növények is nehezen, vontatottan keltek, de az elmúlt bő két hétben rohamos fejlődésnek indultak, előbb a napraforgó, majd a meleg megérkeztével a kukorica állományok is. Ugyanakkor a gyomosodás is megindult, és a meleg, nedves idő, a magas páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette, főként a gyümölcsösökben van szükség igen intenzív védekezésre.

A hét további részében, illetve hétfőig folytatódik a jellemzően csapadékos, gyakran erősen felhős, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű időjárás. Bár pénteken és szombaton az ország nagy részén átmenetileg csökken a csapadékhajlam, és több lesz a napsütés, főként északon, északkeleten és délnyugaton várható ekkor is eső, zápor, zivatar. Vasárnap és hétfőn ismét országszerte több lesz a felhő, és további csapadék várható vasárnap a legtöbb helyen eső, zápor, majd hétfőn keleten már inkább záporok, zivatarok formájában. Keddtől a jelenlegi számítások szerint egy Nyugat-Európa fölött kialakuló anticiklon határozza meg időjárásunkat, ami a hét közepétől fölénk húzódik. Így kedden és szerdán már jellemzően napos idő várható, és csak elszórtan alakulnak ki záporok. Addig összességében még 20-40 mm csapadékra van kilátás az ország nagy részén, főként északon, északkeleten ennél több is valószínű. A jövő hét elejéig a talajok további nedvességgel való töltődésére, telítődésére lehet számítani, majd várhatóan keddtől kezdődik a száradás, nedvességvesztés folyamata. Sokfelé lesz szeles az idő, az előttünk álló egy hétben gyakran lesz élénk a szél, a középső országrészben majd vasárnap és hétfőn főként a Dunántúlon erős és viharos széllökések is várhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03