2022. január 21. péntek Ágnes

Hírek - Agrárpénzek

Súlyos precedenstől menekültek meg a magyar gazdák

Súlyos precedenst teremtett volna a Miniszterelnökség szerint, ha Brüsszel számára most lehetővé válik, hogy az uniós vidékfejlesztési forrásokat a migránsválság kezelésére lehessen fordítani a jelenlegi Közös Agrárpolitikában (KAP). Magyarország azt is elutasítja, hogy a 2020 utáni új KAP-ban forrásokat különítsenek el a migránsválságra.
 
 

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa december 12-én fogadta el a Közös Agrárpolitika alaprendeleteit érintő változásokat – áll a Miniszterelnökség közleményében. Az Európai Bizottság számos területen tett javaslatot a jelenleg hatályos Közös Agrárpolitika finomhangolására, és az új szabályok 2018. januárjától léphetnek életbe.

A bizottság a vidékfejlesztési támogatások szabályait úgy módosította volna, hogy a migrációból vagy a menekültek fogadásából származó demográfiai változásokat is támogatni lehessen. E javaslat a Miniszterelnökség szerint a gyakorlatban megnyitotta volna az utat ahhoz, hogy a gazdáknak járó forrásokat migránsok támogatására lehessen felhasználni.

A javaslat súlyos precedenst teremtett volna a jövőre nézve, de végül kikerült az elfogadott végleges szövegből – húzza alá a tárca közleménye. A kormány szerint a KAP-ból csak a mezőgazdasággal összefüggő célok támogathatók, és az agrárpénzeket továbbra is a gazdáknak kell kapniuk.

Mint ismert, az Európai Bizottság november végén nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében is szerepel, hogy a migránsválság kezelésére forrásokat kellene elkülöníteni a 2020 utáni KAP-ban is. Magyarország a hivatalos javaslatokról szóló első agrárminiszteri tanácskozáson elutasította a migránsválság kezeléséről szóló bizottsági javaslatot a 2020 utáni KAP-ban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!