Súlyos változásokat hoz a Brexit 2021-től: ezt Magyarország is megérezheti

Súlyos változásokat hoz a Brexit 2021-től: ezt Magyarország is megérezheti

agrarszektor.hu
2021. január 1-től megváltoznak az Egyesült Királysággal való kereskedelem szabályai, az ország Európai Unióból való kilépése okán. Ezért 2020. november 16-án a brit külügyminisztérium és kapcsolódó szervezetei szervezésében megrendezésre került egy Webinar.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az angol nyelvű tájékoztató a minél zökkenőmentesebb átállás érdekében került megszervezésre - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A résztvevő brit szakértők összefoglalták, milyen változásokra számíthatnak, akik az Európai Unióból Nagy-Britanniába való kereskedelemmel, exporttal vagy importtal foglalkoznak. Az előadás végén két esettanulmány bemutatásával gyakorlatiasabb módon is végigvezették a résztvevőket a hamarosan bevezetésre kerülő változásokon.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Szignifikáns változások várnak minden vállalkozásra, amely az Európai Unió és Nagy-Britannia között kereskedik. A változások három lépcsőzetes fázisban kerülnek majd bevezetésre, különböző fázisokban különböző szabályok lesznek érvényben. Az első fázis 2021. január 1-én indul, majd április 1. és július 1-től fokozatosan szigorodni fognak a határellenőrzési-, vám-, behozatali- és kiviteli szabályok. Fontos, hogy minden vállalkozás, amely bármi nemű kereskedelmet folytat az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, minél hamarabb felkészüljön a változásokra, mert azok a tárgyalások kimenetelétől függetlenül mindenkire érvényesek lesznek 2021. január 1-től.

A jelenlegi viszonylag egyszerű szabályozás helyett további lépések bevezetésére kerül sor. A többlet-teendők mennyisége attól függően változik, hogy az ellátási lánc mely pontján jelenik meg az adott kereskedő/vállalat. Egyik fontos változás, hogy a britek számára a behozatalhoz és a kivitelhez szükség lesz egy az Egyesült Királyság által kibocsátott EORI számra. Az EU kereskedőinek szintén szükségük lesz az EORI-számra, de ezt egy EU tagállamnak kell kibocsátania, mert a teljes átállást követően a korábban az Egyesült Királyságban kibocsátott EORI számok már nem lesznek számukra érvényesek.

Az Egyesült Királyság a fázisok kezdetével egyre szigorodó határellenőrzést vezet be, amely az átmeneti időszak végére, 2021. július 1-re válik teljes körűvé. Az importra vonatkozó biztonsági és védelmi nyilatkozatok követelményétől az első hat hónapban eltekinthetnek. Az ellenőrzött árukat (például jövedéki termékeket) importáló kereskedőknek azonban várhatóan 2021. januárjától teljeskörűen be kell tartaniuk a vámkövetelményeket. Az határellenőrzési helyszínek kezdetben távolabb eshetnek a valós határtól, erre kijelölt rendeltetésű helyeken, vagy egyéb, erre a célra jóváhagyott helyiségekben végezhetik őket. Az agráriummal kapcsolatos árucikkekre vonatkozó szabályozásokat külön is szerepelteti a honlapján a brit kormány importra és exportra vonatkozóan egyaránt. 2021. júliustól a teljes körű átállást követően növelni fogja a kormány a fizikai és személyi ellenőrzések számát.

Az alábbi (angol nyelvű) honlapon a brit kormány összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az átmeneti időszakot illetően a vállalkozások és az állampolgárok számára. Várhatóan a teljes webinar előadás-anyaga is felkerül a közeljövőben. https://www.gov.uk/transition

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?