Nagy bejelentést tettek a britek a Brexit utáni állategészségügyi szabályokról

Nagy bejelentést tettek a britek a Brexit utáni állategészségügyi szabályokról

agrarszektor.hu
Az Egyesült Királyság bejelentése alapján késik a határellenőrzési folyamatok bevezetése Nagy-Britanniában. Azon intézkedések, amelyek a Brexit eredeti ütemezése szerint 2021. április 1-től léptek volna életbe, hathónapos haladékot követően, október 1-től lesznek érvényesek. A határellenőrzéseket és az új vámszabályokat a jövő év elejétől alkalmazzák. A halasztás célja, hogy a koronavírus által sújtott gazdaság újraindításához, valamint a nemzetközi kereskedelem talpra állításához elegendő időt nyerjenek az érintettek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világjárvány okozta társadalmi-gazdasági nehézségekre hivatkozva 2021. március 11-én jelentette be az Egyesült Királyság a Brexittel összefüggő új eljárásrend bevezetésének elhalasztását - olvasható a Nébih közleményében. A késleltetés a legtöbb érintett szakterületen 6 hónap, de egyes határellenőrzések és új vámszabályok bevezetése esetében 9 hónapot jelent.

2021. október 1-től lép életbe:

• Az előzetes regisztrációs és előjelentési kötelezettség az állati eredetű termékek (POAO), bizonyos állati melléktermékek (ABP), valamint a magas kockázatú, nem állati eredetű élelmiszerek esetében.
• Az állategészségügyi (export)bizonyítványok kiállításának kötelezettsége a POAO és bizonyos ABP kategóriák esetében.

2022. január 1-re halasztják:

• Az állati eredetű termékek (POAO), bizonyos állati melléktermékek (ABP), valamint a magas kockázatú, nem állati eredetű élelmiszerek határellenőrzésének bevezetését.
• A magas kockázatú növények határellenőrzésének bevezetését.
• Az alacsony kockázatú növények esetében az előértesítési és dokumentumellenőrzési kötelezettség bevezetését.
• A biztonsági és védelmi nyilatkozatok (SSD) meglétét.
• A termékek, szállítmányok beléptetésére kijelölt határállomásokon (BCP) a fizikai ellenőrzések bevezetését.
• Mindaddig érvényben marad a vámárunyilatkozatok utólagos - az áruk behozatalát követő 6 hónapon belüli - benyújtásának eljárásrendje is.

Az élőállatok, alacsony kockázatú növények és növényi termékek határellenőrzése 2022. március 1-től, a kijelölt határállomásokon (BCP) valósul majd meg. A változások részletesen, szakterületekre lebontva elérhetőek a Nébih portál Brexit tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/brexit

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02