Sokan hibáznak a sonka és a tojás fertőtlenítésekor: itt rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a sonka és a tojás fertőtlenítésekor: itt rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
A húsvéti ünnepi asztalok elengedhetetlen eleme a sonka, valamint a tojás, és habár arra jelenleg nincs bizonyíték, hogy a koronavírus-járvány élelmiszer útján terjedhet, nem árt az elővigyázatosság. Az állati termékek megfelelő fertőtlenítése és tárolása még úgy is elengedhetetlen, illetve kifejezetten fontos, hogy alapvetően nem jelentenek most különösebb veszélyforrást, hiszen a szennyeződések így is könnyedén megtelepedhetnek rajtuk. Az Agrárszektor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kérdezte arról, vannak-e bevált, illetve ajánlott fertőtlenítési tippek a tojásra és a sonkára vonatkozóan, de azt is megtudtuk, mit javasolnak, hogyan érdemes tárolni ezeket a termékeket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hamarosan itt a húsvét, ami a legtöbb ember számára egyet jelent a főtt tojással és füstölt sonkával teli asztallal. Habár arra jelenleg nincs bizonyíték, hogy a koronavírus-járvány élelmiszer útján terjedhet, vagyis a szokásosnál nem jelent nagyobb fertőzésveszélyt a sonka, illetve a tojás fogyasztása, azért nem árt az elővigyázatosság.

Terjedhet-e élelmiszerrel a koronavírus?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vírus élelmiszer útján terjed. A köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, a terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik. A Nébih szakmai álláspontja az EFSA véleményével megegyező, vagyis a fogyasztásra alkalmas élelmiszer (így az ellenőrzött helyen vásárolt, megfelelő jelöléssel ellátott, nyomonkövethető sonka, tojás otthon is a jelölésüknek megfelelő körülmények között tárolva, fogyasztásra megfelelően elkészítve) nem jelent veszélyt a SARS-CoV-2 vírus által okozott pandémia terjesztésében.

Az Agrárszektor a Nébih-et kérdezte arról, vannak-e bevált, illetve ajánlott fertőtlenítési tippek a tojásra és a sonkára vonatkozóan, és ha igen, melyek ezek. Megtudtuk, a hagyományos nyers füstölt sonka felületi szennyeződései főzés előtt folyóvizes öblítéssel eltávolíthatók, a vegyszeres kezelés (fertőtlenítés) viszont tilos. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kg-os. Az alapos főzés elpusztítja az esetleges mikroorganizmusokat, főzés után azonban a sonkát hűtve kell tárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható főtt, füstölt sonkát az eredeti csomagolása megvédi a szennyeződéstől, a csomagolást azonban fogyasztás előtt kell eltávolítani. A hagyományos sonkával ellentétben itt a hús öblítése felesleges, a vegyszeres kezelés ugyanakkor (fertőtlenítés) ez esetben is tilos. A főtt, füstölt sonkát fogyasztás előtt nem kell megfőzni, viszont minden esetben hűtőszekrényben kell tárolni - hangsúlyozta a Nébih.

Alaposan süssük, főzzük meg a tojásos ételeket, előtte azonban érdemes a tojás frissességét vízbemerítéssel ellenőrizni. A friss tojás elmerül a vízben. A vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztható. A víz felszínén lebegő tojás fogyasztásra alkalmatlan

 - hívta fel a figyelmet a hatóság.

A tojások héján bármikor megtelepedhetnek a szennyeződések - emelte ki a Nébih. A kereskedelmi forgalomban kaphatók az élelmiszeripar által kezelt felületű tojások is, vásárlásukkal, felhasználásukkal az otthoni tisztítás elkerülhető. Nagymértékben szennyezett tojásokat azonban ne vegyünk, a repedt, törött héjú tojásokat pedig tilos tárolni és felhasználni. Kisebb szennyeződéseket a felhasználás előtt mechanikus tisztítással, illetve többszöri átöblítéssel el kell távolítani. 

Tárolás előtt sose mossuk le a tojást, mert ezzel eltávolítjuk a rajta lévő természetes védőréteget, így könnyebben befertőződhet. Otthoni körülmények között a vegyszeres kezelés (fertőtlenítés) nem ajánlott.

Azzal kapcsolatban, hogyan érdemes tárolni a sonkát és a tojást, a Nébih-től megtudtuk, a sonka tárolása például nagyban függ attól, hogy milyet vásároltunk. A hagyományos nyers füstölt sonkát főzésig hűvös, szellős helyen kell tárolni, nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrénybe tenni. Főzés után azonban már hűtve kell tárolni. Ezzel szemben a főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) fogyasztás előtt nem kell megfőzni, azonban hűtőszekrényben kell tárolni. A tojással kapcsolatban hangsúlyozták, mindenki csak tiszta, friss, ép tojást vásároljon. A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező, így a lejárt minőségmegőrzési idejű tojást ne vásárolja meg. Ha valaki ilyet tapasztal, célszerű egyből jelezni az üzletben, hogy eltávolíthassák a polcokról. A tojásokat tisztán, szárazon, idegen szagoktól mentesen, a rázkódástól és a közvetlen napfénytől hatékonyan védve, a csomagolásán előírt hőmérsékleten kell tartani.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?