Elfeledett, őshonos marha törhet be a hazai piacra: ez lehet a legújabb kedvenc

Elfeledett, őshonos marha törhet be a hazai piacra: ez lehet a legújabb kedvenc

agrarszektor.hu
A kárpáti borzderes a szarvasmarhák "mostohagyermeke", melyet a termelés intenzívebbé válásával és a hasznosítási irányok szétválásával szinte teljesen magára hagytak. Egészen addig, míg egy kis hazai közösség zászlajára nem tűzte a jámbor kérődzők fajtamegőrzését. A sokoldalúan hasznosítható fajtáról, valamint a vidéki élet szépségeiről és kihívásairól beszélt a HelloVidéknek a hazai tenyésztők egyik tagja, a Boróka Farm társtulajdonosa, Agócs-Paluska Éva.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A homokmégyi székhelyű, de öt szomszédos településen működő farm társtulajdonosa a lap kérdésére kifejtette, az elinduláskor számtalan megválaszolatlan kérdéssel találták szembe magukat, többek között az állattartással és az egyes folyamatokhoz szükséges technológia kialakításával, és noha 2011 óta gazdálkodnak, a mai napig akadnak még fejlesztendő területek. Az előrelépésben kétségkívül nagy löketet adott a 2015-ben elnyert Fiatal Gazda pályázat, így a vetésen és aratáson kívül, meglévő gépparkjuk segítségével, az összes szükséges teendőért ketten felelnek. A szüret ideje alatt néhány fő idénymunkás segít nekik a megszaporodó feladatokban, de mint kiderült, lassan kénytelenek lesznek állandó segítséget igénybe venni, mert ketten nem győzik a farm terheit.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egyik leghangsúlyosabb feladat az állattartás, az önellátásra berendezkedett családi gazdaság életében alapvetés volt. A merinó juhokat fűnyírőként használták, ám hosszú út vezetett el odáig, míg rátaláltak a számukra leginkább megfelelő rackajuhokra és a kárpáti borzderes szarvasmarhafajtára. 

Akkor még nem lehetett ennyi információt találni a fajtáról. Egy mezőgazdasági szaklapban olvasott cikk indított el minket ezen az úton. A kárpáti borzderes szarvasmarha egy kisebb testű, jól emberhez szoktatható, szinte teljesen extenzív körülmények között is jól tartható szarvasmarha, ideális a biogazdálkodásba vont gyepterületek karbantartására. Nekünk fontos volt, hogy a már nem művelt, egykori "zártkerti" területeket valahogyan szinten lehessen tartani. Ehhez nagyszerűek ezek az állatok  

-  sorolta Agócs-Paluska Éva.

Hozzátette, hogy mások és saját tapasztalataik alapján is legjobb megoldás a fél-rideg tartás, vagyis a kezes tartás. Ez azt jelenti, hogy tavasztól késő őszig legelőn van az állat, de a borjakat kezdetben lekötik, magukhoz szelidítik, így a legelőn nem okoz gondot sem a fejés, sem az orvosi kezelés. A tartását jellemző szerény körülmények nagyon szívóssá és ellenállóvá alakították a fajtát. A tenyésztése során elsődleges szempont a fajtára jellemző in situ génmegőrzés, azaz a hármas hasznosítás fenntartása (tej- és húshaszon, valamint igáztatás). Mivel a fajta kiválóan alkalmas a háztáji állattartásra, ezért a tevékenység újbóli fellendítésének is fontos eszköze lehet. A fajta rendkívül ellenálló szervezetű és jól alkalmazkodik a legelő állapotváltozásaihoz.

A Boróka Farm tulajdonosai azonban nem álltak meg a szimpla állattartásnál. Akkoriban csak igen nehezen lehetett tiszta génállományú kárpáti borzderes marhához jutni, komoly kihívást jelentett számukra az első egyedek beszerzése is. A bikájukat, Bendegúzt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságtól vásárolták, de mivel gazdaságuk területén, a középső országrészben egyáltalán nem elterjedt e fajta, az üszők is messzebbről kerültek hozzájuk. 

Fontos, hogy az átlagembereket is meg tudják szólítani ebben a témában, nem csak a szakmai köröket és a mezőgazdaságban dolgozókat. Saját példájukon keresztül szeretnék megmutatni másoknak, hogy a természettel egységben, összhangban élni nemcsak lehetséges, de egy egészséges, boldog élet záloga is egyben. Mindezeken kívül vissza tudták állítani a természetes növényflórát az általuk kezelt területeken a legeltető állattartásukkal, miközben az egyre többet emlegetett invazív fajok jelenlétét is visszaszorították.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hosszabb távon a natúrparkok turisztikai és környezeti nevelési pillérjei kapcsán szeretnénk majd agrotúrákat szervezni, melyek során az Őrjeg természeti látnivalóinak, a települések kulturális értékeinek megismerését a mintagazdaságok (mint például a mi Boróka Farmunk vagy több bioborászat) bemutatásával és kézműves termékek helybeni értékesítési lehetőségeivel szeretnénk majd komplexebbé tenni  

- zárta gondolatait jövőbeli terveikkel Agócs-Paluska Éva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31