2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Agrárpénzek

Új kompolti vetőmag-fajtákat ismert el a grémium

A grémium a búza, a zab, a repce, a mák, az árpa, a napraforgó, a rizs, a lucerna, a borsó, a tritikálé, a fűfélék, a görög- és sárgadinnye, a karfiol, a káposzta, a tarlórépa, a paprika, a paradicsom, a pattogatni való-, illetve csemegekukorica, a bab, a uborka és a fűszernövények új, nemesített fajtáit fel a Nemzeti Fajtajegyzékbe - írja az Agromonitor.
 
 

A Heves Megyei Hírlap beszámolója szerint újonnan nemesített szántóföldi, illetve zöldség- és gyümölcs vetőmagokat ismert el államilag a Fajtaminősítő Bizottság.

A most bejegyzett vetőmagok közé került három kompolti őszi árpa is, név szerint a KH Zsombor, a KH Rudolf és a KH Tarna. Ezeket a takarmányárpákat a Károly Róbert Főiskola Fleischmann Rudolf Kutatóintézete nemesítette, és igen jó termőképességgel rendelkeznek, jó szárazságtűrők, megfelelő talajban pedig akár a hektáronkénti 9 tonnástermésátlagot is elérhetik.

Kompolton régóta nemesítenek hagyományos módszerekkel gabonaféléket. A keresztezés és szelekció akár 10-14 évig is eltarthat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu