Újabb részletek derültek ki az osztrák-magyar határon épülő gigakertészetről

Újabb részletek derültek ki az osztrák-magyar határon épülő gigakertészetről

Jelentős késést okoz az osztrák-magyar határon épülő gigakertészet kivitelezési munkáinak előrehaladásában a koronavírus-járvány, ami részben annak köszönhető, hogy a tárgyalások a lehetséges partnerekkel nem tudnak a megfelelő ütemben haladni - tájékoztatta az Agrárszektort Tóth Károly, a FAKT Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a beruházás az infrastruktúra kiépítésével fog kezdődni, de párhuzamosan el szeretnék majd indítani az üvegházak megvalósítását, illetve a haltenyészet és logisztikai rész kivitelezését is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2019 márciuásban robbant a hír, miszerint egymilliárd eurós beruházást tervez a német FAKT AG Hegyeshalom és Bezenye határában, amellyel Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épülhet meg az osztrák-magyar határon. Az akkori információk szerint legkésőbb 2021 elején kezdődött volna Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházási projektjének a kivitelezése, a koronavírus-járvány azonban rendesen keresztbe tett a munkálatoknak és jelentőst késést okoz a beruházás előrehaladásában. 

Sajnos a kialakult járványhelyzet miatt a tervezett indulás csúszik, a tárgyalások nem tudnak a megfelelő ütemben haladni, nincs lehetőség a személyes találkozókra, így nehezebben tudjuk bemutatni a projektet a lehetséges partnereinknek

 - tudta meg az Agrárszektor Tóth Károlytól. Elmondta, a beruházás az infrastruktúra kiépítésével fog kezdődni, de párhuzamosan szeretnék elindítani az üvegházak megvalósítását, illetve a haltenyészet és logisztikai rész kivitelezését is. A beruházás megépítése több részletből áll, teljes kivitelezése 5-6 évet vesz igénybe - közölte. 

Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, a FAKT AG 330 hektáron egy mezőgazdasági termékek gyártására, feldolgozására és forgalmazására szolgáló egyedülálló, integrált központ építését és üzemeltetését tervezi, ahol zöldségtermelésre üvegházakat, gyümölcsfeldolgozó egységet, logisztikai központot, kamionparkolót, motelt, szolgáltató egységeket, lakóautó parkolót, kempinget, üzleteket, éttermet, hotelt, óvodát és iskolát is létre szeretnének hozni. Tóth Károly tájékoztatása szerint ezt az óriási területet a tervek szerint bővíteni fogják a közeljövőben, ugyanakkor a beruházás célja, illetve a beruházásra szánt összeg változtatlan maradt az eredeti tervekhez képest. 

Nagy István és Hubert Schulte-Kemper(Forrás: MTI/Krizsán Csaba)

Az ügyvezető igazgató arról is beszélt lapunknak, hogy a beruházás bejelentése óta eltelt időszakban nagy hangsúlyt fektettek a terület infrastruktúrájának előkészítésére, amelyben a cég az E-on-nal működik együtt, aki ezalatt felmérte a jelenlegi adottságokat, kalkulálta a jövőbeli igényeket és ez alapján készíti el a terület energiaellátási koncepcióját.

Folyamatosan tárgyalunk partner-jelöltekkel, akik mind a mezőgazdaság mind a logisztika, mind haltenyészet témakörében szóba jöhetnek. Természetesen a beruházás nagysága miatt a finanszírozási oldal is elég összetett, ezért ezen a téren is tárgyalásokat folytatunk a megfelelő háttér megtalálása érdekében. A befektetőkkel és az üzemeltetőkkel a tárgyalások jelenleg is folynak, a konkrét megállapodásokról még nem nyilatkozhatok

 - hangsúlyozta Tóth Károly. 

A mezőgazdaságban sok szegmens jellemzően élőmunkaigényes, köztudott azonban, hogy komoly munkaerő-hiánnyal küzd az ágazat. Azzal kapcsolatban, hogyan tervezik ezt a problémát megoldani, az ügyvezető igazgató elmondta, a modern technológia minden kétséget kizárva nagy teret kap a beruházásban, ez azonban nem jelenti az élőmunka szükségességének hiányát - emelte ki. 

Az itt dolgozóknak olyan körülményeket szeretnénk biztosítani, amelyek hosszú távon egy biztos megélhetést és tervezhetőséget nyújtanak. Ehhez hozzátartozik a lakóövezet megépítése, ahol rendkívül fejlett és kényelmes, nyugodt környezetben tudnak élni dolgozóink. Véleményünk szerint a mezőgazdaság a világon továbbra is kiemelt ágazatként fog szerepelni, ami megteremti annak lehetőségét, hogy az itt dolgozók megtalálják számításukat.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02