2019. augusztus 20. kedd István

Hírek - Agrárpénzek

USA vs. EU - Nagyon más filozófia mentén támogatjuk az agráriumot

Az amerikai kongresszus mostantól 5 évig egy új mezőgazdasági törvény (Farm Bill) szerint kezeli az ágazatot. Úgy tűnik, a tengerentúli agrárpolitika homlokegyenest szembe megy az európai trenddel, amely drasztikusan csökkenti a mezőgazdasági termelők juttatásait. Így az USA-ban egy évre vetítve már csaknem háromszor több pénz jut az agrárium támogatására, mint Európában.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Amerikában hasonló arányban támogatják a mezőgazdasági biztosítások díjtételeit (2/3 támogatás, 1/3 önerő), mint Európában, de nemcsak a hozamcsökkenésekre, hanem áringadozásokra is lehet biztosítást kötni. Ezzel gyakorlatilag stabilizálni lehet a termelésből származó jövedelmet. Európában nem divat a piaci mozgásokra biztosítást kötni, az ár jövőbeni garantálására az éves szerződések és a tőzsde határidős árupiaca nyújtanak lehetőségét. Ennek oka, hogy az áresésekkel szembeni védelem árufeleslegekhez vezethet, rugalmatlanná teheti a termelést a piaci jelzésekkel szemben, végeredményben rontja a szektor versenyképességét az exportpiacokon. Napjainkban leginkább a termeléshez kötött támogatások függetlenítik az adott szektort a piaci folyamatoktól, amit rendszerint az önelletás bizonyos szintjének biztosítására vezet be egy tagállam.


A tavaly év végén elfogadott amerikai mezőgazdasági törvény (Farm Bill) - európai fogalmak szerint agrárpolitka - a mezőgazdaság minden területén növeli a támogatásokat. Megemelte a támogatott hitelkamatokat az olyan termékek előállítására mint a gabonafélék (búza, kukorica, rizs, stb.), olajos magvak (szójabab), gyapot, cukor, borsó vagy a lencse. Lehetővé teszi az árkockázatokat mérséklő biztosítási program (Price Loss Coverage) referenciárainak emelését, illetve korrigálja a fedezeti összegeket is (Agriculture Risk Coverage). Végül, de nem utolsósorban fokozza a tejtermelés jövedelembiztosítását azáltal, hogy a legkisebb termelők díjait radikálisan csökkenti (a kistermelő Amerikában 240 tehén alatti üzemet jelent). Az új Farm Bill növeli a környezetvédelem és az exporttámogatás forrásait is.

Vagyis az uniós gazdálkodók első számú versenytársa jelentősen növelte az államháztartási kiadásokat a szektorban éppen akkor, amikor az EU mezőgazdasági termelői ennek ellenkezőjével szembesülnek.

A Bizottság által javasolt Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetése reálértéken 12%-kal csökkenhet 2021 után. Így egy évre vetítve Amerikában már csaknem háromszor több pénz jut az ágazat támogatására. Az amerikai gazdálkodók az uniós forrásokkal összevetve lényegesen védettebbek a piaci és éghajlati kockázatokkal szemben. A KAP forrásainak eddig elhanyagolhatóan kicsi részét képezte a válságkezelő alap. Ez ugyan nőni fog a következő pénzügyi ciklusban, de más filozófia mentén:

az unió elsősorban a termésbiztosítások díjtámogatása, a piaci információk megosztása és a klimatikus kockázatokat csökkentő beruházások támogatása révén képzeli el a segítségnyújtást, valamint növeli a válságkezelésre fordítható alapot.

Ami pedig a kereskedelmet illeti, nem az export támogatásával, vagy harcias vámháborúk indításával, hanem újabb, kölcsönösen előnyös egyezmények megkötésével teremt piacot. Hogy melyik filozófia segíti jobban a nemzetközi kereskedelemben való talpon maradást, azt csak a jövőben tudjuk meg. A jelenben marad a bosszankodás az amerikai farmerek zsebébe tömködött dollármilliárdok miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu