2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Agrárpénzek

Valamit nagyon tudhat - Újra kaszált a cseh milliárdos

Jelentősen növelte bevételeit a cseh Agrofert vállalat. A tavalyi évben mintegy tíz százalékos növekedést mutató mezőgazdasági és vegyipari cégcsoport több európai országban is jelen van, magyar érdekeltsége közé tartozik például a Ceres pékség, az IKR Agrár Kft. és a Devecseri Agrokémiai cég is. A vállalat egyetlen tulajdonosa Andrej Babis, cseh kormányfő-helyettes és pénzügyminiszter, akit a cseh ellenzék és a sajtó is gyakran vádol politikai- és gazdasági összeférhetetlenséggel.
 
 

Tíz százalékkal nőtt az Agrofert csoport tavalyi éves bevétele, így 2014-et mintegy 167 milliárd koronával zárta a vállalat - olvasható az Agrofert oldalán. A cég szerint a tavalyi beruházások értéke 12,6 milliárd korona körül alakult, a csoport forgalmában pedig az állami megrendelések értéke 1,1 százalékot ért el. A tavalyi nyereséghez leginkább a csoport német vegyipari cégei járultak hozzá. Így például az Agrofert legjobban teljesítő tagja az SKW Sticksoffwerke Piesteritz német műanyaggyártó vállalat volt, amely a tavalyi évet 2, 9 milliárd koronás nyereséggel zárta.

A cseh cégcsoport legjelentősebb tavalyi akvizíciója a kiskunfélegyházi NT Kft. megvásárlása volt, de nem a napraforgóolajat gyártó vállalat az egyetlen magyar Agrofert érdekeltség. A cég tulajdonában áll például a győri Ceres pékség, a bábolnai IKR Agrár Kft. és a Devecseri Agrokémiai mezőgazdasági cég is. Emellett érdekeltségei vannak Németországban, Szlovákiában és néhány további európai államban is.

Érdekesség, hogy a mintegy 34 ezer embert foglalkoztató cégcsoport egyetlen tulajdonosa Andrej Babis, aki a cseh kormányfő helyettese és egyben az ország pénzügyminisztere is. Babist a cseh ellenzék és a sajtó is bírálja, mivel szerintük a politikai és a gazdasági tevékenysége összeférhetetlen.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu