Van megoldás a gazdák gondjaira

Van megoldás a gazdák gondjaira

agrarszektor.hu
Mind a növénytermesztésben, mind pedig az állattenyésztésben komoly kihívást jelentenek azok a külső tényezők, amelyek közvetlenül vagy közvetve hatnak a termelésre. Az elemi károk, a növényi és állatbetegségek alaposan feladják a leckét a termelőknek, de számos eszköz, megoldás áll a gazdák rendelkezésére ennek ellensúlyozására - hangsúlyozta Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei évi rendkívüli száraz időjárás nemcsak a szántóföldi növénytermesztésben, de a kertészeti ágazatokban is komoly károkat okoz, amiről eddig kevesebb szó esett. Az aszály és a tavaszi fagy különböző mértékben érintette a hazai gyümölcsösöket is, a kajszi egy része elfagyott, de komoly gondok vannak például az idei hazai meggytermés volumenével is. Alapvetően két időjárási tényező van, ami súlyosan károsíthatja a gyümölcsültetvényeket, a késő tavaszi fagyok és a hosszan tartó csapadékmentes, aszályos időszak. A március-április folyamán több alkalommal előforduló éjszakai fagyok elsősorban a korai virágzású gyümölcsfáinkat veszélyeztetik, a virágzás alatti aszályos időjárás - különösen a légköri aszály - pedig jelentősen befolyásolja a hektáronkénti termés mennyiségét.

Idén a tavaszi fagykárok kevésbé sújtották a termést, mint az elmúlt években, így a legtöbb nyári gyümölcs esetében az elmúlt két évhez képest jobb termést becsülhetünk az idei szezonban. Ennek ellenére láthatóan drágultak a gyümölcsök, de nem olyan mértékben, mint más növényi fajok esetében. A drágulás oka, hogy a gyümölcsök termelési költségei is nőttek - egyre drágább a munkaerő, és megnőtt az inputanyagok ára is

 - mondta el az Agrárszektornak Harnóczi György, az OTP Agrár főosztályvezetője. A szakember kifejtette: emellett a kiskereskedelmi gyakorlat is közrejátszhat az árak növekedésében, ha a kiskereskedők magas árréssel dolgoznak. Nagy kérdés, hogy a vásárlóerő hogyan alakul a következő hónapokban, hiszen "amikor a boltokban a gyümölcs ára csaknem vetekszik egyes állati termékek árával, akkor érdekes dilemma elé kerülhet a vásárló.

Kirívó károkat okoz a klímaváltozás

A klímaváltozással összefüggésben Magyarországon hosszú távon fokozatos felmelegedéssel és a csapadék mennyiségének csökkenésével, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok gyakoriságának és intenzitásának növekedésével kell számolni, leegyszerűsítve gyakrabban fordulhatnak elő jégesők, tomboló szél, felhőszakadás vagy példátlan hőhullámok is. Az ilyesmi pedig nagyon sokba kerülhet a gazdálkodóknak. Természetesen vannak lehetőségeik a védekezésre, például jéghálóval a jég ellen, de érdemes figyelni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jégkármérséklő rendszerét is. Emellett vannak lehetőségek a fagy elleni védekezésre is, míg az aszály ellen megfelelő agrotechnikai eljárásokkal vagy öntözési beruházásokkal tehetnek, de ezek komoly beruházást igényelnek, amit nem minden termelő engedhet meg magának.

Van segítség

Harnóczi György hangsúlyozta:

fontos szerepük lehet a biztosításoknak is a termelési kockázatok és a már bekövetkezett károk csökkentésében, amit egyre több gazda ismer fel, hiszen évről évre egyre több gazdálkodó köt növénybiztosítást, a múlt évben pedig megjelent a krízisbiztosítás mint a jövedelemcsökkenés mérséklésének legújabb eszköze.

Jó hír ugyanakkor, hogy most sokkal pontosabban követhetjük az időjárás változásait, mint száz évvel ezelőtt. Olyan műszaki, informatikai, információs- és termesztéstechnológiai alkalmazásokat tudnak kombinálni a gazdák, amelyekkel nemcsak hatékonyabbá teszik a termelésüket, de jelentősen redukálhatják a klímaváltozás miatti káros hatásoknak való kitettséget is. Mindemellett a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást segítheti a talajkímélő művelésmód, a talajtakaró növények használata, a talajállapotot javító tevékenységek preferálása, az indokolatlan vegyszerhasználat csökkentése és az integrált növényvédelem alkalmazása is - vélekedett a szakember.

Harnóczi György (Forrás: OTP Bank)

Makacs kórokozók

Részben ehhez kapcsolódnak azok a problémák is, amelyek az állattenyésztésben okoznak hasonló kihívásokat a termelőknek. A madárinfluenza és a sertéspestis szinte folyamatosan jelen vannak hazánkban is, előbbi terjedése szinte megállíthatatlan, és az utóbbi időben folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy felbukkan egy-egy állattartó telepen. 

A fertőző állatbetegségek hatása igen összetett: közvetlen veszteségeket okoznak az állattenyésztésben az elhullás, a termelékenység csökkenése, a kereskedelmi korlátozások, a piaci érték csökkenése és gyakran az élelmiszer-ellátás bizonytalansága miatt is. Ezek a fertőzések - leginkább a madárinfluenza és a sertéspestis - állandó fenyegetésükkel rávilágítanak a hústermelés potenciális sebezhetőségére nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon.

A sertés- és baromfiágazat vírusai ráadásul úgy tizedelik az állományokat, hogy közben az energiaár és a takarmányár is nagyon komoly önköltség-növekedést és szorítást jelent az ágazat szereplőinek. 

A baromfiágazatot azonban a madárinfluenza szempontjából nem lehet egységesen kezelni, hiszen míg a brojlercsirkék zárt tartására már megbízható technikák érhetőek el, a víziszárnyasoknál ez nem vagy kevésbé megvalósítható

 - jegyezte meg Harnóczi György.

Amit a gazda megtehet

A madárinfluenza vírusai a fertőzött madarakkal való közvetlen érintkezés útján vagy szennyezett takarmányon, vízen, felszerelésen és ruházaton keresztül terjednek - mutatott rá a főosztályvezető. Hozzátette: a baromfitenyésztők számára ezért kiemelten fontos, hogy megakadályozzák a vírus behurcolását a telepre. Például el kell kerülni a vadon élő madarak számára vonzó környezet kialakulását, és igyekezni kell megakadályozni a vadon élő állatok bejutását. A magas kockázatú időszakokban a víziszárnyasoknál is megelőzhető a terjedés az állatok zárt tartásával. Ebbe beletartozik a takarmány és szalma zárt tárolása is, azaz a vadon élő madarak ne férhessenek hozzá a házi szárnyasok takarmány- és vízforrásához.

Az épületek, a baromfiistállók, a berendezések, a járművek és a lábbelik higiéniai állapotának fenntartása is kiemelten fontos, amelybe beleértendő a telep, az eszközök kezelése, és a dolgozók kézmosása, ruházatának cseréje is. Emellett fontos az is, hogy a termelők csak olyan forrásból szerezzenek be madarakat, amelyek igazolni tudják, hogy betegségtől mentesek. Az új állatokat célszerű karanténba helyezni két hétig, így megbizonyosodhatunk arról, hogy egészségesek. Az eszközöket sem szabad más telepen használni, mint ahová tartoznak. Ha pedig bármilyen aggály merülne fel, mihamarabb állatorvoshoz kell fordulni, hiszen a gyors intézkedés kulcsfontosságú lehet: segíthet megvédeni a területen lévő többi jószágot, ha valóban felütötte a fejét a fertőzés - hívta fel a figyelmet a főosztályvezető.

Az előbbieket azért is fontos hangsúlyozni, mert a kártalanítási rendelet előírásai a múlt évben módosultak. Ennek értelmében napjainkban már csak abban az esetben jár az állami kártalanítás teljes összege, amennyiben a hatóság megbizonyosodik arról, hogy a fertőzés a gazdálkodó hatókörén túlmutató okokra vezethető vissza, és mindent megtett a kár megelőzése és enyhítése érdekében.

Kérdések a támogatás körül

Az EP képviselők a november 23-i plenáris ülésen szavazták meg az új Közös Agrárpolitika keretrendszerét meghatározó jogszabályokat, az új szabályokat 2023. január 1-jétől kell majd alkalmazni. Magyarország tavaly év végén adta le stratégiai tervét, amely alapján alkalmazná az új Közös Agrárpolitikát, és erre többszáz észrevétel érkezett az uniós illetékesektől márciusban. 

Most a válaszok kidolgozása folyik, de úgy tudom, hogy hamarosan minden kérdésre választ adhat a magyar kormány, így rövidesen megszülethetnek a stratégiai tervvel kapcsolatos megállapodások. A brüsszeli apparátus nem azt kéri számon, hogy a jogszabályoknak megfelelő-e a stratégiai terv, hanem azt, hogy az ambíció szintünk megfelelő-e, vagyis hogy kellően törekszünk-e az uniós célok magyarországi megvalósítására

 - mondta el Harnóczi György. A szakember kifejtette: 

az agrár ökológiai alapprogram, az eco-scheme esetében sikerült elhárítani olyan abszurd brüsszeli kéréseket, hogy például ne lehessen kukorica után kukoricát vetni, ugyanakkor végeredményben nem pontosan ugyanazok a követelmények várhatók, amelyek itthon nyilvánosságra kerültek, és lesznek olyan gazdaságok, amelyek esetében racionálisabb döntés lesz nem élni az eco-scheme által kínált lehetőségekkel.

A legvitatottabb téma, amelyben még nincs is megállapodás, a redisztribúcióval kapcsolatos, hiszen az alaptámogatás minimum 10 százalékát át kell csoportosítani a kisgazdaságok felé, ami jócskán bonyolítja a támogatások rendszerét. Problémát jelenthet, hogy így az elfogadott stratégiai terv jó esetben is csak ősszel várható, ugyanakkor a környezetvédelmi kötelezettségekkel kapcsolatos szabályoknak már a nyár végén ismertté kell válniuk a gazdálkodók számára. Az első két évben ezért is várható sok bizonytalanság a rendszerben.

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését az OTP Agrár támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13