Az OTP is beszáll a nagy bizniszbe

agrarszektor.hu
Megállapodást kötött az OTP Bank a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel (NFA) az állami tulajdonú termőföldek értékesítése és az ahhoz kapcsolódó hitelnyújtás összehangolása érdekében. A megállapodással lehetővé vált, hogy a termőföldvásárlás finanszírozásánál a kereskedelmi bankok is fedezetként vonhassák be a licit alá vont földterületeket, ez pedig megkönnyítheti a vételhez szükséges hitelfolyósítást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kereskedelmi bankok közül elsőként az OTP Bank kötött ilyen jellegű megállapodást az NFA-val - közölte a pénzintézet. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a kereskedelmi bankok - így az OTP Bank is - fedezetként vonhassák be az értékesített állami termőföldeket, ha a gazdálkodóknak hitelre van szükségük a vásárláshoz. Az OTP Bank jelenleg is hitelezi a termőföldvásárlást, de új termék bevezetésével, illetve az NHP következő szakaszában biztosított kedvező forrásokból 2016 januárjától szélesítheti tevékenyégét - áll a pénzintézet közleményében.

Mint ismert, ma az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. az állami földvásárlások legnagyobb hitelezője. Az MFB 150 milliárdos hitelkerettel indított, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (NHP) forrásaira alapozott. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a közelmúltban bejelentette, hogy a hitelkeret megduplázását - 300 milliárdra növelését - kéri Matolcsy György jegybankelnöktől a jelentős gazdálkodói pénzigények miatt. A programban eddig 254 milliárd forint hitelt igényeltek a gazdálkodók - mondta ma a miniszter.

A korábbi bejelentések szerint az NFA a mostani programban összesen csaknem 400 ezer hektár állami földet értékesít helyben lakó földműveseknek. Az MFB a vásárlásokhoz maximum 20 éves lejárattal, évi 1,95 százalékos fix kamatozású hitelt nyújt az első tíz évben, amely "a futamidő második 10 évében az elérhető legmagasabb kamattámogatás mellett járhat". Semmi nem zárja ki azonban, hogy a kereskedelmi bankok is részt vegyenek az állami földvásárlások finanszírozásában, ha versenyképes kondíciókat nyújtanak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03