Hatalmas túljelentkezés a Nitrogénművek álláspályázatain

agrarszektor.hu
Évi 150 milliárdos forgalomra törnek új agrárintegrátorként.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárintegrációs törekvéseinek részeként növekvő mennyiségben közvetlenül szolgálja ki műtrágyáival a mezőgazdasági termelőket a péti Nitrogénművek Zrt. A cég elsőként az őszi vetésű repcénél szeretne teljes körű integrátori inputszolgáltatásokat nyújtani partnereinek, és néhány éven belül 150 milliárd forint feletti éves forgalomra számít a fő inputtermékek értékesítésével és gabonakereskedelmi üzletágának beindításával. Elképesztő mértékű volt a túljelentkezés a cég nemrég meghirdetett álláspályázataira.

Több mint 1700-an jelentkeztek a péti Nitrogénművek Zrt. tavaly kiírt álláspályázataira, amellyel saját agrárintegrációs tevékenységének kiépítéséhez keresett új szakembereket a vállalat - közölte az agrarszektor.hu-val Suba Péter, a cég kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A Nitrogénművek eddig műtrágya-gyártással és -értékesítéssel foglalkozott a hazai agrárpiacon, ezután azonban tevékenységét kiterjeszti más inputanyagok forgalmazására is.

A társaság korábban ötven üzletkötőt foglalkoztatott, de teljes kereskedelmi létszámát mára csaknem hetvenre növelte, a közeljövőben pedig nyolcvan fősre egészíti ki. A szakembergárda bővítése azt jelenti, hogy a cég megyénként legalább három-négy üzletkötő-szaktanácsadót foglalkoztat majd, akik naponta hat-hét végfelhasználó termelőt kereshetnek fel. Így országosan meghaladhatja a tízezret azon mezőgazdasági végfelhasználók száma, akikhez a cég szakemberei havonta közvetlenül eljuthatnak.

A vállalat az agrárintegrációs tevékenységet úgynevezett Genezis partnerhálózatára építi, amely egyrészt a teljes üzletkötői létszámot magába foglalja, másrészt felöleli a jelenlegi tízezres végfelhasználói kört is. Az üzletkötők a gazdálkodóknak eddig műtrágyát értékesítettek és szaktanácsot adtak, ezután azonban tevékenységük kiegészül a vetőmag- és a növényvédőszer-forgalmazással, illetve a gabona-kereskedelmi tevékenységgel is. A cég elsőként az őszi vetésű repcénél kínál majd teljes inputtechnológiát, amelyhez a nyár elejére alakítja ki a szükséges háttérfeltételeket.

A cég a tízezres jelenlegi ügyfélkörön belül működteti 500-ak Klubja elnevezésű, szaktanácsadáson alapuló demonstrációs kísérletsorozatát is, amelynek keretében térítésmentesen ad át műtrágyát partnereinek, akik a cég termékeit a szakmai ajánlások szerinti módon és időben juttathatják ki szántóföldjeikre. Így a kísérletek révén megtapasztalhatják, hogy a saját területeikre optimalizált műtrágya-felhasználás mennyire javítja terméseredményeiket és jövedelmezőségüket a megszokott és rutinszerű műtrágyázási gyakorlathoz képest.

A Nitrogénművek azt tervezi, hogy a kísérleti programba bevont gazdaságok számát rövid időn belül 800-1000-re növeli. Emellett az integráció kiterjesztésével az átadott inputanyagok körét is bővíti, így a tesztterületeken a műtrágyák mellett vetőmagokkal és növényvédő szerekkel is ellátja majd partnereit - közölte a kereskedelmi vezérigazgató-helyettes.

A Nitrogénművek integráció alatt most egyrészt azt érti, hogy tevékenységét a műtrágya mellett kiterjeszti a növényvédő szerek és a vetőmagok forgalmazására is. Másrészt idén nyárig kiépíti gabonakereskedelmi üzletágát is, amelynek élére a közelmúltban új üzletág-igazgatót nevezett ki. A gépkereskedelem és gépfinanszírozás viszont egyelőre nem szerepel a társaság tervei között, de a cég hosszabb távon e tevékenységről sem kíván letenni.

A ma legfrissebbnek számító, 2012-es adatok szerint a hazai műtrágyapiac éves forgalma mintegy 1,34 millió tonnára tehető, amely körülbelül 140 milliárd forintos forgalmat képvisel. Az összmennyiségből a nitrogénműtrágyák 900 ezer, míg az összetett (nitrogént, foszfort és káliumot is tartalmazó) műtrágyák 440 ezer tonnát tesznek ki, mégpedig 78 milliárd, illetve 61 milliárd forint értékben.

A teljes műtrágyaeladáson belül a Nitrogénművek - egyetlen hazai gyártóként - 74,6 százalékos részesedéssel bír a hazai piacon, amely körülbelül 800 ezer tonna műtrágya éves értékesítését jelenti. A cég eddig e mennyiség 10-12 százalékát adta el közvetlenül a termelőknek, a többit pedig integrátorokon és más forgalmazókon keresztül értékesítette. Tavaly ősz óta azonban a direkt eladások aránya közel 30 százalékra nőtt, vagyis ma már ekkora hányadot értékesít a társaság közvetítő piaci szereplők kihagyásával a gazdáknak. Az integráció kiépítésével a közvetlen értékesítés még nagyobb szerepet kaphat, és elérheti a vállalat éves belföldi műtrágya-forgalmának 40 százalékát is.

A Nitrogénművek az integráció kibővítésével a növényvédő szer és vetőmag-forgalmazásban, illetve a gabonakereskedelemben néhány éven belül 20-25 százalékos részesedést érhet el a mintegy 75 százalékos műtrágyapiaci részarány megtartása mellett - közölte Suba Péter. Szakértői becslések szerint ma a növényvédőszer-forgalom évi 85-90 milliárd, a vetőmag-értékesítés 70-80 milliárd forintot tesz ki, amelynek negyedével a péti cég 20-25, illetve 15-20 milliárdos éves árbevételre tehet szert.

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a társaság tavaly a műtrágyapiacon 90 milliárd forintos forgalmat bonyolított le, és hosszabb távon is ennek megtartásával vagy növelésével számol. Ezért gabonakereskedelmi üzletágának felfuttatásával már a közeljövőben 150 milliárd forinton felüli éves forgalmat célozhat meg a növekvő növényvédő szer és a vetőmageladásokkal együtt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?