Megnyomták a gombot: mostantól százmilliárdokat zúdítanak ki

agrarszektor.hu
Megkezdte október 17-én a 2016-os mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). Összesen 11 jogcímen fizetnek előleget. A közvetlen támogatások kerete idén 415 milliárd forint lesz, amelyhez 86,5 milliárd forint nemzeti támogatás társul.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közvetlen támogatások közül az SAPS, a zöldítés, a kistermelők, a fiatal gazdálkodók, a tejhasznú tehéntartás, a hízottbika-tartás és az anyajuhtartás támogatásának előlegét fizetik ki - jelentette be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Az átmeneti nemzeti támogatások közül pedig az anyajuhtartás, a termeléstől elválasztott tejtámogatás, a termeléstől elválasztott hízott bika és a termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikáció támogatásának előlegét folyósítják.

Az államtitkár szerint minden eddiginél több jogcímre fizetnek előleget (tavaly ez a szám 8 volt), és ennek az évnek az újdonsága, hogy a kistermelői támogatásra, illetve a fiatal gazdák támogatására jogosultak is részesülhetnek az előrehozott kifizetésekből.Magyarország azon kevés uniós tagállam közé tartozik, amelyik már az első lehetséges teljesítési napon elindítja a gazdák számára az előlegfizetést, és él a legfeljebb 70 százalékos előlegfizetés lehetőségével. A 70 százalékos elméleti maximum ugyanakkor a gyakorlatban a teljes kifizetés körülbelül 55-60 százalékát jelenti előlegként, mert az elméleti összegből le kell vonni az előlegfizetés időpontjában még ismeretlen csökkentési tényezőket.

A kifizetések kapcsán a Közös Agrárpolitika (KAP) a kifizetési összeg meghatározására a szeptember 30-i euróárfolyamot jelöli ki, amely az idén a 309,79 forint volt. A 415 milliárd forint közvetlen támogatás mellé ebben az évben összesen 86,5 milliárd forint nemzeti agrártámogatás társul, amelyből az átmeneti nemzeti támogatások 26 milliárdot tesznek ki.

Magyarország a gazdálkodók érdekében az idén bevezette az előzetes ellenőrzés intézményét, amely lehetőséget teremtett a hibás vagy hiányzó dokumentumokkal beadott kérelmek szankciómentes javítására - mondta Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. Szerinte ennek is köszönhető, hogy az idén több volt a hibátlan kérelem. Ez hozzájárul ahhoz, hogy többen kaphassanak a lehető legkorábban támogatást, előleg fizetésére ugyanis csak azokban a támogatási ügyekben van lehetőség, ahol az ellenőrzések befejeződtek.

Az előlegek kifizetése a SAPS utalásával kezdődött, amely mintegy 60 ezer gazdálkodóhoz jut el a hétfői napon, ami a 123 ezer jogosult mintegy fele. Az SAPS teljes összege 2016-ban 127 milliárd forint. Az elnök emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályozás értelmében az MVH a kifizetéseket jogcímenként külön utalja a jogosultak számlájára, így az SAPS és a zöldítés előlegét is külön-külön kapják a gazdálkodók. A zöldítés előlegét keddtől utalják, első körben 21 600 jogosulthoz 4,3 milliárd forint jut el a 125 milliárd forintból.

Gyuricza Csaba kiemelte: év végéig a teljes agrártámogatási összeg csaknem felét kívánják eljuttatni a gazdálkodók számára. Felhívta a figyelmet, hogy minden támogatás esetében az előlegek fizetése november 30-ig folyamatos, a támogatásokat több részletben fizetik ki. Azt követően, egészen jövő év közepéig tartanak a kifizetések az ellenőrzések függvényében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?