Hannover után Budapest: a gépújdonságokról beszélgettünk a szakemberekkel

Hannover után Budapest: a gépújdonságokról beszélgettünk a szakemberekkel (x)

PR
Az Agro Napló is részt vett az AGRITECHNICA szakkiállításon, a németországi Hannover városában. Két napot töltöttünk a 27 pavilonnal üzemelő rendezvényen, ezalatt igyekeztünk bejárni a terület jelentős részét, beszéltünk a kiállításon résztvevő magyar szakemberekkel, interjúkat készítettünk és természetesen fotóztunk is. A tapasztalatokból és az elhangzottakból írtunk egy részletesebb anyagot, amit szeretettel ajánlunk olvasásra. A gépes újdonságok bemutatását összekötöttük a 2024. január 24–27. között zajló magyar AGROmashEXPO és AgrárgépShow-ra való felkészüléssel. A cikkben több videót is összegyűjtöttünk, ezért érdemes többször visszatérve elfogyasztani a benne lévő tartalmakat!

Aranyérmes aratás a New Holland CR11 kombájnjával

Kezdjük az aranyérmessel. A kiállítást szervező DLG – Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, magyarul Német Mezőgazdasági Társaság szakmai zsűrije által bírált technológiai fejlesztések közül egy modern kombájn lett az abszolút aranyérmes.

Az AGRITECHNICA aranyérmese: a New Holland CR11 kombájn

 A 2023-as AGRITECHNICA szakkiállítás első napján, november 12-én mutatták be a New Holland új, CR11-es kombájnját, amelyben a tisztítómű teljesítményét megkétszerezték, a mozgó alkatrészek számát a korábbiak negyedére csökkentették, amivel nem csak a szemveszteség, de a leállások száma is szinte teljesen a nullára esik vissza. Párhuzamosan olyan mezőgép-kategóriák továbbfejlesztései is bemutatkoztak Hannoverben, mint a fix kamrás Roll Baler hengeres bálázók, az alacsony kivitelű T4 LP ültetvénytraktorok, a TH teleszkópos rakodócsalád, illetve a márka építőipari gépkínálata. Láthattuk még az üzemben tartást forradalmasító IntelliCentre távfelügyeleti rendszert, valamint az alternatív meghajtású traktorokat is: a tisztán elektromos T4 traktorsorozatot, valamint a T7.270 Methane Power CNG modellt. A világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán adták át az ágazat legjobb fejlesztéseiért, illetve találmányaiért járó „Farm Machine 2024” díjakat is. A CNH Industrial csoport vihette haza a legtöbb szakmai elismerést a gépgyártók közül. A New Holland CR11 nyerte a kombájnok kategóriáját, míg a T7.270 Methane Power CNG traktor az Upper Class Tractor (felsőkategóriás traktor) kategóriában végzett az első helyen.

Az aranyérmes New Holland CR11 kombájn a látogatók egyik kedvence volt. Fotó: Csurja Zsolt
Az aranyérmes New Holland CR11 kombájn a látogatók egyik kedvence volt. Fotó: Csurja Zsolt

A New Holland CR11 kombájnokat négy kulcsterületen fejlesztették. Ezek a megemelt termelékenység, a közel nulla szemveszteség, a korábbinál jobb és hatékonyabb szármaradvány-kezelés és a műszaki leállások számának drasztikus csökkentése. A fejlesztések legfontosabb célja, hogy a hatékonyabb aratással minden megtartott forint plusznyereséggé váljon az új gépekkel a gazdáknak. Az új CR11 annak a CR10.90-esnek a műszaki alapjait viszi tovább, amely korábban 8 óra alatt 797,65 tonna búzát takarított be, amivel közel egy évtizeden át tartotta az aratási világrekordot.

Egy emeleti nézetből is lefotóztuk a New Holland CR11 kombájnt. Fotó: Csurja Zsolt
Egy emeleti nézetből is lefotóztuk a New Holland CR11 kombájnt. Fotó: Csurja Zsolt

 Az eredményesség alapját továbbra is az a Twin Rotor™ ikerrotoros technológia szolgáltatja, amellyel a márka ezelőtt közel 50 éve egyszer már forradalmasította az aratást. Az új kombájn minden olyan újítást tartalmaz, amellyel a nagy gabonatermesztők az egyre extrémebb körülmények ellenére is növelhetik a jövedelmüket. A fejlesztések fő irányait a gyár most is a partneri visszajelzésekre alapozta, a gazdálkodók legfontosabb elvárásait pedig a nagyobb aratási kapacitás, a kisebb szemveszteség és a lehető legjobb gabonaminőség jelentették. Ezeknek ráadásul egyszerre kell teljesülniük, hogy az egyre nagyobb terméspotenciállal bíró fajták aratása a szűkülő időablakok mellett is a lehetséges legtöbb nyereséget hozza.

Az új CR11 New Holland kombájnt egy 775 lóerő teljesítményre képes C16-os motorblokkal látták el, amely az egyenként 60,96 centiméteres átmérőjű rotoroknak (2x24 hüvelyk), a 14 500 literről 20 000 literesre növelt magtartálynak és 210 liter/másodperces ürítési sebességnek köszönhetően eddig nem látott termelékenységet biztosít a gépnek. Az új Twin Clean tisztítómű a cég szerint gyakorlatilag megduplázza a kombájn tisztítórendszerének teljesítményét: a gépben 2 felső, 2 alsó rosta és 2 tisztamag-felhordó található, továbbá 2 nyomásérzékelő szenzor felügyeli az előkészítő asztal terhelését. Az iparágban egyedülálló dupla biztosítású, automatizált tisztítórendszer így tökéletes keresztirányú terményeloszlást garantál, amivel gyakorlatilag nulla szemveszteség mellett üzemel csúcsterheléssel is.

Az új kombájnt a New Holland több precíziós gazdálkodási funkcióval szerelte fel, ilyen az IntelliSteer vezérlőrendszer, valamint a NutriSense NIR szenzorral is ellátott takarmányminőség-érzékelő, amely infravörös letapogatással érzékeli a termés nedvességtartalmát és minőségét, beltartalmi értékeit vagy olajtartalmát. Újdonság az ezek kezeléséhez ideális IntelliView 12 colos érintőkijelző is. A géphez elérhetővé vált egy egyedileg tervezett, a talajegyenetlenség követésére képes, 15 méter szélességű MacDon vágóasztal is, míg a minimális talajtömörítő hatás érdekében a New Holland a Michelinnel közösen fejlesztett ki saját abroncsot. A 900/65R46 méretű, 2,32 méter átmérőjű Michelin Cerexbib 2 gumiabroncs az AGRITECHNICA aranyérmével díjazott New Holland CR11-es kombájnja után a márka többi betakarítógépénél is elérhetővé válik. Megjegyezték, hogy a CR11-es kombájnok esetében nem csak a teljesítménynövelés számított, a műszaki leállások lehetőségeit is minimalizálták a mérnökök. A kombájnban a mozgó alkatrészek számát 25 százalékkal csökkentették, a felépítésből kiiktattak minden lánchajtást, míg az automatizált felhordó visszaforgató rendszernek köszönhetően a terménymegszorulás miatti leállásokat végleg elfelejthetik a gépkezelők. A technológiával a problémaelhárítás órák helyett percekre rövidül az új New Holland CR11-essel, ráadásul ez nem igényel semmilyen erőfeszítést a keze­lőtől, minden feladat megoldható a fülke kényelméből, a gombokkal irányítva a rendszert.

Elképesztő kiállítási standdal  és díjnyertes fejlesztéssel készült a Fliegl

A hatalmas gépek hangulatos elrendezésben és rengeteg információt megjelenítve sorakoztak a 3-as csarnokban, ahova hétfőn látogattunk el. Itt Ackermann Tamás, a Fliegl Abda Kft. ügyvezetője beszélt az újdonságokról.

A német gyártó 1800 négyzetméteren volt jelen és 26 darab eszközt állított ki. Sok magyar gazda jött már a kiemelt napokon, majd a továbbiakon is – mondta. Fontos tudni, hogy a Josef Fliegl által kifejlesztett ASW letoló pótkocsi 25 éve került be a köztudatba. Azóta töretlenül népszerűek a hazai gazdák körében, több mint ezer darab szolgál az országban jelenleg is. Előnye a sokcélúsága, a hátfal lecserélésével könnyedén át lehet alakítani trágyaszóróvá vagy átrakókocsivá – fogalmazott a szakember.

Ackermann Tamás, a Fliegl Abda Kft. ügyvezetője Hannoverben. Fotó: Fliegl
Ackermann Tamás, a Fliegl Abda Kft. ügyvezetője Hannoverben. Fotó: Fliegl

A kiállított pótkocsik közül a legkisebb 7, a legnagyobb a 9 méteres és három tengelyes. A felhasználók az igényeiknek megfelelően több gumiabroncsméret közül választhatnak. A csak szilárd útburkolatra alkalmas 385/65R/22,5-től akár a 750/45R/26,5-ös méretig, a talaj védelme és a termőképességének megőrzése érdekében.

A kiállított pótkocsik többsége hidraulikus vagy légrugós futóművel rendelkezik. Ezek rugózási tulajdonságai lényegesen jobbak a hagyományos laprugós futóművénél. Előnyei a nagyobb stabilitásban és talajkímélésben jelennek meg – mondta Ackermann Tamás.

Fontos bővítés, hogy a Fliegl megvásárolta a CLAAS Cargos licencét, ami a rendfelszedő kocsira és a silószállító pótkocsira vonatkozik. Ezek gyártását egy teljesen új gyártelepen kezdték meg, Németországban. Fejlesztéseket is végeznek rajta, 2,3 méteresre növelték a rendfelszedő részt – fogalmazott. A rendfelszedő adapter 3 pont felfüggesztéses, a fejlesztéssel a gép sokkal könnyebben tud igazodni a talaj egyenetlenségeihez.

Ackermann Tamás bemutatta az AGRO-Center termékeit is: az ágvágót, a láncos boronát, a különböző méretű kanalakat, a mulcsozót, a seprőgépeket és a munkaállványt.

Nagyon sokan érkeztek a Fliegl hatalmas kiállítóterületére. Fotó: Csurja Zsolt
Nagyon sokan érkeztek a Fliegl hatalmas kiállítóterületére. Fotó: Csurja Zsolt

A szakember elmondta, hogy hatalmas öröm számukra, hogy a Vario ULW 25 egytengelyes átrakókocsi különdíjat nyert az AGROmashEXPO és AgrárgépShow Hazai Termékfejlesztési díj „gépesítés” kategóriájában. Büszkék vagyunk munkatársunkra, Zsédenyi Gáborra, aki az átrakókocsi konstruktőreként mert nagyot álmodni és még nagyobbat alkotni. A budapesti standunkra ellátogatók ezt a gépet is részletesebben megismerhetik – mondta.

A 35 fokban dönthető ferde átrakócsiga a szállító járműre átrakodás könnyítését és a vetőgépek feltöltését szolgálja. Ugyanezt célozza a hidraulikusan állítható kidobólemez, amely eddig ennél a típusnál nem volt elérhető. A vetőgéptöltéshez tartozó adagolótömlő szintén a gyorsabb, jobb munkavégzést segíti. Az alsó terménytovábbító csiga vályúján kialakított leeresztőnyílás a vályú tisztítását teszi lehetővé. A takaróponyva felszerelése a betakarított termény esőtől való védelméhez kell és a gép szezonon kívüli tárolásakor a belső részeket óvja.

Az űrtartalom 25 m3, az átrakócsiga 400 milliméter, 7,5 t/perc átrakási teljesítménnyel, vetőgép feltöltőcsővel, hidraulikusan állítható kidobólemezzel, mérleggel, ponyvával és alsó leeresztőnyílással. A változtatásokkal járó gyorsabb átrakás miatt rövidebbek lesznek a ciklusidők, nagyobb lesz a szezonteljesítmény.

Kiemelt újdonság még a 30 méteres munkaszélességű SKATEMASTER 300 hígtrágya-kijuttató. A csúszócsoroszlyás kijuttató működése a csigás elosztó elvén alapul. A SKATEMASTER 300 egyedisége a kifinomult konstrukció, amely tökéletesen elosztja az erőhatásokat a szárnyak és a középső rész között. Ez a modell a 6 csigás elosztóval, 6 idegentest-gyűjtő tárolódobozzal és 6 különböző optimális munkaszélességgel rendelkezik. Az optimális talajkövetést a kiváló ingakompenzáció biztosítja, amely lehetővé teszi az egyes szárnyak lebegő helyzetét. 3000 milliméteres szállítási szélességével és 30 méteres választható munkaszélességével, valamint 21 méterre visszahajtásával a gép figyelemre méltó rugalmasságra képes. Egyedi tömlőlezárással további munkaszélességek is elérhetőek. A gép a nagy mennyiségű szállítást és a pontos lehelyezést segíti elő.

Nagy területen volt jelen az építőipari oldal és felhasználás is: ilyen a traktor vontatású letoló és vontató billenőkocsi, a kimondottan nehéz anyagok, például kő, kavics és föld szállítására. Földmozgatáshoz, építkezésekhez, reptereken, kikötőkben és bérvállalkozásokhoz is alkalmas. Egyet a tervek szerint az AGROmashEXPO-n is bemutatunk, hogy a jövőbe tekintve bevezessük ezt a vonalat is Magyarországon. A gyártás nagy része átkerült hozzánk, Abdára, a hazai gyárunkba. Így könnyebben hozzáfér az értékesítő csapat a géphez, amit még meg kell ismertetni a magyar emberekkel.

A budapesti kiállítás feladata, hogy a gépet bemutassuk, amit bérbe is kínálunk a gazdáknak a bizalom növelése érdekében. Lássák a példákat a hatékonyságnövelésre, hogy a termelők a saját gazdaságukban tapasztalják meg a gépek használatát. Azt javasoljuk, hogy béreljék ki egy időszakra a speciális feladatokhoz, ne a mezőgazdasági eszközeiket tegyék tönkre a más típusú terheléssel.

Újdonság még a Taurus ASW letolókocsi, amibe beszereltek a középső tengelyre egy meghajtást, ez a mostoha körülmények között történő talajművelést és a betakarítást is segíti.

Fertitronic: valós időben döntést hozó, ISOBUS-os  növényszenzor érkezett Baranyából Hannoverbe

Hannoverben a 8-as pavilonban állított ki hazai fejlesztésű gépeket a Baranya vármegyei Tomelilla Agrotechnika Kft. és fejlesztőpartnere, a Z Elektronika Kft. Az általuk bemutatott két gépről Dr. Borsiczky István ügyvezetőt kérdeztük.

Dr. Borsiczky István, a Tomelilla Agrotechnika Kft. ügyvezetője mutatja be a magyar fejlesztéseket az AGRITECHNICA 8-as kiállítócsarnokában. Fotó: Csurja Zsolt
Dr. Borsiczky István, a Tomelilla Agrotechnika Kft. ügyvezetője mutatja be a magyar fejlesztéseket az AGRITECHNICA 8-as kiállítócsarnokában. Fotó: Csurja Zsolt

Az egyik bemutatott megoldás egy kész termék, a nitrogén-fejtrágyázást automatizáló Fertitronic növényszenzor, a másik pedig egy sorpermetezésre való intelligens fúvókarendszer, az IntelliNozzle prototípusa volt. Mindkét fejlesztés bemutatkozott már Magyarországon, 2023 után pedig a 2024-es AGROmashEXPO közönsége is megismerheti azokat. Kverneland stand A pavilon 307A

Dr. Borsiczky István elmondta, hogy elégedetten tértek haza Németországból, jó volt a gépek fogadtatása a nemzetközi vásáron. A fejlesztések során Bodán és Pécsen is elsősorban az automata, valós időben döntést hozó és végrehajtó gépekre helyezik a fókuszt, mert úgy látják, hogy a tavaszi munkacsúcsok idején a gazdák időszűkében vannak és általában nincs lehetőség az időigényes, utófeldolgozást igénylő műveletekre. A nitrogén-fejtrágyázás pontosan ilyen. Amikor ez a feladat, sok más műveletet is el kell végezni, ilyenkor a növényvédelem, a szenázskészítés, a kaszálás és a bálázás is igénybe veszi a gazdálkodó fizikai és szellemi kapacitását. Kevés idő van ilyenkor a műholdképeket böngészni, a szaktanácsadók pedig nehezen győzik a megnövekedett igénybevételt.

A Fertitronic szenzor és egy Garford sorközművelő kultivátor a gyakorlatban, kukoricakultúrában. Fotó: Tomelilla Kft.
A Fertitronic szenzor és egy Garford sorközművelő kultivátor a gyakorlatban, kukoricakultúrában. Fotó: Tomelilla Kft.

Ezért mentünk a valós idejű szenzorok fejlesztésének irányába, mely rendszer tulajdonképpen a gazda elképzelését hajtja végre – folytatta a szakember. A Fertitronic növényszenzor többféle ISOBUS rendszerű gépre felszerelhető: műtrágyaszóróra, permetezőgépre és tápanyag-kijuttatásra alkalmas sorközművelő kultivá­torra is. Az eszköz minimális digitális kompetenciát igényel és olyan gazdaságoknak fejlesztettük, amelyek tavasszal időszűkében vannak. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a cégvezetés magas szintű szaktudással és digitális képességekkel rendelkezik, de a gépkezelők nem, vagy még nem, ez pedig az utóbbi munkatársak számára is jól kezelhető eszköz. 

A gép arra van kitalálva, hogy a fejtrágyázáskor elsősorban a szaktanácsadó, vagy a gazda által, a határok megadását követően valós idejű adatok alapján döntéseket hozzon és akár szilárd, akár folyékony formában kijuttassa a műtrágyát. Az ISOBUS szabvány szerint működő rendszert ráadásul úgy építettük meg, hogy a létező legegyszerűbb felületen, a lehető legkönnyebben működjön, továbbá a lehető legkevesebb oktatást és újraoktatást igényelje a használata – mondta.

„A precíziós eszközök működési gyakorlata és értékesítése, valamint az üzemeltetés során szerzett 15 év tapasztalat alapján sajnos azt látom, az oktatás és újraoktatás egyre komolyabb feladatot jelent a gépkereskedőnek és a gazdának egyaránt. A kezelőfelület kialakításánál ezt figyelembe vettük, így a létező legegyszerűbbre terveztük azt. Ez esetben az eszköz magyaráz az embernek, nem az ember az eszköznek” – mondta Dr. Borsiczky István.

Lebontottuk a fejtrágyázás folyamatát 4 egyszerű lépésre: először jön a „tólig” adatok bevitele, másodikként a dűlőzés, a harmadik lépés a referenciaadatok felvétele, a negyedik pedig már a tényleges szórás. Ezt a 4 pontból álló ciklust kell ismételni, ezt magyarázza a saját felületén keresztül az eszköz a gépkezelőnek. Menük szándékosan nincsenek benne, így nem veszik el a gépkezelő a programrészekben, a használat pedig 3 perc alatt megtanulható. Fontos megemlíteni, hogy mint ISOBUS-os gép, átadja a fedélzeti számítógépeknek a kijuttatási adatokat, így azok rögzíthetőek. Mivel a térinformatikai adat, a koordináta és a mennyiség adott, a pontos dokumentálás is lehetővé válik vele.

Fertitronic szenzor és Garford sorközművelő kultivátor munka közben

Bár 2023-ban nem a kukorica és a napraforgó volt az év csúcsnövénye, de van múltjuk és lesz jövőjük a magyarországi vetésszerkezetben, továbbá lényeges, hogy a bevétel jelentős részét adják. Ezért is érdemes megfelelően gondoskodni a növekedésükről és a védelmükről. Ebben segít a Fertitronic megoldása. A sorközművelő kultivátoroknál a két szenzorból álló rendszer a kultivátor két oldalán közvetlenül a növényi sorokat nézi, a sorok közötti gyomállományt figyelmen kívül hagyja. Ezáltal a kalkuláció helyes lesz és a hatékonyság maximálissá válik. A teljes felületet vizsgálva, akár a traktor tetején található szenzorral, akár a műholdkép alkalmazása esetén, téves adatokat kaphatunk. A Fertitronic szenzor használatának esetében nem zavar be a sorköz, a gép csak a sorok adataiból számol.

Többféle technológiát újított a LEMKEN, megnéztük Hannoverben

Kékbe öltöztette az AGRITECHNICA 11-es csarnokának egy jókora részét a LEMKEN. Póczik Balázzsal, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetőjével egy gyors gépbemutató erejéig találkoztunk Hannoverben, a kiállítás nyitónapjának záró órájában.

Póczik Balázs, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője. Fotó: Csurja Zsolt
Póczik Balázs, a Lemken Hungária Kft. értékesítési vezetője. Fotó: Csurja Zsolt

A szakemberrel végigsétáltunk a gépek között. Elmondta, hogy a magyar piacra is ajánlják a mechanikus gyomirtás technológiáját, amivel részben reagálni lehet a vegyszerhasználat 2025-re tervezett EU-s csökkentésére.

Jó pár éve megvan erre a programunk, amit folyamatosan fejlesztünk. Általában főként a vetőgéphez igazítva, jellemzően a kukoricában és a napraforgóban végezzük a kapálást, de egyre nagyobb a zöldséges gazdák száma is a partnereink között. A célgépeink saját kormányzó-, kapáló- és művelőegységgel rendelkeznek. A zöldségtermesztőknek kifejlesztett külön kamerarendszer pedig nemcsak a zöld színt és annak spektrumait különbözteti meg, hanem például a káposztafélék piros, kék, lila színtartományait is – mondta.

A „DLG Innovációs Díj” ezüstéremmel tüntették ki a LEMKEN iOblue Vision szerszámfigyelő kamerarendszert, amit a robotok által végzendő talajművelési feladatok minőségének biztosítása céljából fejlesztett ki a cég. A szerszámfelügyeleti rendszer képes azonosítani a művelőszerszámok kopóalkatrészeit és a munka minőségének ellenőrzésére szolgál.

Az új fejlesztések része a Steketee technológiája is, amely most már teljesen beolvadt a LEMKEN gyártásába. A gyomkezelést az új EC-Weeder kultivátor, az IC-Weeder robotkapa, a Sprayhub tápoldat-kijuttató tartály és a Thulit gyomfésű erősítik az azúrkék-fehér gépgyártónál.

Pontos munkában az EC-Weeder: kapák, tárcsák és szórófejek együttesével a gyomok ellen.

Az EC-Weeder egy sokféleképpen átalakítható sorközművelő kultivátor. Minden sorba vetett növény számára alkalmas, a használható sorszélesség 15 és 100 centiméter között van, legfeljebb 13 méteres munkaszélességben és 15 km/h-s haladási sebességgel. Különféle sorközművelő egységekkel, többféle sorközi és soron belüli művelőszerszámmal szerelhető fel. A gép a kultivátorkocsikat paralelogramma megoldással, 8 soros munkavégzéssel használja.

A kamerák automatizált gyomirtást tesznek lehetővé a kapákkal, a gép pedig sorszenzorral is felszerelhető.

Az IC-Weeder munkagép kameráival és a mesterséges intelligencia munkájának eredményeként felismeri a növények pontos helyét a színárnyalatuk, a méretük és a helyzetük alapján és közvetlenül mellettük kapálja meg mindkét oldalt.

Az IC-Light kameravezérlő rendszer átveszi a sorközművelő irányítását a sorok között, és ezzel minimalizálja a haszonnövényben okozott kárt. A kameraképeken kívül az adatokat szög-, sebesség- és kiemelésérzékelő rögzíti, így különlegesen pontos a kormányzás.

A kamera 1–5 növénysort ismer fel, benne a zöld színárnyalatokat és az RGB-színspektrumot is. Tanulási funkcióval is rendelkezik az adott kultúrnövényre jellemző színárnyalatok azonosításához.
A rendszer a kultúrnövényt akár 2 centiméterre is megközelítve kapálja ki a gyomokat.

LEMKEN standséta az AGRITECHNICA 2023 kiállításon

A gazdálkodók gyakorlatai alapján azt látjuk, hogy a technológiai igények és változások ismeretében is szükség van a sávpermetezésre, valamint a kapálásra, közben pedig néhány adag műtrágya kijuttatására. Ehhez alkalmazkodva saját kijuttatóegységek elérhetőek fronttartállyal, adagolótartállyal és ISOBUS-felszereltséggel. A rendszer táblatérkép alapján is képes végrehajtani a feladatot. Ráadásul lehet egy sort két oldalról, vagy a sor tetejéről, fentről permetezni, valamint az anyagot a kapák alá injektálni.

Az ultrasekély művelés gyakorlóinak is készültünk, van technológiánk, amivel minimálisan mozgatjuk, nem szárítjuk a talajt.
A nagyon sekélyen történő tarlóhántásra a Koralin gépünk kapott fejlesztést. A félig függesztett után most már függesztett változatban is elérhető. Az egyik felén felfelé álló füles kapák vannak, amelyek inkább magágyelőkészítésre valók, a sík kapák pedig alávágnak a tarlónak 2-3-4 centiméter mélyen, és elvágják a gyökereket. Ezzel a legkevesebb a bolygatás.

Az ekék használatánál előtérbe került a vízmegőrzés a talajban, ezért szántáselmunkálókat kínálunk a talajfelszín azonnali visszazárására. Ezt fronthidraulikára, vagy az ekével összeépítve, illetve vontatott verzióban ajánljuk a gazdáknak – mondta Póczik Balázs.

A jövőben kiegészítésként lesz a kínálatban az Equalizer technológiája is. Megvásároltunk egy dél-afrikai cégcsoportot, amellyel a no-till és min-till, kevés bolygatást igénylő művelési módokat erősítjük.

A LEMKEN család tagja lett az Equalizer technológiája is

A márka a bolygó déli féltekéjén erős jelenléttel bír, egészen
36 soros kivitelig tudják gyártani a gépeket. Azért is hoztuk el, mert előbb-utóbb várhatóan megjelennek az európai és így a magyar piacon is. Azoknak, akik kevesebbet szeretnének gépeikkel talajt taposni, kevesebb menetben szeretnének művelni, ezzel a direktbe vetés lehetséges. Egyelőre a nagyobb gépek több technológiai és szabályzási okból nem hozhatók be, ezért első körben a kisebbek érkeznek majd a kontinensünkre.

Az autonóm digitalizációs gépfejlesztés területén is aktívak vagyunk, sokféle gépet tudunk adatalapúan működtetni. A hozamtérkép alapján kijuttató vető- és permetezőrendszereket és műtrágyaszóró vezérlést kínálunk UT-s univerzális terminállal saját és más gépekre is – mondta a szakember.

A kiállítás különlegessége egy futurisztikus, traktor formájú önvezető gép, amit a KRONE gépgyártó vállalattal közösen fejlesztettek a kollégák. Részünkről a kísérleti jármű célja, hogy olyan autonóm munkagépeket gyártsunk, amelyek visszajelzést adnak az erőgépeknek. Ehhez szükség van pontosan működő és adatokat szolgáltató traktorokra. Azért is dolgozunk, hogy a fejlesztések az autonóm munkagépvezérlések kialakítását támogassák. Az érzékelők adatai alapján jelez a traktornak, hogy változás van a rendszerben, beavatkozás, módosítás szükséges, az pedig ez alapján elvégzi a feladatot.

Használható mélységállításra, foltkezelésre, és így tovább.
A földből történő kiemeléskor kamerákkal beazonosítható lehet, hogy orrbetétes ekevas, vagy valamelyiken földmaradvány van a képen. A gépi intelligencia megkülönbözteti a letört betétet, majd jelez, hogy jöjjön a gépkezelő a probléma megoldására. Alkalmas arra is, hogy vetéskor, ha eltömődik a cső, a rendszer jelez a traktornak, hogy az adott szakaszra adjon több nyomást, fújja ki, hátha megjavul, vagy pedig jelez a gépkezelőnek. A lényeg, hogy gondolkodó munkagép legyen, amely érzékel, adatot gyűjt és vissza tud hatni a saját maga működésére a traktoron keresztül. Erre a fejlesztésre egy remek eszközünk a közös gép. A működőképes technológia a tervek szerint komoly egyszerűsítést és hatékonyságnövelést eredményez majd – mondta Póczik Balázs.

Több remek AMAZONE újdonságot láttunk Németországban

Hatalmas standon állította ki narancssárga és zöld színű gépeit az AMAZONE Hannoverben. Az újdonságokról Kovács Tamás ügyvezető mondott el részleteket. Az egyik legfontosabb, hogy megérkezett a Precea 9000-TCC és a 12000-TCC típusú, vontatott kivitelű szemenkénti vetőgép, 9 és 12 méteres változatban.
A vetőgépek legnagyobb újdonsága, hogy a vetőkocsikról eltűntek a vetőmagtartályok, a vetőmagot és a műtrágyát egy központi nagy tartályból adagolják soronként. Az új Central Seed Supply vetőmag-hozzávezető rendszerben a vetőmag levegőáramlás útján jut el a központi tartályból az adagolóegységekhez, ahol azt minden sorban ideiglenesen egy kisebb köztes tartály tárolja. Amikor ebben a szint eléri a maximális értéket, a levegőáramlás megszűnik és ezzel a további adagolás automatikusan megszakad. A töltöttségi szint lecsökkenésével a levegőáramlás automatikusan újraindul, és a vetőmagot, illetve a műtrágyát a fő tartályból az egyes sorokhoz szállítja. A rendszer intelligens levegővezetésével az egyes adagolóegységek egymástól függetlenül kapnak utánpótlást, érzékelő­rendszer vagy elektronikus vezérlés nélkül. A fejlesztés eredményeként sokkal nagyobb mennyiséget lehet kivinni a szántóföldre a műtrágyából és a vetőmagból, így jobb területteljesítmény érhető el a Precea-val.

AMAZONE Precea vetőgép Hannoverben. Fotó: Csurja Zsolt
AMAZONE Precea vetőgép Hannoverben. Fotó: Csurja Zsolt

Lényeges újdonság még a vetőgépen a CurveControl elektromos soronkénti adagolóhajtás, amely lehetővé teszi, hogy a lehelyezési távolság a teljes munkaszélességben, még a kanyarban is állandó legyen. A rendszer egy szögsebesség-érzékelő segítségével meghatározza a görbe belső és külső ívén érvényes haladási sebesség közti különbséget. A technológia ennek megfelelően állítja be a vetőtárcsák fordulatszámát, hogy a magok távolsága a kanyarokban is azonos maradjon. Ez homogén növényállományt és egyenletes érést eredményez.

Érdemes volt közelebbről megnézni a Cirrus 9004-2C Grand vontatott kombinált vetőgépet is, amely 9 méteres munkaszélességgel és 16,6 centiméteres sortávolsággal érkezik Magyarországra, várhatóan 2025 környékén. A hatalmas vetőmagtartály és a nagy munkaszélesség mellett a korábbi változatokhoz képest az új elosztófej hoz előrelépést, amivel lehetővé válik a szakaszolás akár soronkénti lekapcsolással is, így a helyspecifikus művelés feltételeinek tökéletesen megfelel. A fejlesztéssel az új Cirrus szinte minden szimmetrikus és aszimmetrikus művelőútrendszerhez, valamint nyomszélességhez és nyomtávhoz hozzáigazítható – mondta a szakember.

Az AGRITECHNICA szakkiállításon mutatkozott be a Pantera 7004 önjáró permetező, a nagy, 7 ezer liter űrtartalmú tanktérfogatával és az új fejlesztésű futóművével. A független hosszlengőkaros kerékfelfüggesztés hidropneumatikus rugózása adaptív vezérlésű, amely a vezetési helyzethez alkalmazkodva állítja be a lehető legjobb futómű jellemzőket. Az integrált lejtőkiegyenlítő rendszer érzékelői felismerik a jármű dőlését, amivel a Panterát egészen a 10 százalékos dőlésszögig automatikusan vízszintesen tartja. Megújult még a fülke és a kartámasz kezelőkészlete is, így azon csak a permetezőgépre vonatkozó kapcsolók maradtak meg.

AMAZONE gépek videón az AGRITECHNICA kiállításon

„Hannover után a budapesti AGROmashEXPO-n is látható lesz a SCHMOTZER sorközművelő kultivátor Venterra típusa, 8 soros kivitelben. Ezen megmutatjuk a nagy felbontású kamerarendszert és az eltolható vázat, ami automatikusan vezeti a sorok között az eszközt és a kapákat. A gép remek fejlesztése a RapidoClip gyors­cserélő rendszer, amely az első teljesen szerszámmentes kapakéscserélő technológia a piacon” – mondta Kovács Tamás.

Sokan érkeztek az AMAZONE standjára. Fotó: Csurja Zsolt
Sokan érkeztek az AMAZONE standjára. Fotó: Csurja Zsolt

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2024-es Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázatán Gépesítés kategóriában Hazai Termékfejlesztési Különdíjat kapott az AMAZONE Tyrok 400 Onland félig függesztett váltvaforgató eke, amely Mosonmagyaróváron készül. A tarlón járó és a barázdás üzem közötti gyors és kényelmes váltással a Tyrok Onland rendkívüli rugalmasságot biztosít a kezelőjének. Az új ekék 7, 8 vagy 9 ekefejjel választhatóak és akár a 400 lóerős teljesítményű traktorokat is kiszolgálják. A Tyrok elektro-hidraulikus mélységállítással is rendelkezik, amivel a módosítás könnyen, a traktor fülkéjéből elvégezhető. Fontos újítás az ekefej kopórészének meghosszabbítása, a SpeedBlade U40 technológiával a nagyobb szántási sebesség alkalmazása esetén sem kell a kopás miatt a teljes kormánylemezt cserélni, csak az előtét kormánylemezt – fogalmazott a szakember.

A kiállítás egyik koronája: a KRONE az AGRITECHNICA-n

Gigantikus standon fogadott minket Varga Annamária Rita, a KRONE gyár magyarországi kereskedelmi képviselője Hannoverben. Vele beszélgettünk a fejlesztésekről.

A KRONE standja a kiállításon

 

Elmondta, hogy szinte minden termékkörben volt valamilyen jellegű újítás, ami könnyebbé teszi a gazdák munkáját. A Krone az EasyCut B 880 CV/CR (Collect) és B 1050 CV (Collect) modellekkel hatékony hármas kaszakombinációkat mutatott be, melyek alapkivitelben szársértőkkel, opcionálisan pedig keresztirányú behordó egységekkel felszereltek. Ezek iránt egyre nő a magyarországi termelők érdeklődése, akiknél a hatékonyságnövelés idén a korábbiaknál is erősebb hívószó lett, így ezek értékesítése várhatóan növekedni fog. Az új EasyCut modellek rendkívül hatékonyan tudják kezelni a nagy tömegű takarmányokat, és a rövid betakarítási időszakok legjobb kihasználása érdekében jelentősen lerövidítik a szárítási folyamatot.

Varga Annamária Rita, a KRONE magyarországi kereskedelmi képviselője. Fotó: Krone
Varga Annamária Rita, a KRONE magyarországi kereskedelmi képviselője. Fotó: Krone

Valkon - Maximális hatékonyságú kaszálás - EasyCut B 880 CV/CR (Collect) és B 1050 CV (Collect)

Az új, kettős célú Krone RX és ZX sorozatú rendfelszedő kocsik megújult formában és komoly műszaki felszereltséggel jelennek meg. A 43–56 m3 raktérfogatú ZX csúcsmodell mellett a kisebb testvére, az RX (33–40 m3) is új mérföldkövet állít fel a takarmányminőség javítása terén. A nagy teljesítményű, rövid szecskahosszal dolgozó rendfelszedő és szecskaszállító kocsiknál az alapokat ehhez elsősorban az OptiGrass nevű új szeletelő szerkezet adja, mely tiszta, precíz vágást végez és optimális szerkezetű, homogén takarmányt eredményez – fogalmazott a szakember.

Valkon - RX és ZX – Tökéletesen aprított takarmánnyal megrakva

Újonnan mutatkoztak be a KNAPEN gyártó közúti pótkocsijai, amiket immár mezőgazdasági célokra is hasznosítanak, szinte bármilyen terményt, raklapot és bálát lehet velük szállítani. A mozgó padlóval épített pótkocsikat nyergesvontatóval húzva gyorsan és nagy mennyiségben képes vinni az adott szállítmányt a 65 és 77 m3-es kivitelben.

Valkon - Előzetes programozást kínáló új KRONE PreSelect kezelőrendszer

Rita azt is elmondta, hogy a modern mezőgazdaság igényeinek megfelelve a digitalizáció terén nagyon sok újítást hoztak a KRONE szakemberei. Fontos, hogy a fejlesztések nem kizárólag a felhasználóknak szólnak, hanem az importőrök after sales csapatainak is. A TIC, vagyis a Technical Information Center adatbázis jelentősen megkönnyíti a kollégák életét, az évek során összesített rengeteg műszaki adatot tartalmaz: többek között robbantási rajzok, kezelési útmutatók és hibakódok érhetőek el benne villámgyorsan. Ezzel sokkal könnyebb megtalálni magát a hibát, az adott rajzokat és a szükséges műszaki hátteret. Ugyancsak a digi­talizációs fejlesztések eredménye a SmartBale applikáció, amiben a bálázott terménnyel kapcsolatos információk okostelefonon keresztül egyszerűen lehívhatók, beleértve a bálák elhelyezkedését is, így a széna- és szalmabetakarítás munkafolyamatai jelentősen javíthatóak. A program egyrészt megkönnyíti a bálák megtalálását a szántóföldön a begyűjtéskor, másrészt lehetővé teszi a bálák nedvességtartalom szerinti válogatását is, így elkerülhető a túl nedves termény betárolása.

Rengeteg gép és újdonság volt a KRONE standján. Fotó: Csurja Zsolt
Rengeteg gép és újdonság volt a KRONE standján. Fotó: Csurja Zsolt

Hannoverben DLG ezüstérmet nyert a KRONE a BiG X önjáró silózók innovatív élező berendezésének kidolgozásáért. A szabadalmaztatott, új fejlesztésű élező berendezés használatával nincs szükség a köszörűkő kézi utánállítására, amelyet korábban nagyjából 400–450 élezési ciklus után el kellett végezni. Az innovatív felépítés lehetővé teszi a teljes köszörűkő anyagának maradék nélküli hasznosítását. Az új rögzítési koncepciónak köszönhetően a köszörűkő teljes egészében felhasználható a kések élezésére. A hagyományos rögzítőrendszerekhez képest, amelyeknél a köszörűkőnek mindössze 40–55 százaléka használható, jelentősen csökken az anyagfelhasználás, ezért a hasznos élettartam hosszabb lesz. Csere esetén a köszörűkő, amelyet egy burkolat fog le, két csavar meglazításával könnyen és gyorsan eltávolítható az élező sínből. Az eddigi műszaki megoldásokkal ellentétben a szabadalmaztatott kőrögzítéssel ellátott, tokokra osztott szerkezet nem érzékeny a betakarítás során a szennyeződésekre, így problémamentes élezési folyamatokat biztosít a köszörűkő teljes élettartama alatt.

Valkon - DLG ezüstérem a Krone BiG X önjáró silózók innovatív élező berendezéséért

Varga Annamária Rita az új évre is kitért: szerinte biztos, hogy 2024 nagyon más lesz, mint a többi év, sok kihívással kell megküzdeni, ezért minden résztvevőnek hatékonyabban kell dolgoznia az átlagosnál, másrészt a partneri kapcsolatok még nagyobb hangsúlyt kapnak. Az AGRITECHNICA ezért is volt nagyon hasznos, mert a tágas, átlátható standon kiváló hangulatban tudtak jó beszélgetéseket folytatni, sok információcserével.

Kíméletes talajművelést és pontos munkát hoznak a Köckerling gépei

Egy reggeli időpontban fogadott minket Hannoverben a Köckerling magyarországi kereskedelmi vezetője, Jens Michels.
A szakember a gépfejlesztésekről és a magyarországi igényekről is beszélt.

Jens Michels, a Köckerling magyarországi kereskedelmi vezetője és egy Ultima vetőgép. Fotó: Csurja Zsolt
Jens Michels, a Köckerling magyarországi kereskedelmi vezetője és egy Ultima vetőgép. Fotó: Csurja Zsolt

 Az újdonság ismét a részletekben rejlik, több, már a piacon jól szereplő termékünk kapott kisebb-nagyobb módosításokat, de van, amelyiknél a teljes gépszerkezet megújult – kezdte. Az Allrounder Flatline esetében, ami jó pár példányban került Magyarországra, például lefelé is bővült a kínálat: a 6, a 7,5 és a 9 méteres munkaszélesség mellett most már 5 méteres változat is elérhető. Ami teljesen új, a három pont felfüggesztésű Bio Allrounder nehéz szántóföldi kultivátor 7 méteres változata, 3 soros, hidraulikusan beállítható fésűvel, henger nélküli kivitelben. Az Allrounder magas és tágas keretkialakítása miatt az átömlési magasság 60 centiméter. A gép nem egy hagyományos magágykészítő, sokkal inkább egy olyan univerzális munkaeszköz, amivel a legkülönfélébb munkaműveletek elvégezhetők. Ezek közé tartozik a szántás utáni magágykészítés, a talaj tavaszi szellőztetése érdekében végzett egyszeri fellazítás, a hígtrágya és az istállótrágya bedolgozása, a nehézkultivátor után végzett második kezelés: tarlóápolás (árvakelés csökkentése), valamint a szalma jobb szétterítése a kombájn után. Ezzel a talajművelő eszközzel kimagasló a mechanikus gyomirtás minősége, ami az Európai Unióban várható vegyszercsökkentési folyamat terveit ismerve hatalmas előnyt jelent a gazdáknak.

Köckerling körséta az AGRITECHNICA 2023 szakkiállításon

Változás még, hogy a Vector gépünkön egy dupla T gyűrűs, nehezebb hengerváltozat áll rendelkezésre, ami a kötött talajon intenzívebb munkát végez, mint a standard STS gyűrűmegoldás.
Ez a nehéz szántóföldi kultivátor annak is jó választás, aki még nem egyből és nagyot, hanem csökkentett munkamenetszámmal szeretne lépni a direktvetés felé. A Magyarországon jellemző kötöttebb talajokon a Vector az új TT hengerrel nagyon jó munkát végez.

A másik, kettős igényre kiváló termékünk az Ultima, amely alapvetően egy mulcsvetőgép, mégis ugyanolyan magabiztosan veti a gabonát a szántott területen, mint a no-till rendszerben.
Ez azért nagy előny, mert a piacon található legtöbb direktvetőgépben ez nincs meg. A Köckerling Ultima ráadásul egyenletes vetésmélységet garantál szántásnál, mulcsvetésnél és direktvetésnél is.
Az újdonság az univerzális Ultima vetőgépnél egy teljesen új vetőcsoroszlya megoldása, amely a keskeny vetőkéssel a direktvetésben is remekül alkalmazható.

A Köckerling kiállítóterületének egy része. Fotó: Csurja Zsolt
A Köckerling kiállítóterületének egy része. Fotó: Csurja Zsolt

Hannoverben a standunkon a legnagyobb gép az Allrounder Profiline 12.70-es kis vonóerőigényű, magágykészítő kultivátor volt, amely stabil, nagy szerkezetének köszönhetően végez megbízható munkát. Különlegessége, hogy a kultivátor akár a Herkules plus (dupla rugós) késekkel felszerelhető.

A szakemberrel a magyar helyzetet és jövőképet is szóba hoztuk: szerinte az agrárpiaci trendeket látva elengedhetetlen a mulcsművelés további elterjedése. A kezdetekben ez a változás Magyarországon lassan indult be, a mai napon is sok helyen inkább a beszélgetés, a tervezés és a gondolkodás szintjén történik, a gyakorlatban még mindig túl kevesen gazdálkodnak kizárólagosan így. A változás és a terjedés azonban folyamatos, mert egyre többen igyekeznek megóvni a talajaikat, amit ezzel a technológiával tudnak elérni. Ha a min-till logikai továbblépéseként nézünk a no-till-re, akkor ehhez éppen egy profi direktvetőgép hiányzott a palettáról, az Ultima formájában és gazdag felszereltségével ez megérkezett. Fontos, hogy rendszerben gondolkodunk, a gépek többsége eleve a csökkentett munkamenetre, forgatás nélküli, mulcsművelésre lett kifejlesztve – mondta Jens Michels.

A vetés, a növényvédelem és a talajművelés is előbbre jutott

A HORSCH kiállítóterületét is meglátogattuk. Barabás Zsolt, a HORSCH Kelet-Magyarországért felelős értékesítési vezetője elmondta, hogy a 2023-as AGRITECHNICA kiállításra jókora,
3 ezer m2-es standdal és összesen 180 munkatárssal, valamint sok innovációval készültek a 12-es csarnokban.

Kapcsolódó cikk: Temérdek újdonság Landauban: komoly fejlesztéseket mutatott be a HORSCH (agronaplo.hu)

Arról korábban, a Németországban készített riportunkban már bővebben beszámoltunk, hogy számos újdonság vár a termelőkre, most arra kértük meg a szakembert, hogy a magyar érdekeltségekről beszéljen. Elmondta, hogy az eddig 75 centiméteres sortávval, 6 méter munkaszélességű vázzal elérhető Maestro 8 CX után a mérnökök megalkották a Maestro 12 CX 9 méteres változatát, ami 12 vetőkocsival dolgozik 75 centiméteres sortávval. A vontatott, kompakt kivitelű, nyomott levegős rendszerrel működő szemenkénti vetőgép 3000 literes műtrágyatartállyal és 800 literes központi magtartállyal rendelkezik, továbbá egy plusz mikrogranulátum tartály kérhető rá választható kiegészítőként, amivel akár kétféle anyagot is ki lehet vele juttatni egy menetben. Ez a széria már különösen érdekes lehet a közepes méretű gazdaságok számára is. A csoroszlyanyomás soronként 350 kilogrammig manuálisan állítható be a terminálon, vagy teljesen automatikusan az AutoForce csoroszlyanyomás-szabályozó rendszerrel. Megemlítette még a Sprinter sorozatot, amely a szélsőséges időjárási viszonyokra ad választ. Azáltal, hogy a gazdák sekély művelési mélységben előzetes talajművelés nélkül is tudjanak vetni, egy olyan vetőgépre van szükség, amely tökéletesen működik nagy mennyiségű szalmamaradványon és keményebb talajokon is.

Barabás Zsolt, a HORSCH Kelet-Magyarországért felelős értékesítési vezetője. Fotó: Horsch
Barabás Zsolt, a HORSCH Kelet-Magyarországért felelős értékesítési vezetője. Fotó: Horsch

Fontos még a magyarországi gazdáknak a függesztett Sprinter megalkotása, amely fronttartállyal összekapcsolható, amivel a 25 centiméteres sortávú vetés megvalósítása mellett vetőmagot, illetve műtrágyát lehet kijuttatni. A kapás vetőegységgel, az Ultra ThinEdge kapával csak egy keskeny, 12 milliméter széles sávot húz a gép, nem mozgatja feleslegesen a talajt és megőrzi annak nedvességét, így ideális közvetlenül a tarlóba vetéshez. Az Avatar mulcsvetőgép is érdekes lehet a hazai termelőknek, mert a 6 méteres szegmensben kijött a függesztett változat, ami szintén bővíthető fronttartállyal és közel 220 kilogrammos csoroszlyanyomás érhető el vele. A 25 centiméteres sortávolság pedig megnyitja az utat a mechanikus gyomirtás előtt.

A Transformer VS újdonsága a mélységtartás és a kapaközök távolsága. Például szója, repce, gabona, vagy hagyma esetén egy relatív egyszerű megoldással valósul meg a mélységállítás. Az új, 25 centiméteres sortávú géppel sikeres lesz a mechanikus sorközművelés. A HORSCH a bevált technológiára támaszkodik a kameraberendezések esetében is. A változtatható munkamódnak köszönhetően váltani lehet a színfüggő 2D sorfelismerés és a színfüggetlen 3D sorfelismerés között. Ez nagy alkalmazási területet eredményez, amelyen a rendszer akár a 2 centiméteres, kis méretű növényeket is felismeri.

A HORSCH Avatar 10.25 SD Hannoverben. Fotó: Csurja Zsolt
A HORSCH Avatar 10.25 SD Hannoverben. Fotó: Csurja Zsolt

Barabás Zsolt arról is beszélt, hogy a fejlesztési irány a növényvédelemben nagy fordulatot vett, a cég szakemberei a foltpermetezés minél tökéletesebb megvalósítását célozzák meg, a precíziós technológia erősen meghatározza a munkát. A zöld színtartomány felismerése és kezelése a barnában már egészen jól működik, a HORSCH-mérnökök pedig ezzel párhuzamosan azon dolgoznak, hogy a zöld a zöldben (amikor a kultúrnövények és a gyomok egyszerre vannak jelen) állományban történő, helyspecifikus permetezés is minél pontosabb legyen.

A HORSCH fejlesztések egy részének bemutatása

A növényvédelemben a néhány éve a piacon lévő pulzáló fúvókarendszer elterjedését várjuk, amivel kevesebb menetszámra és helyspecifikus anyagkijuttatásra törekszünk azzal, hogy 0 és 20 Hertz közötti tartományban pulzáltatjuk a fúvókát. A mennyiségállítás mellett az aktív keretvezérléssel még közelebb lehet menni az állományhoz, ami precíz kijuttatást eredményez.

Kétféle foltpermetezést és hatékony kijuttatást  mutatott be a HARDI

Benéztünk a HARDI standjára is, ahol remek fejlesztéseket láttunk. Ezekről beszélgettünk Szekendi Péterrel, a cég magyarországi értékesítési menedzserével.

Szekendi Péter, a HARDI magyarországi értékesítési menedzsere. Fotó: Hardi
Szekendi Péter, a HARDI magyarországi értékesítési menedzsere. Fotó: Hardi

A szakember elmondta, hogy a HARDI ALPHA megkapta az utolsó frissítést: a gép felhasználóbarátabb kialakítású lett, több szűrő is könnyebben elérhető rajta, mint korábban, új típusú létrákat lehet választani hozzá, valamint pluszvilágításokkal és teljesen új motorháztetővel rendelkezik. Arról is beszélt, hogy a termékpaletta-frissítés és -váltás első harmadánál járnak, aminek egyik első érintettje a Mezőfalván, a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n először látható AEON volt, most pedig az ALPHA lett még jobb, mint volt. Nagyon örülünk, hogy sikerült eladni az első AEON-t Magyarországon, a gép Békés vármegyében talált értő gazdára – mondta Szekendi Péter.

Kapcsolódó cikk: Precíziós permetezőgépet mutatott be Mezőfalván a HARDI: hazánkba is megérkezett az AEON CenturaLine

Az új ALPHA TITANIUM teljes mértékben integrált ISOBUS vezérléssel rendelkezik, valamint kompatibilis az AEF-tanúsítvánnyal rendelkező HC 9700 terminállal. Az XTEND technológiával a tevékenységek könnyen vezérelhetőek egy tablet vagy egy okostelefon kijelzőjéről is – folytatta.

Az AGRITECHNICA standján az AEON 7000-es verzióját is bemutattuk, 36 méteres TwinForce szórókerettel és PulseSystem fúvókarendszerrel, valamint kiállítottuk a kamerafelvétel alapján történő permetezésben elért fejlesztéseket is.

A megújult HARDI AEON 7000-es verziója, 36 méteres TwinForce szórókerettel és PulseSystem fúvókarendszerrel. Fotó: Csurja Zsolt
A megújult HARDI AEON 7000-es verziója, 36 méteres TwinForce szórókerettel és PulseSystem fúvókarendszerrel. Fotó: Csurja Zsolt

A precíz kijuttatási technológiák még a legnehezebb terepi körülmények között is megkövetelik a szórókeret stabilitását és teljesítményét. Ezért kapható a HARDI MEGA az új, függőlegesen összecsukható, 15–28 méteres tartományban választható PRO FORCE szórókeretekkel. Az újonnan kifejlesztett, inga felfüggesztésű középső rész lehetővé teszi a terepi körülményeknek megfelelő finomhangolást. A szórókeret követi a lejtés, illetve a dőlés szögét, sík területeken pedig rendkívüli stabilitást nyújt. A PRO FORCE szórókeret Magyarországon 2024-től elérhető lesz a legnépszerűbb vontatott HARDI-gépen, a NAVIGATOR típuson is – mondta a szakember.

Az új moduláris szórókeret-kialakítás maximális védelmet nyújt a folyadékrendszernek. Az elrendezés lehetővé teszi az olyan precíziós gazdálkodási megoldások integrálását, mint a Pulse System, a PrimeFlow és az AutoNozzleControl rendszer.

A HARDI kiállítóterülete Hannoverben

A PulseSystem technológia a gyorsan reagáló fúvóka be- és kikapcsolásán alapul, ami hatékony megoldást kínál az alul- vagy túldozírozás elkerülésére. A rendszer lehetővé teszi a fúvókák folyamatos nyitását és zárását, anélkül, hogy a cseppek mérete változna. A CurveControl technológiával pedig az összes fúvókát úgy lehet szabályozni, hogy a permetezés minősége az egész területen azonos legyen, elkerülve az alul- és felülkezelést.

A HARDI az Exxact Robotics szakembereivel közösen fejlesztette ki a SpotSelect rendszert, ami a fedélzeti kamerák és a mesterséges intelligencia segítségével azonosítja a gyomokat és valós időben irányítja a foltpermetezést a körülményeknek megfelelően.

A másik fejlesztési irány az ausztrál mérnökök által megvalósított GeoSelect precíziós permetezési megoldás, amely nagy felbontású térbeli adatokat felhasználva maximalizálja a kijuttatás hatékonyságát. A felvételezést monitoring drón végzi a permetezőgép előtt. A fő indoka, hogy a szórókereten nincsenek kamerák, hogy a 8–10 darab eszköz súlya rontja a keretstabilitást, ezért helyette 2-3 GPS antenna kerül a keretre.

A fejlesztés jelentős mértékben csökkenti az átfedéseket és az elhagyott területek arányát, minimalizálja a vegyszerpazarlást, és kiemelkedő pontosságot biztosít a gyomnövények kezelése során. Ausztráliában már élesben működik a technológia, Európában egyelőre a teszteket végzik a kijelölt gazdaságokban.

Péter az új év terveiről elmondta, hogy a nagy permetezőgépek szegmensében erősek, jók a szállítási határidőik és az áraik, ezért bíznak benne, hogy a nagy vontatott gépeknél sikerül megtartani a HARDI vezető szerepét, sőt, még bővülést is remélnek a várhatóan nehéz 2024-es esztendőben.

Minőség, mulcsvetőgép és modern megoldások a Multiva standján

A finn Multiva gépeivel és szakembereivel a 12-es pavilon B58 standján találkoztunk. Witzl Tamás marketingmenedzser és Mező Sándor, a cég értékesítési vezetője fogadott minket Hannoverben.

Balra Witzl Tamás marketing menedzser és Mező Sándor, a cég értékesítési vezetője, mögöttük az eCerex 600 mulcsvetőgép. Fotó: Csurja Zsolt
Balra Witzl Tamás marketing menedzser és Mező Sándor, a cég értékesítési vezetője, mögöttük az eCerex 600 mulcsvetőgép. Fotó: Csurja Zsolt

A Multiva eCerex mulcsvetőgép az eddigi 3 és 4 méteres változatok után rövidesen 6 méteres, pneumatikus kivitelben is elérhető lesz. Lényeges, hogy az eCerex 600 egy mulcsvetőgép, a hagyományos talajművelési rendszerek mellett tarlón is használható, hiszen hatékony talajművelő elemekkel szerelhető fel. Tarlónál, mulcsos talajfelszínnél a dupla sorban elhelyezett tárcsákkal képezhető vele magágy, míg a hidraulikusan állítható simító segítségével már szántás után egy menetben elvégezhető a vetés is. A vetőgép 120 kilogramm maximális csoroszlyanyomással rendelkezik, 6500 literes tartálya alapvetően két részes, de akár három részre is osztható. Opcionálisan egy további, negyedik tartály is felszerelhető, ezáltal négyféle inputanyag vethető ki vele egy menetben.

MULTIVA eCerex 600 air seeder

Mint azt Mező Sándor elmondta, az eCerex 600 fontos újítása a FlowControl áramlásszabályzó rendszer, ami például lehetővé teszi, hogy közvetlenül a traktorfülkéből lehessen elzárni a csoroszlyákat a dupla vagy tripla gabonasortáv alkalmazása esetén. A rendszerrel művelőnyom készítésekor is szabadon lehet alkalmazkodni a permetezőgépek munkaszélességéhez és nyomtávjához. Vethetőek eltérő kultúrák váltott sorokra egy menetben, akár csoroszlyánként eltérő mélységbe. Ez a tápanyag-utánpótlás lehetőségeit is kiszélesíti, mert dönthet a gazda, hogy a műtrágyát sor alá, vagy sor közé szeretné elhelyezni. A két fő tartályrész kimenete is átváltható az egyik adagolóról a másikra. A géppel akár 4 különböző frakciójú inputanyagot is ki lehet juttatni, legyen az vetőmagkeverék, műtrágya, starter, pellet, vagy talajfertőtlenítő.

A Multiva eCerex mulcsvetőgép Hannoverben. Fotó: Csurja Zsolt
A Multiva eCerex mulcsvetőgép Hannoverben. Fotó: Csurja Zsolt

A géppel lehet vetni szántott és lazított talajokon, csökkentett menetszámú, min-till rendszerekben, illetve mulcsban, és megfelelő körülmények között közvetlenül a tarlón is (no-till) – folytatta Mező Sándor. A vetőgép megfelel a regeneratív gazdálkodás feltételeinek, hiszen segíti a csökkentett talajművelést és a forgatás nélküli technológia hatékonyságát.

A SeedPilot Air kezelőfelület intuitív és könnyen megtanulható, illetve felügyelhető, letisztult megjelenéssel. A vezérlőrendszer alapfelszereltségként támogatja az olyan precíziós gazdálkodási funkciókat, mint a térképalapú, változó adagolású kijuttatás mind a 4 tartályra, valamint a táblavégkezelés a 8 szakaszra osztott Section Control funkció segítségével. A SeedPilot Air szoftver könnyedén beállítható szekvenciavezérléssel irányítja a művelőelemek hidraulikus rendszereit. A felhasználó által beállított szabályokkal a táblavégkezelés egyszerűbbé és pontosabbá válik – mondta Mező Sándor.

Witzl Tamás arról is beszélt, hogy a 6,5 m3-es tartályméret jó területteljesítményt és gazdaságos üzemeltetést biztosít. A csoroszlyák gondozásmentesek, a gépen így kevés a zsírzási pont, a műszak előtti felkészítés rövid idő alatt elvégezhető. Az eCerex 600 szériagyártása 2024 őszén kezdődik.

A Multiva standján a gyártó legfontosabb tavaszi magágykészítő kombinátora, az Optima EVO és a közelmúltban frissült, elektromos adagolással rendelkező eForte no-till vetőgép is ott volt.

Az Optima EVO-t a tágas, 7 gerendelyes vázszerkezet, a széles kerekek és az agresszív vibrációjú, mégis kiváló mélységtartású TerraFlex kapák teszik rendkívül megbízható magágykészítővé. Az erős, merev vázszerkezetnek és a precíz mélységállításnak köszönhetően az Optima EVO kombinátorokkal sekélyen is kivételesen pontos, egyenletes magágy készíthető – mondta a szakember.

Az eForte vetőgépek adagolótengelyét elektromos motorok forgatják, a megbízható adagolórendszerhez szükséges áramellátást az ISOBUS-csatlakozás adja. A Multiva vetőgépei széles körű precíziós funkciókkal rendelkeznek: a vetőmag, műtrágya, aprómag vagy starter műtrágya differenciált kijuttatása előre feltöltött térkép alapján is elvégezhető, a szakaszvezérlés funkcióval pedig az automatikus táblavégkezelés és a félgéplezárás is lehetővé válik. Új felszereltség a hullámos tárcsa, amely a csoroszlyák előtt tisztítja a sorokat és porhanyítást is tud végezni, javítva a vetés biztonságát.

Az eForte beépített tartállyal rendelkezik aprómagok és starter műtrágya kijuttatásához, mely fokozatmentes és távvezérelhető adagolást kapott. A különleges, kétcellás adagolóegységek lehetővé teszik az aprómagok még precízebb, egyenletes kijuttatását. Az eForte továbbra is vérbeli no-till vetőgép, de hagyományos talajművelési rendszerekben is tökéletesen alkalmazható.

Több modernizálást is bemutattak a CLAAS szakemberei. Gépes és szoftveres fejlesztésekkel értek el sikereket a díjkiosztókon.

Közös gépes automatizáció, CLAAS XERION 12 traktorsorozat és többdimenziós 3 pont felfüggesztés-vezérlés

Farm Machine 2024 díjat kapott a CLAAS új XERION 12-es sorozata és a 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY csoport az AGRITECHNICA kiállításon. Elismerték még a többdimenziós 3 pont felfüggesztés-vezérlés fejlesztését is Hannoverben, a XERION 12.650 TERRA TRAC pedig az Év Traktora 2024 címet is megnyerte.

A CLAAS XERION 12 erőgép. Fotó: Axiál
A CLAAS XERION 12 erőgép. Fotó: Axiál

 A CLAAS XERION 12-es sorozat az alacsony fordulatszámú 2.0 koncepcióval egyedülálló ebben a traktorszegmensben a CMATIC fokozatmentes sebességváltónak köszönhetően, amelynek maximális sebessége 50 km/h (TERRA TRAC: 40 km/h-ig), hidraulikateljesítménye 537 l/perc szállítási sebességgel rendelkezik. Az újonnan kifejlesztett és csillapított TERRA TRAC háromszög alakú gumihevedereknek köszönhetően a négypontos rugózott fülkéből – amely a legnagyobb ebben a kategóriában a traktorok között – páratlanul jó kilátás nyílik minden irányba. A két kormányzott tengellyel ellátott folyamatos váznak köszönhető rendkívüli teherbírás és precíz kormányzás jellemzi az erőgépet. Az összkerékhajtási koncepció kiegyensúlyozott, 50:50 arányú súlyelosztással és a CEMOS kezelőtámogató és folyamatoptimalizáló rendszerrel rendelkezik.

CLAAS betekintés a kiállításra

A XERION 12-es sorozat két modellt, a 12.590 és a 12.650-es gépet foglalja magában, amelyeket a globális piacra TERRA TRAC és kerekes TRAC változatban is gyártanak. A 15,6 literes, hathengeres Mercedes-Benz motorok hidrogénezett növényi olajokkal (HVO) való üzemelésre engedélyezettek. A digitális mezőgazdaság legmodernebb online és offline fedélzeti funkciói nemcsak az automatizált kormányzást, a szakaszvezérlést, a változtatható adagolást és az automatikus dokumentálást teszik lehetővé, hanem a gép és a folyamat teljesítményének optimalizálását is a CEMOS segítségével. A XERION 12-es sorozat 2024 végétől az új CLAAS Connectnek köszönhetően még jobban összekapcsolódik, és ezután megteremti az alapot a további fejlődéshez a munkafolyamatok magas fokú automatizálása, sőt, az autonómia irányába is.

Két ezüst Agritechnica Innovációs Díj a CLAAS és a 3A részére

A CLAAS a többdimenziós 3 pont felfüggesztés-vezérlés bevezetésével kifejlesztette a traktor-munkagép kapcsolat következő generációját. A CEMOS for Tractors megoldás az ezüst Innovációs Díjat érdemelte ki.

Most először a díjnyertes többdimenziós hátsó függesztésvezérlésnél, a hidraulikus felső lengőkar vagy a munkagép egy hidraulikus szelepen keresztül integrálódik a függesztőszerkezet vezérlőrendszerébe. A munkagép oldali érzékelőkkel és az ISOBUS-szal együtt ez lehetővé teszi, hogy a munkagépek a szántástól a mű­trágyaszórásig precízen irányíthatóak legyenek. A vezérlőrendszer például képes a csatlakoztatott kultivátorról a súlyt a traktor hátsó hídjára áttenni, vagy optimalizálni a műtrágyaszóró szórásképét azáltal, hogy biztosítja, hogy az mindig vízszintesen igazodjon a talajhoz. A munka minősége minden alkalmazási helyzetben javul, miközben a talajművelés során az üzemanyag-fogyasztás 5–14%-kal csökken. Az innovatív függesztőszerkezet-vezérlés középtávon bővíti a CLAAS traktorok CEMOS funkcióinak körét, támogatva a talajművelő eszközök erőforrás-kímélő vezérlését.

A 3A nyert az “Intelligens gazdálkodás és robotika” kategóriában

A CLAAS egy másik díjat is nyert a 3A alapító partnereivel, az AgXeed-del és az Amazone-nal közösen. Az “Intelligens gazdálkodás és robotika” kategóriában a világ első, magas fokú automatizálással és autonómiával foglalkozó csoportja két konkurens pályázattal szemben győzött, és így az ezüst innovációs díj után egy második díjat is kapott az AGRITECHNICA kiállításon. A 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY nyílt hálózatnak köszönhetően a cél az, hogy a kisebb, kevesebb fejlesztési erőforrással rendelkező vállalatok is részt vehessenek az automatizálás előretörésében a szántóföldi gazdálkodás területén. A jövőben a gazdálkodók és a vállalkozók a gyártók megoldásainak széles skálájához férhetnek hozzá, és kiválaszthatják a műveleteikhez és igényeikhez legoptimálisabb technológiát. Mindenekelőtt a technológiák és megoldások a kompetenciák összefogásával gyorsabban érnek majd el a piaci érettségig, és felgyorsul a szabványosítás – közölték. A 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY gyártófüggetlen, nyitott megközelítése széles körű érdeklődést váltott ki a nemzeti és nemzetközi mezőgazdasági technológiai gyártók körében. A Müthinggel pedig már a negyedik partner csatlakozott a 3A hálózathoz. További vállalatok képviselői is érdeklődnek a csatlakozás iránt, és megkezdték a kezdeti tárgyalásokat az alapító partnerekkel.

Az Intelligens gazdálkodás és robotika kategóriában a zsűri a 3A - ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY (fejlett automatizálás és automatizálás) díjat ítélte oda. Az AGRITECHNICA Innovation Award után ez volt a második díj az AGRITECHNICA kiállításon az autonómia csoport számára. Fotó: Axiál
Az Intelligens gazdálkodás és robotika kategóriában a zsűri a 3A - ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY (fejlett automatizálás és automatizálás) díjat ítélte oda. Az AGRITECHNICA Innovation Award után ez volt a második díj az AGRITECHNICA kiállításon az autonómia csoport számára. Fotó: Axiál

A 3A a mezőgazdasági technológia első gyártók közötti autonómia-hálózataként a nagymértékben automatizált és autonóm szántóföldi technológiáinak fejlesztését és piaci bevezetését hivatott felgyorsítani, miközben egyszerűsíti a kezelőrendszerek és kommunikációs protokollok szabványosítását. Az első megoldások közé tartozik az AgXeed Box, a CLAAS Autonomy Connect és az Amazone AutoTill. A CLAAS, az AgXeed és az Amazone által alapított csoport az Agritechnica 2023 kiállításon ezüstérmet kapott az innovációs bizottságtól.

Az előnyök nyilvánvalóak: a csoport lehetővé teszi, hogy a technológiák gyorsabban érjék el a piaci érettséget, felgyorsítva ezzel a szabványosítást. További eredmény, hogy a gyártók megoldásainak széles választékához való hozzáférés révén a gazdálkodók és a vállalkozók kiválaszthatják a saját igényeiknek legjobban megfelelő technológiát.

DLG-díjat nyert a crop.zone és a John Deere közös fejlesztése, a Dual.Volt.24M technológia

A Dual.Volt.24M technológia az elektromos, szisztemikus és herbicidmentes növényvédelmi kezelést és deszikkálást valósítja meg 24 méteres munkaszélességben. Az új, elektromos áramra alapozó koncepció vegyszermentes megoldást nyújt, amivel csökkenti a költségeket és a környezetkárosító hatásokat, miközben alternatív megoldást kínál azokra a helyzetekre, amikor a vegyszerhasználat nem lehetséges, nem elérhető, vagy alacsony hatékonyságot tud csak elérni.

DLG Agrifuture Concept díjat nyert a crop.zone és a John Deere fejlesztése, a Dual.Volt.24

A kezelési folyamat egy elektrolit oldat (volt.fuel) alkalmazásával kezdődik a növények vezetőképességének fokozása érdekében. Ezután a speciálisan fejlesztett elektromos applikátorok áthaladnak a növényeken, és akár 5 500 Volt erősségű áramot vezetnek beléjük. A növény víz- és tápanyagszállító érhálózata így megsemmisül. A Dual.Volt.24M prototípusa a vontatott John Deere R900 sorozatú vontatott permetezőre épül, így a gazdák ezt az új, elektromos áram alapú növényvédelmi megközelítést kombinálhatják a John Deere precíziós permetező technológiájával.

DLG-díjat nyert a crop.zone és a John Deere közös fejlesztése, a Dual.Volt.24M technológia. Fotó: KITE
DLG-díjat nyert a crop.zone és a John Deere közös fejlesztése, a Dual.Volt.24M technológia. Fotó: KITE

A Dual.Volt.24M jelenleg még egy koncepció. Elkészült az első prototípusa és a tervezői szerint 2024-ben a crop.zone széles körű tesztelésnek veti alá a technológia többféle alkalmazását a kiválasztott gazdálkodók részvételével. A KITE Zrt. kiállítóterületén ez a koncepció megoldás nem, de számos egyéb John Deere fejlesztés lesz megtalálható, érdemes sok időt tölteni az F csarnokban is.

A John Deere kiállítóterének egy része Hannoverben. Fotó: Csurja Zsolt
A John Deere kiállítóterének egy része Hannoverben. Fotó: Csurja Zsolt

Az Agro Napló csapata nevében köszönjük az anyag megjelenését segítő szakemberek közreműködését és a beszélgetéseket!

AZ AGROmashEXPO és AgrárgépShow Termékfejlesztési díjazottjai

Összegyűjtöttük a 2024-es AGROmashEXPO és Agrárgép-Show Hazai és a Nemzetközi Termékfejlesztési díj győzteseit.
A szakmai zsűri a kétkörös bírálat után összesen 3 nagydíjat, 6 különdíjat és 19 prémium oklevelet ítélt oda a pályázati anyagot benyújtó fejlesztésekre.

A Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázatokra ezúttal is a Digitalizáció, a Gépesítés és az Input/Szolgáltatás kategóriákban lehetett nevezni. Elsősorban a Nemzetközi díjakért, Gépesítés kategóriában volt szoros az élmezőny, de a Digitalizáció is egyre nagyobb szerepet tölt be a versenyben. Az összes pályázat közül több, mint egyharmad volt a Hazai díjért indulók aránya.

A szakmai zsűri kétkörös bírálat után hozta meg a döntését:

Nagydíjat 3 pályázat nyert, Különdíjat 6 kapott, Prémium oklevelet pedig 19 fejlesztésnek adtak.

A Nagydíjasok közül 1 Hazai és 2 Nemzetközi díjat osztottak ki.

Kapcsolódó cikk: Amit nem érdemes kihagyni – a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow díjazott újdonságai

A hannoveri és a magyarországi kiállítás díjazottjairól  az összeállítást
Csurja Zsolt gödöllői gazdász, óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök készítette

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?