Heti fókusz: Újdonságok a permetezőgépek piacán

Heti fókusz: Újdonságok a permetezőgépek piacán (x)

PR
A Hardi AEON, az Agromehanika, a Kverneland iXtrack és a Caffini legújabb okos gépeket Partnercégeink szakemberei mutatják be. Kattintson a cégnévre!
Agroázis, Agromehanika, Kverneland, SzegánaAgroázis, Agromehanika, Kverneland, Szegána

Agroázis

Hardi AEON – a növényvédelem új generációja

Az új fejlesztésű Hardi AEON permetezőgépet a kevesebbel többet elérni elvek mentén alkották meg, a legmodernebb technológia és legújabb automatizálási megoldások beépítésével, és ahogy megszokhattuk ismét egy csúcstechnológiás gép került a gazdálkodók elé.

A 4200, 5200, 6000 és 7000 l-es tartállyal rendelhető AEON permetezőgépek tartály kialakításánál és vázszerkezet megalkotásánál fontos szempont volt a tökéletes súlyelosztás, az alacsony súlypont, ami biztosítja a stabilitást, csökkenti a borulás veszélyt. Ennek érdekében a permetező elején két oldalt helyeztek el egy-egy tisztavizes tartályt, így a vonórúdon keresztül a permetezés végén is megfelelő plusz terhelést érünk el a traktoron így növelve a tapadást és az optimális energia leadást.

A tartálykialakításnak köszönhetően maximalizálni tudták a tartály ürítését, ezzel is növelve a hatékonyságot és csökkentve a maradék permetlé miatt felmerülő környezetszennyezést.

Az alap kivitelben K80 vonószemmel ellátott vonórúd laprugós rugózással van szerelve, ami biztosítja, hogy minimalizáljuk a vontatmány mozgásának átvitelét a traktorra.  A könnyebb csatlakoztatáshoz hidraulikus támasztóláb áll rendelkezésre, ami szállítási helyzetben teljesen a vonórúdba integrálva helyezkedik el. A Hardinál új megoldás a ComfortTrack kerék kormányzás, ami tökéletes nyomkövetés biztosítása mellett kiküszöböli a felesleges talajtaposást, és a fordulási sugár is mindössze csak 6,3 m.  Emellett nem elhanyagolható, hogy a híd rugózását zárt hidraulika rendszer biztosítja, 2 körös légfék rendszerrel szerelt és a nyomtávot is tudjuk állítani 1,7—2,0 vagy 2,0-2,3 m között. A kerekekhez választható a kormányzáskövető sárvédő is.

A gép vezérléséről az intelligens SmartCom elektronikus vezérlőegység gondoskodik amely teljesen ISOBUS kompatibilis. Az egység biztosítja a gyors és pontos folyadék és keret vezérlést, kormányzást. A HARDI Service Tool segítségével gyors és egyszerű diagnosztika is megoldott. Amennyiben a felhasználó erőgépében nincs ISOBUS terminál akkor a gyár a HC8700 és 9700 egységeket kínálja a kényelmes munkavégzéshez. A gép két oldalán felnyitható burkolat található, amely alatt jobboldalon található a TechZóna a gép karbantartásához, szervízeléséhez – itt található az EasyClean szívóági szűrő, a CycloneFilter öntisztító nyomóági szűrő is, a bal oldalon MunkaZóna amely a gépkezelőnek biztosítja a permetezőgép összes funkciójának biztonságos vezérlését mint a feltöltés, kevertetés, bekeverés, permetezés. Ezeket a funkciókat a FluidBox képernyőn tudjuk állítani és kapunk visszajelzést a folyamatokról.

A TurboFiller vegyszerbekeverő integrált munkaasztallal rendelkezik az ergonomikusabb munkavégzéshez. A vízálló 40 l-es zárható tároló rekesz biztosítja a segédanyagok és munkavédelmi eszközök biztonságos tárolását. Két féle keret kialakítás közül választhatunk az AEON gép rendelésekor: egyrészt a Delta Force térrácsos keretet 24 m-től 39 m-ig, 2,55 m szállítási szélességgel, illetve a Twin Force légrásegítéses rendszerrel szerelt keretek 24-36 m munkaszélességben. Mindegyik keret negatív irányú döntéssel is el van látva, hidraulikus horizontális keret csillapítással szerelt a precíz kijuttatás érdekében (AntiYaw rendszer). A keret felfüggesztése a vázszerkezethez a ParaLift rendszer biztosítja, ami tökéletes csillapítással ellátott, védettséget biztosít mind munka mind szállítási pozícióban. Emellett az AutoTerrain ultrahangos szórókeretvezérlés mindig optimalizálja a keret magasságot. A folyadékrendszer DynamicFluid4 szabályozórendszerrel szerelt, ami biztosítja a gyors szabályozást, beavatkozást. Az automata szakaszvezérlés szintén alap kivitelben elérhető. Kiviteltől és felszereléstől függően elérhető a fúvókánkénti szakaszolás (AutoNozzleControl) amivel akár 10% vegyszermegtakarítás is elérhető. A PrimeFlow nyomás alatti keringetést biztosító rendszer mellett elérhető AutoSelectDuo a menetsebesség függvényében működő automatikus fúvókacsere menet közben, a PulseSystem változó mennyiség kijuttatás, ami segítségével kanyarodáskor is biztosított az egyenletes kijuttatás, illetve a differenciált mennyiség kijuttatás akár fúvókánként, előre megtervezett térképhez igazodva.

A Twin Force rendszer kialakítása és működési rendszere javítja a permetszer behatolását, eloszlását és lefedettségét a hagyományos permetezőgépekhez képest még sűrű növényállomány esetén is, tanulmányokkal bizonyítottan 80%-al csökkenti az elsodródást, ami akár 30%-kal csökkenti a vegyszer felhasználást.

 

Agromehanika

Agromehanika AGS 3600 és 4200 vontatott permetezőgép család  a hasznosság jegyében 21 és 24 méteres HPX, valamint 27, 28 és 30 méteres TR4-es permetezőkerettel

E permetezőgépek szerkezetének gondos megtervezésekor az Agromehanika ügyelt a külső megjelenésre és olyan hasznos megoldások és funkciók beépítésére, melyek elsősorban a nagy kiterjedésű területeken folyó üzemeltetés biztonságát és hatékonyságát szolgálják. A szekcionált szeleprendszer biztosítja, hogy a permetezés azonnal elinduljon, és hogy az egész területen egyenletes legyen a permetszer eloszlás. A paralelogramma szórókeret nagy átfolyású és kisebb arányokkal dolgozó permetezést egyaránt lehetővé tesz, amivel csökkenthető a permet-elsodródás. Az elforduló tengely jobban követi a keréknyomot, amivel védi a terményt a túlzott letaposástól. A permetezőgépet olyan légrugókkal lehet ellátni, melyek kényelmesebbé teszik a vezetést, és olyan fejlett elektronikus rendszerrel, amivel automatikus a permetezőkarok szintbe állása, igazítása és a szakaszonként kiosztott szórófejek zárása és a kerékelfordulás.

A permetezőgép felszereltsége

Vázszerkezet: A robusztus és tartós alváz kétrétegű porfestése a lehető legjobb korrózióval szembeni védelmet biztosít. Valamennyi permetezőgép sárvédőkkel vannak ellátva. Az alvázba be van építve egy hidraulikus kitámasztó láb, ami megkönnyíti a gép rákapcsolását a traktorra.

Tartályok: Kiváló minőségű LDPE-ből készülnek. Jellemzőjük a kompakt kivitel és kiváló a mechanikus hatásokkal és vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képességük, egyszerűen tisztítható. A permetezőgépekhez három további tartály is tartozik: a permetszer körének mosására, a kézmosásra, illetve a bekeverésre, melyhez tartozik egy flakonmosó is.

A hpx acél és a tr4 alumínium permetezőkeret: A HPX 21 és 24, a TR4 27, 28 és 30 méteres nagyságúak lehetnek, amelyek megengedik akár az egy oldali permetezést és az alacsony permetezési magasság beállítását is. A hidraulikus nyitó, emelő és szintbeállító műveletek kényelmesen, a vezérlőpanelről vagy ISOBUS-képernyőről irányíthatók. A permetezőkarok kétpontos függesztőre vannak szerelve, ami másolja és követi a terep egyenetlenségeit. A függesztő szerkezet lehetővé teszi, hogy a gépkezelő olyan magasra emelje a permetezőkeretet, hogy azt kifejlett növényállományban is alkalmazni lehessen.

Szivattyúk: Két darab dugattyús membránszivattyúval vannak ellátva. Az első, a permetező szivattyú átfolyási teljesítménye 260 l/perc. A másik, 150 l/perc teljesítményű, a permetszert keveri egy injektáló fúvóka segítségével.

Az AG-TRONIK S1 permetező számítógép: Szabályozza a precíz permetezéshez szükséges átfolyási sebességet a térfogatáram és haladási sebesség érzékelője segítségével, a hektáronként kiszórandó permetlé igény alapján.

ISOBUS és AG-TRONIK: A permetezőgépet az AG-TRONIK S1 sebességarányos permetező számítógéppel, vagy a Trimble Csoporthoz tartozó Müller Elektronik ISOBUS rendszerével lehet szerelni. Ezek az eszközök a munkavégzés pontosságát, gyorsaságát és biztonságosságát szolgálják. Mi több, az ISOBUS rendszerrel és az AG-TRONIK permetező számítógéppel pénz takarítható meg! A permetező ISOBUS rendszerével a gép összes hidraulikus eleme működtethető.

GPS-navigáció: Teljesen automatizált a permetezés. Az AG-TRONIK S1 permetező számítógéppel kombinált navigációs rendszer a permetező szakaszok automatizált üzemeltetését teszi lehetővé, jobb áttekinthetőséget biztosít és több kontrollt a munkavégzés fölött.

Légfékek: Alkalmazkodik a permetezőgép súlyához. Minél nehezebb a gép, annál nagyobb fékerő kell hozzá.

Kerekek: A 3600 literes permetező alapfelszereltsége a 300/95R46-os, a 4200 literesé a 340/85R46-os kerekek. A keréknyom folyamatosan állítható.

Kormányzott tengely: Opcionálisan a permetezőgép kormányzott tengellyel is kapható. E tengely biztosítja, hogy a permetezőgép mindig és pontosan a traktor keréknyomán járjon. Ezáltal kevesebb növény vész kárba talajtaposás miatt.

A permetezőgép vezérlése: Egy jó elrendezésű szelep-vezérlő panel, egy fellépő platform, egy töltőtartály minden egy helyen. Az összes rendszer egy helyről vezérelhető (működés, tisztítás, szivattyúzás, szívás és feltöltés).

Kapcsolódó anyag: Beüzemelték az első 4200 literes Agromehanika permetezőt Tápiószentmártonban

Kverneland

Növényápolás okos gépekkel

Ha megkérdezzük a gazdálkodókat a növényápolással kapcsolatban, akkor egy dologban bizonyosan egyetértenek, abban hogy a permetezési feladat akkor van jól elvégezve, ha a permetlé a megfelelő helyre a megfelelő mennyiségben és időben van kijuttatva. Ez az egyik oka annak, hogy megbízható, okos gépek használata szükséges a mai mezőgazdaságban.

Ebben a szellemiségben lettek a Kverneland iXtrack T modellek kifejlesztve. A gép egy teljesen új koncepcióként született meg, melyben újra tervezték, a permetlé tartályt, kiegészítő tartályokat, a vegyszerbekeverőt és a gépet egy új típusú alvázra építették fel. Az újratervezés célja az volt, hogy az a gép súlypontját a lehető legalacsonyabban tartsuk. A rugózott, paralelogramma keret felfüggesztés - mely alap felszereltség minden modellen - a híd kialakítás, valamint a váz koncepció együttesen, nagy fokú stabilitást biztosít a gépnek.  A szórókeret paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódik az alvázhoz melynek mozgása hidro-akkumulátorok által csillapított. Ennek előnyét nem csak a szántóföldi munka során élvezhetjük, hanem a vonuláskor közúton is, így sokkal komfortosabb és biztonságosabb a táblák és a telephely közötti közlekedés.

iXtrack T fordulás közbeniXtrack T fordulás közben

A T modellek opcióban kormányzott híddal is rendelhetők - T3 és T4 modellek nyomtávja 1,5-2,25m között állítható, a T6-os modellen 1,8-2,25 között. A tartály és a paralelogramma karok kialakítása nagymértékű 32°-s bekormányzást tesz lehetővé. A vonórúd kialakítása univerzális, ami lehetővé teszi az alsó vagy felső bekötést egyaránt. A gép rendelhető két vezetékes légfék rendszerrel, ami automata terhelésszabályozással van ellátva.

A T4 és T6 modellek a paralelogramma felfüggesztésen kívül alapfelszereltségben rendelkeznek hidro-pneumatikus hídrugózással és vonórúdrugózással is.

A vonórúd csatlakoztatása traktorhoz történhet alsó bekötéssel a hasi húzóhoz vagy felső bekötéssel a pótkocsi vonófej csuszkájában található vonószerkezethez.

A csatlakoztatás történhet 40 mm-es, 50-es elforduló vagy K80-as vonófejjel. A T6-os modellek a nagyobb méretüknél függve csak az alsó bekötésű vonórúddal érhetőek el.

Rugózott kormányzott hídRugózott kormányzott híd

A Permetlé menedzsment lelke a szivattyú és a vezérlőszelepek. A szivattyú – nem a megszokott helyen - a gép jobb oldalán a tartály legalsó pontjához közel került elhelyezésre. Így biztosítható hogy a gépben maradó lémennyiség mértéke a lehető legkevesebb legyen. Ez különösen hasznos, amikor a gépet teljesen át kell mosni vagy a téli tárolás előtti felkészítés során fagyállóval töltjük fel. A vezérlőszelepek elhelyezésénél megmaradt a régi jól bevált konstrukció,  jól elkülönülnek a szívó oldali és nyomoldali szelepek. A gép kezelőjének mindösszesen 2 db szűrőt, egy szívó és egy nyomóoldali szűrőt kell karban tartani, melyből a nyomóoldali öntisztuló. A kezelőfelület kialakítása során nagy figyelmet fordítottunk az ergonómiára is. A szivattyú szívóoldali csatlakozója, a hidráns csatlakozó kialakítása, csatlakoztatása kézre áll, így gyorsan és könnyedén lehet használni. A különböző opciók, mint elektromos szintjelző, elektromos szívóági szelep (iXclean Comfort) és elektromos nyomóági szelep (iXclean Pro) mind a kezelő kényelmét és munka hatékonyságát növelik.

A beépített vegyszerbekeverőben elhelyezett keverő és örvényt keltő fúvókák teszik a dolgukat mind a por állagú mind a folyékony növényvédő szerek esetén. A különböző sók oldása sem akadály. A permetező mindkét oldala teljesen beburkolt, aminek több funkciója is van. Egyrészt megakadályozza, hogy a napi munka során a kiálló részek károsítsák a növény kultúráinkat, másrészt védik a permetező kezelőfelületeit a szennyeződéstől, így biztosítva hogy a munka környezet tiszta marad. Nem utolsó sorban a gép megjelenése is sokkal kellemesebb az esztétikus burkolatoknak köszönhetően.

Munka közbenMunka közben

Az Intelligens elektronikai megoldások egyik példája az iXflow-E fúvókánkénti szakaszolás. Az állandó nyomású permetlé keringtetés biztosítja a permetlé homogenitását, nincs kiülepedés és minden fúvóka egyszerre indul el, nincs késedelem a szakaszok között. A fúvókánkénti szakaszolással biztosított a precíz szakasz/fúvókavezérlés, az átfedések mértéke minimalizálható. A Boom Guide keretvezérlés biztosítja (2,3 vagy 5 szenzorral) a szórókeret ideális távolságát a növényzettől vagy a talajtól, tehermentesítve ezzel a gépkezelőt és növelve a hatékonyságot. A különböző üzemmódok: Talaj, Növény vagy Hibrid biztosítják a különböző körülmények esetén is az elvárt teljesítményt.

Az ISOBUS terminálon megjelenő felületen, nyomon tudjuk követni a munkához kapcsolódó információkat: a feladathoz meghatározott kijuttatandó dózist, az aktuális kijuttatott mennyiséget, a menetsebességet, a tartály tartalmával elvégezhető terület nagyságát, a kijuttatás pillanatnyi nyomását és az átfolyás aktuális értékék A permetező nem csak szakasz-vezérelhető (SC), hanem változó dózisú (VR) kijuttatásra is alkalmas. Az ISO-XML formátumban elkészített változó dózisú feladatokat végrehajtja és dokumentálja, ami munka végeztével letölthető és használható a gazdaság adminisztrációjában.

Újdonság az úgynevezett SpotSpray funkció. Ezzel az alkalmazással kétféleképpen dolgozhatunk. Az egyik lehetőség az, hogy csak egy előre maghatározott területet permetezünk le, a második lehetőség esetén pedig kijelöljük azokat a részeket a táblán, amiket nem szeretnénk lepermetezni. Gyomirtás esetén például, helyspecifikusan tudjuk kezelni a gyomfoltokat VRA terv használatával amit drón vagy műholdfelvételek alapján készíthetünk el. Használatával elkerülhetjük a felesleges kezeléseket, nem terheljük az egészséges növényállományt és a környezetet valamint a költségeinket is csökkenthetjük. Az alkalmazás szakaszonként figyeli a VRA térképen meghatározott kijuttatási mennyiségeket, és ha eltérés van a gép munkaszélességében, akkor lehetőség van a dózisok átlagolására. A SpotSpray funkció minden iXtrack T modellen elérhető opcióban.

iXtrack T SpotSpray funkcióvaliXtrack T SpotSpray funkcióval

A Kverneland iXtrack T permetező család három tagja a T3, T4 és a T6-s modellek, 2600 - 7600 liter közötti tartálytérfogattal érhetőek el. A szórókeretek méretei pedig 18-40 (45) m között változhatnak.

SZEGÁNA

GLOBAL, T-MAX, STRIKER a CAFFINI új szántóföldi permetező családjai

Megújítja a Caffini a szántóföldi permetező kínálatát. A Global és a T-max, 3.000-4000 literes tartállyal szerelt vontatott, míg az új Caffini Striker Super Trac önjáró szántóföldi permetező 3.000-5.000 literes tartállyal. Kezdjük is a legnagyobb géppel.

Caffini Striker Super Trac

21-36 m munkaszélességgel, és opciós légzsákos rendszerrel szerelhető, motorja 218 illetve 238 LE-s Volvo Penta. A korábbi Striker-hez képes az új Striker Super Trac új vázat és hajtásrendszert kapott, ráadásul az alapfelszereltsége is bővült. Bosch-Rexroth hidrosztatikus hajtást kapott a gép, mely fokozatmentesen állítható a haladási sebesség, mely akár 50 km/h is lehet. A Striker 4 kerék kormányzású és mind a 4 kerék hiropneumatikusan rugózott. A kerekek hidromotorjai elektronikusan állíthatóak, Full Drive Control hegymeneti és lejtmeneti szabályzás pedig mevédi a diesel motort a károsan magas motorfordulatszámtól. Eco Mode segíti vonuláskor az alacsony fogyasztást, a Cruise Control egyfajta tempomat funkció, mely vonuláskorvagy munka közben tartja a beállított haladási sebességet. Három szintű fékezéssel rendelkezik a gép, mely lehet lassító, fékező vagy vészfékezés, ekkor hidroszatikával és tárcsafékkel egyaránt fékez, de a blokkolásgátló segít, hogy a kezelő mindig irányítása altt tartsa gépet. Az Anti Slip Control egyfajta hidraulikus differenciálzárként funcionál, a Hold Hil Control pedig hegymenetben segíti a visszagurulás nélküli megindulást. A gép hasmagassága változattól függően 1.500 mm-2.000 mm. Újdonság továbbá, hogy alapfelszereltség lett a GPS sorvezető automata szakaszolással és a multifunkciós Joystick, melyről a permetezés indítható illetve a keretmozgás állítható.

Caffini Global és T-Max

A Caffini Global és T-Max vontatott szántóföldi permetező 3-4.000 literes tartállyal, 18-30 m munkaszélességgel rendelkezik, és ahogy az a Caffini szántóföldi permetezőinél megszokott, ennél a sorozatnál is rendelhető AirWings légzsákos rendszer, a piacon kapható egyik legerősebb légrásegítéses rendszere. Előnyei:

  • A szél általi elsodródás jelentős csökkenése
  • Nagyobb munkasebesség - kezelési idő megtakarítás
  • Jelentős liter/ha permetezési mennyiség csökkenés – idő és vegyszer megtakarítás
  • Jobb behatolás a növényzet talaj közeli részébe
  • Kontakt vegyszerek használatának lehetősége

A Global és T-Max váza nagyszilárdságú SSAB Domex acélból készült, mely tüzihorganyzással és porszórásos festéssel van kezelve a tartósság érdekében. A modern, letisztult kialakítású tartály nagy hasmagasságot, de mégis alacsony súlypontot biztosít. A tartályszint a száraz tartályszintjelzőről könnyedén leolvasható, ráadásul a tartály közepére helyezett szintmérő miatt nem igazán érzékeny a dőlésre. A premixer a vegyszer bekeveréséhez leengedhető, permetezéshez pedig gázrugó segítségével felemelhető, úgy hogy a permetlétartály síkjába illeszkedik. A szerviz funkciók csapjai és szelepei egyetlen táblán, könnyen átláthatóan vannak a tartály oldalára szerelve.

A keretek mind paralelogramma felfüggesztéssel és nitrogén akkumulátoros lengéscsillapítással rendelkeznek. A korábban már jól bevált HBS, HBM és HBB keretcsaládok közül lehet választani a permetezőhöz, előbbi sík, utóbbi kettő háromszög alakú szerketezet mely maximum 24 ill 30 m munkaszélességben készül. A szórókeret akár oldalanként nyitható, csukható, mely megkönnyíti a területen lévő akadályok pl. villanykaró kikerülését. Alapfelszereltség a CB9 szabályzó számítógép, mely haladási sebesség arányos kijuttatást biztosít, maximum 9 elektromos szakaszt tud vezérelni, és akár automata szakaszolással, a Trailmatic automata nyomkövető vonórúd vezérléssel, hidraulikus keretmozgatással és légzsák ventilátor fordulatszám állítással is bővíthető. A T-Max modellek lehetnek 4.000 literesek is, rugózott vonóruddal rendelkeznek, és váz kialakításuknak köszönhetően olyan opciók is rendelhetőek mint a rugózott és/vagy kormányzott híd.

Caffini szántóföldi permetező opciók

Legmagasabb szintű igények szerinti opciók is rendelhetőek a Caffini permetezőihez, ilyen az ISOBUS vezérlés saját monitorral vagy traktor monitorjáról való vezérléssel, ilyenkor a haladási sebesség arányos kijuttatás mellett akár fúvókánkénti szakaszolás, hozamtérkép szerinti kijuttatás, Curve Control kanyar vezérlés (íves haladás esetén is megvalósítja a területegységre kijuttatott mennyiség fixen tartását, tehát belső íven kevesebbet, külső íven többet juttat ki és a kijuttatás tökéletesen egyenletes lesz)is megvalósítható. Automata keretmagasság tartó rendszer is elérhető 2 vagy 3 ultrahangos érzékelővel.   

A Caffini permetezőket keresse a SZEGÁNA Kft kínálatában.

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?