A COMBI-PROTEC csali technológia alkalmazása fúrólegyek ellen

A COMBI-PROTEC csali technológia alkalmazása fúrólegyek ellen (x)

PR
A Sumi Agro 2021-ben vezette be a magyar piacra a COMBI-PROTEC terméket (III. forgalmi kategória), mely forradalmian új módon védi meg a cseresznye, a meggy és a diófák termését az egyre nagyobb kárt okozó fúrólegyektől.

A csali technológia lényege röviden úgy foglalható össze, hogy a COMBI-PROTEC az engedélyezett rovarölőszerek pl. MOSPILAN 20 SG csökkentett dózisával együtt, nagy cseppekben, kis vízmennyiség felhasználásával, a célkártevők rajzási időszakában, cirka 10 naponta kijuttatva még azelőtt elpusztítja a legyeket, hogy azok lerakhatnák petéiket, tehát a cseresznye, meggy és a dió „megkukacosodna” tőlük. A COMBI-PROTEC e legyekre vonzó, csalogató hatással bír, a benne levő rovarölőszer, a MOSPILAN 20 SG pedig nagy biztonsággal elpusztítja őket.

Sajnos a rendelkezésre álló, engedélyezett szabadforgalmú, nem repellens/rovarriasztó hatású hatóanyagok, rovarölőszerek száma csekély. Fúrólegyek ellen kiskertben gyakorlatilag csak az acetamirprid hatóanyag használható. Acetamiprid hatóanyagú, kis kiszerelésű készítményből a legismertebb a MOSPILAN 20 SG, mely 4 grammos tasakban is kapható szabadforgalmi kategóriában.

A COMBI-PROTEC csali technológia sikerességének záloga az alábbiak pontos betartása:

 • A cseresznyelegyek ill. a dióburok fúrólégy megjelenését rajzás megfigyelő színes ragacslapokkal lehet a legegyszerűbben követni. A cseresznyelegyek rajzáskezdete általában májusra, az akác virágzási idejére, a dióburok fúrólégyé pedig július közepére tehető.
 • A fúrólegyek megjelenését követően 1 héttel az első kezelést el kell végezni.
 • A kezeléseket általában 10 naponta kell megismételni a legyek rajzási időszakában. Ezt a permetezési menetrendet a kezelést 24-48 órán belül követő legalább 10 mm-es eső illetve forró, 30 oC-os időjárással párosuló száraz időjárás írhatja át. Amennyiben a kezelésünket két napon belül az eső lemossa, akkor azt mielőbb, egy-két napon belül meg kell ismételni. Száraz, forró idő esetén a kezeléseket akár 7 naponta is szükséges lehet megismételni.
 • Cseresznyelegyek esetében évjárattól és fajtától függően akár 3-5, dióburok fúrólégy esetében 5-6 kezelés is szükség lehet.
 • A kezeléseket nem a hagyományos permetezési módon kell végezni! A csali technológiánál elég a fák lombkoronájának felső felét, úgy nevezett „fröcskölő” technológiával bespriccelni, azaz a nagyméretű, 2-3 mm átmérőjű cseppekkel kezelni. A cél az, hogy a rovarölőszerrel „mérgezett” COMBI-PROTEC
  cseppek a nem túl jól repülő, a talajból kikelő legyek számára megfelelő módon és rendszerességgel jelen legyenek védendő fáinkon.
 • A nagy cseppek képzésére a dugattyús, toldó szárral ellátott háti permetezők alkalmasak.  Célszerű alacsony nyomáson és nagylyukú szórófejjel dolgozni, hogy a cseppek minél nagyobban legyenek. Ezeket a nagy cseppeket, ahogy korábban már jeleztük elég a fák a lombozatának külső részére, magasabb fáknál három méter magasság felett elvégezni. Ez a rovar fénykedvelő, ezért nem szükséges a korona belsejébe is kijuttatni a nagy cseppeket, mert a rovar a fa külső palástján szeret tartózkodni.
 • Permetlé készítésnél először a sűrű, mézszerű állagú COMBI-PROTEC-et oldjuk fel kézmeleg, maximum 40 oC-os vízben, majd annak teljes feloldódását követően adjuk hozzá a rovarölőszert.
 • A csali technológia alkalmazásánál a gyártó javaslata és tapasztalatai alapján kerüljük a fúrólegyekre repellens/riasztó hatású rovarölőszerek például piretroidok használatát, illetve soha ne kombináljuk a csali kezelést gombaölőszerrel, vagy lombtrágyával, mert azok riasztó hatással lehetnek a célkártevőinkre, így eredménytelenné válhat a védekezésünk.
 • Amennyiben a szomszéd kertben, 20-25 méteren belül kezeletlen cseresznye, meggy, illetve diófa van, akkor nem számíthatunk tökéletes védelemre, mert a kezeletlen fáról folyamatosan berepülő legyek óhatatlanul megfertőzhetik a kezelt fákat is.
 • A kezeléseket a rajzás időszakában az adott rovarölőszer élelmezésegészségügyi várakozási idejének betartásának figyelembevételével kell végezni. Az élelmezésegészségügyi várakozási idő a MOSPILAN 20 SG esetében ez az érés/szüret előtt cseresznyénél és meggynél 14, diónál 30 nap.
 • Ne feledkezzünk meg az egyéb rovarkártevők pl. cseresznye és meggy esetében például levéltetvek, illetve dió esetében ugyanígy az almamoly elleni védelemről sem. A csali technológia mellett, helyesebben 2 kezelés között ezen kártevők ellen szükség lehet egy-egy teljes dózisú egyéb rovarölőszeres kezelésre is.

A Sumi Agro Hungary Kft. ajánlata:

 • Cseresznyelegyek ellen 2 liter permetléhez 100 ml COMBI-PROTEC + 2,5 g MOSPILAN 20 SG, azaz a 4 grammos MOSPILAN 20 SG tasaknak 2/3 része szükséges.
 • Dióburok-fúrólégy ellen 2 liter permetléhez 100 ml COMBI-PROTEC + 4 g MOSPILAN 20 SG, vagyis egy teljes tasak 4 grammos MOSPILAN 20 SG szükséges.

Jelenleg a legkisebb COMBI-PROTEC kiszerelés mérete 100 ml, ami a javasolt technológia esetén gyakorlatilag 8-10 gyümölcsfa kezelésére elegendő egy alkalommal. A termék kapható még 500 ml, illetve 5 literes kiszerelésben is.

2023-tól a COMBI-PROTEC és a MOSPILAN 20 SG kombináció kijuttatható drónnal is a fentebb említett gyümölcsökben megfelelő engedélyek birtokában.

A COMBI-PROTEC csali technológia hatékonysága sokkal jobb, mint a hagyományos teljes dózisú rovarölőszeres kezeléseké, arról nem is beszélve, hogy a csali technológiával a többszöri kezelés ellenére jóval kevesebb rovarölőszert juttatunk ki.

Reméljük, hogy a COMBI-PROTEC-et Ön is kipróbálja és segítségével hatékonyan meg tudja védeni kedvenc cseresznye, meggy és diófáit a fúrólegyek terméspusztító hatásától!

Sumi Agro, Facebook

(x)

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38