Heti fókusz Plusz: Mit mutatnak a kalászos állományok?

Heti fókusz Plusz: Mit mutatnak a kalászos állományok? (x)

PR
A szokatlan áprilisi meleg megtette hatását: felgyorsította a vegetáció növekedését, így a bokrosodás csak részben fejeződött be, soha nem látott korai időpontban indult meg a kalászolás. A szakértői észrevételekért, tanácsokért kattintson a névre!
Szabó Balázs
Agromag
Dr. Cseuz László
Gabonakutató
Gyárfási István Ede
MATE Agrárcsoport
Mózes Petra
RAGT


Szabó Balázs, Agromag

A tavaszi növényvédelmi munkálatok a határban már teljes lendülettel zajlanak, a tavaszi növények vetése pedig lassan a végéhez közeledik. Az őszi kalászosok aratása is hamarosan megkezdődik, amire már készülnek a gazdák. Ahogy végigsétálunk a határban, jól láthatóak a szokatlan időjárás hatásai. Az ország szinte minden régiójában a megszokottnál melegebb tavasz következtében az árpa és a búza is korábban kezdett kalászolni, ami új kihívások elé állítja a mezőgazdasági termelőket. A korai kalászolás hatással lehet a termés minőségére és mennyiségére, így a gazdáknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a növények megfelelő gondozására a következő hetekben. A rendhagyó időjárási körülmények nemcsak a növények fejlődését, hanem a munkálatok időzítését is befolyásolják, ami tovább növeli a mezőgazdasági munkák komplexitását ebben az időszakban.

Az Alföld térségében újra tapasztalható a csapadékszegény időjárás negatív hatása, amely komoly kihívások elé állítja a mezőgazdasági termelőket. Az aszály következtében a kalászosok bokrosodása kevésbé intenzíven ment végbe, és a növények minden energiájukat a túlélésre fordítják. Ezek a jelek világosan mutatják, miért van szükség a tudatos fajtaválasztásra, amely lehetővé teszi, hogy a növények jobban alkalmazkodjanak a változó környezeti feltételekhez.

Az időjárási viszontagságokkal szembeni védekezés egyik legfontosabb eszköze a megfelelő talajművelési technikák alkalmazása mellett a gondosan megválasztott, a termőhelyi viszonyokhoz jól alkalmazkodó növényfajták termesztése

A tudatos fajtaválasztás különösen fontos olyan időszakokban, amikor az éghajlati változások egyre gyakoribbá és szélsőségesebbé teszik az időjárási jelenségeket. Az Agromag Kft. portfóliójában számos olyan kiváló minőségű fajta található, amelyek kifejezetten az ilyen kihívásokra nemesítettek.

Aszálytoleráns őszi búzáink

AG Hurem

Korai szálkás malmi fajta kiváló sütési paraméterekkel. Kivételesen magas terméseredményre képes. Átlagon felüli termőképességét a 2021-es kisparcellás kísérletekben is bizonyította, ahol öt termőhely átlagában a legnagyobb termést adta. Alkalmazkodó képessége és megdőléssel szembeni rezisztenciája átlagon felüli. A legtöbb búzát érintő betegséggel szemben rezisztens. 2022-ben Iregszemcsén 9,14 t/ha terméseredményt ért el. 2021-ben Jászboldogházán 11,01 t/ha szemtermést produkált, magas fehérje-és sikértartalom mellett.

Jegenye

A Jegenye egy régi időket idéző, tar őszi búzafajta a jelen kor elvárásainak megfelelően fejlesztve. Hatalmas szalmája kiváló szárszilárdsággal rendelkezik, emellett a fajta télállósága és fagytűrése is kimagasló. Nagy vegetatív tömegének köszönhetően bátran ajánljuk állattartók számára.

Nemcsak magassága, betegségekkel szembeni ellenállóképessége is egyedülálló. A vizsgált években sosem látott 1-es értékszámot kapott fuzáriózisra, ami csaknem teljes rezisztenciát jelent. Szintén kimagasló ellenállóságot mutat sárgarozsdával és szárrozsdával szemben. Kedvező kórtani tulajdonságai alkalmassá teszik ökológiai termesztésre.

Algeri

Tetszetős küllemű, jól bokrosodó, malmi minőségű fajta. A magassága 90–100 cm körüli, szárszilárdsága jobb az átlagnál. Magas termés mellé az átlagosnál jobb minőség párosul. Fuzáriumra magas fokú rezisztenciát mutat. Alkalmazkodó képessége átlag feletti, a csapadékszegény területeken is megbízható termést várhatunk tőle.

Aszálytoleráns őszi árpáink

KH Korsó

Kétsoros, laza kalászokat nevelő, nagy terméspotenciállal rendelkező őszi takarmány/sörárpa. Elismerésekor meghaladta a nagy termőképességű hatsoros sztenderd fajták átlagát. Állóképessége jó, osztályozottsága kiváló, fehérjetartalma alacsony. A pelyvája vékony, finoman ráncolt, hasonlóan a tavaszi árpákéhoz. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló, télállósága közepes. A lisztharmattal szemben nem érzékeny. A száraz években rendkívül jó eredményeket ad, a legtöbb őszi árpát meghaladóan terem. Nem véletlen, hogy nagyobb területen a Kiskunságban és az Alföld szárazabb vidékein termesztik.

Heves

A NÉBIH kisparcellás összehasonlító kísérletében a kísérleti fajták közül az egyik legkiegyensúlyozottabban teljesítő fajta. Kiváló évjáratbiztonsággal rendelkezik. A legnagyobb termésátlagát 2017-ben érte el Szombathelyen 9,92 tonnás eredménnyel, 2016-ban Kompolton remekelt 9,55 tonnás termésátlaggal. Habitusát tekintve a magasabb árpák közé sorolható, magassága100-108 cm között alakul. Szárszilárdsága, télállósága megfelelő, de intenzívebb termesztési körülmények között javasolt szárszilárdító használata. A fajtaminősítő vizsgálatok 3 éve alatt a télállóképessége és állóképessége jobb volt a standard fajták átlagánál

Arizona

Az Arizona egy újonnan elismert hatsoros, kiváló termőképességű őszi árpa. Az Arizona nevéhez hűen képes az extrém száraz és meleg körülményeket is elviselni. A magyar nemesítésű árpák új generációját képviseli, termésben képes a piacvezető fajtákat elérni, de azokat minőségben magasan túlszárnyalja. A magyarországinál zordabb téli időjárási viszonyok mellett is bizonyította kiváló télállóságát. Az Arizona egy átmeneti növekedési típusú árpa, mely korán kalászol, kalászai félig felállóak, a szemek lazán-közepesen tömötten helyezkednek el bennük. Egységnyi területen hozott kalászok számában kiemelkedő, a minősítő kísérletekben 700-800 kalászt számoltak négyzetméterenként. A magasabb árpákhoz sorolható, magassága 105-110 cm között változik, magassága ellenére szárszilárdsága megfelelő. Jobb minőségű talajokon, intenzív termesztési körülmények között szárszilárdító alkalmazása ajánlott. Árpa levélrozsdával és Rinhospóriumos levélfoltossággal szemben magas fokú rezisztenciát mutat. Fahéjbarna levélfoltosságra (Drechslera tritici-repentis) és lisztharmatra közepesen ellenálló, a levélbetegségek fungicides kezeléssel hatékonyan kordában tarthatók.


Dr. Cseuz László, Gabonakutató

„A májusi eső aranyat ér” – mondja a közmondás, ami fokozottan igaz most a Dél-Alföldön. Magyarország délkeleti régióját az utóbbi években elkerüli az eső, most május 20-án is vannak területek, ahol az év elejétől mindössze 80 mm csapadék hullott. A földek repedezettek, a búza állományok fölszáradnak, a legszárazabb területeken már gyakorlatilag csak a zászlóslevél zöld.

Szerencsére ez nem igaz az egész régióra és a május második felében érkezett csapadékhullám még sokat tud javítani a helyzeten.

Pedig az év jól indult, ahol időben tudtak vetni, a vetések nedves környezetben hamar keltek. Az év eleji esők és fagyos napok elpusztították a mezei pockok legnagyobb részét, és a téli idő (bár hó nem hullott) kedvezően hatott a búzafajtákra, márciusban kitűnő állományokat tudtunk megfigyelni. Az áprilisi meleg azonban szokatlanul felgyorsította a vegetáció növekedését, így a bokrosodás csak részben fejeződött be és soha nem látott korai időpontban indult meg búzák kalászolása. Mi Szegeden a nemesítő tenyészkertben már április 16-án találtunk kalászoló genotípusokat, amire eddig nem volt példa. A nagy meleget erős lehűlés és talajmenti fagyok követték, így az éppen kalászoló kenyér- és durumbúza fajtáknál a fagy hatására kalászcsúcs elhalást is tapasztaltunk.

Az áprilisi rendkívüli szárazság hatását csak a május végi esők tudták részben kompenzálni. Reméljük, hogy az esők folytatódnak, ami sokat javít a terméskilátásokon.

A száraz időjárás legnagyobb nyertesei a korai fajták. A stressztűrő GK Szereda, GK Zete, a kiváló kenyérsütési minőségű GK Pilis, GK Magvető mellett az idén elismert legújabb fajtánk a GK Torontál is meg tudta őrizni levélzetének nagy részét és jól tudja hasznosítani a kissé későn érkező csapadékot. Hasonlóképpen a legnagyobb területen termelt GK Csillag, de a középérésű GK Arató terméskilátásai is jók.

Búzafajtáink közül a GK Pilis fajtánkat lokálisan nagy területeken termesztik köszönhetően kiváló betegség ellenálló képességének és kenyérsütési minőségének. A prémium kategóriába sorolható, kitűnő kenyérsütési minőségének köszönhetően a GK Békés iránt is élénkülő kereslet mutatkozik. A korai éréscsoportba sorolható, kitűnő adaptálódó képesség mellett kiemelkedő beltartalmi minőségű GK Magvető, a járó, és magas fehérjetartalmú GK Zete, a stressztűrő GK Szereda, GK Megyer és GK Kolozs, továbbá a 2021-ben elismerést nyert GK Csanád portfoliónk részét képezi. Legújabb kiváló termőképességű fajtáink a 2023-ban elismerést nyert korai GK Hortobágy és a késői GK Szatmár mellé felsorakozott a stressztűrő, 2024 évben elismert GK Torontál is.

Az őszi és a tavaszi árpatermesztés legfőbb kockázatait a nemesítés az elmúlt század végéig többnyire kiküszöbölte. Így az utóbbi években a gyenge állóképesség és a nagyfokú kalásztörékenység már lényegesen kisebb problémát jelentenek, mint korábban. Az elsődleges nemesítési célok ezért az utóbbi években jelentősen módosultak. Az őszi árpát idén is elsősorban az Árpa Sárga Törpeség Vírusok (BYDV) és a Búza Törpeség Vírus (WDV) veszélyezteti. Enyhe őszökön különösen nagy lehet a fertőzés, aminek következtében akár a teljes állomány is kipusztulhat. Csökkenthető a kártétel a levéltetvek és kabócák rovarölőszeres gyérítésével is, de a leghatékonyabb védelmet az árpák rezisztenciájának, toleranciájának fokozásától várhatjuk. Emellett a tíz évvel ezelőtt újra indult nemesítési programban koncentrálunk a piac által leginkább keresett hatsoros, nagy termőképességű típusokra. Frissen elismert fajtáink a piacvezető, NÉBIH standard fajtákat meghaladó terméseredményekkel teljesítették az állami elismerés feltételeit. A hatsoros GK Foxy jó betegségellenállóságával és átlagon felüli szemminőségével, a korai hatsoros GK Rodeó aszálytűrésével és kiváló levélbetegségekkel szembeni ellenállóságával, a középérésű hatsoros GK Matador átütő termőképességével és kiváló agronómiai tulajdonságaival hódíthatja meg az igényes gazdákat.

A tritikálé: „low input – high output” gabona, azaz alacsony költséggel magas hozamok érhetők el vele, másrészt a marginális talajokon is képes megfelelő hozamot produkálni. Ezért és az általános stressztűrőképessége miatt is már ma is, de a jövőben egyre inkább jó válasz az ökológiai és ökonómiai kihívásokra (hasonlóan a cirokhoz). Három karakteres fajtával vagyunk a hazai és a környező országok vetőmagpiacán (GK Szemes GK Maros, GK Temes). Ezek az őszi vetésűek kategóriájában együttesen lefedik jelenleg a hazai piac 40%-át. Reális cél -ezt a mindenkori igényekből és a legújabb feljövő anyagaink teljesítményéből becsüljük, hogy 3 éven belül elérjük az 50%-ot. A tavaszi változatban (GK Idus) 66% a részesedésünk. Az utóbbi három év során a NÉBIH gazdasági értékvizsgálataiban tritikáléban nem csupán szemtermés célú, de - külön eljárásban és vizsgálatokban – biomassza produktum, azaz tömegtakarmány (szenázs) célú teszteket is végez.  Így lehetségessé vált új zöldhozam (siló/szenázs) tritikálé fajták minősítése is, és így kapott állami elismerést az első hazai nemesítésű, kettős hasznosítási célú tritikálé fajta a GK Trivita.

Válaszul az utóbbi évek kiszámíthatatlan tavaszi időjárására, az utóbbi évek jelentős eredménye a GK Arany őszi zabfajta, melyet az igényes gazdák már felfedeztek és sikerrel termesztenek országszerte. Az idei tavaszon is gyönyörű állományait láthatjuk, bizton számítva arra, hogy vetőmagja a jövőben is keresett termék lesz.


Gyárfási István Ede, MATE Agrárcsoport

A MATE Agrárcsoport Kft. a Nagykunság egyik legmeghatározóbb kalászos-vetőmag előálltója és termelője. Számos őszi vetésű gabonaféle felszaporítása és vetőmagfeldolgozása történik a karcagi vetőmagüzemben. A tájfajták kimondottan a térség agroökológiai körülmények mellett lettek nemesítve, az itteni talajtípusoknak megfelelően, alkalmazkodva a szélsőséges időjárási feltételekhez, hiszen ezen termőtáj Magyarország legszárazabb vidéke. Az éves csapadék mennyisége és eloszlása kedvezőtlen. A klímanorma szerinti éves átlagos csapadékmennyiség 539 mm, az őszi búza tenyészidőszakára ez az átlag 363 mm. A múltév két utolsó hónapjában 166 mm, míg 2024 évben összesen 73 mm csapadék hullott az első négy hónapban, ez az őszi búza bokrosodásához és szárnövekedéséhez igen csekély mértékű, hiszen a gabonafélék ebben az időszakban több talajnedvességet igényelnek. Az enyhe télhez átlagosnál melegebb tavasz párosult, így igen gyorsan vízhiányos talajállapot alakult ki. Az idei szezonban őszi árpából az ország legkorábbi fajtáit – Kunsági 2, KG Nagykun – termesztjük. Termőképességük és szárasságtűrő képességük kiváló, ebben a szezonban a betegségekkel szemben ellenállónak bizonyultak, az idei csapadékhiányos időszakot rendkívül jól tolerálták, jó szemtelítődésűek a kalászok. Betakarításukat június 10-15. közzé tervezzük. Őszi búzáink közül a KG Vitéz és KG Kunhalom középkései érésű, valamint a középérésű KG Bendegúz fajták vannak termesztésben. Mindhárom fajta esetében jól látszik a szárazságtűrő képességre történt nemesítés. A KG Bendegúz fajta mind intenzív mind extenzív körülmények között is jól termeszthető, kiváló termésbiztonságú tarbúza fajta. Középérésű őszi tritikálé fajtánk a Titán szintén kiválóan tolerálja a szárazságot és az extenzív körülményeket. A tritikálé és a búza betakarítását is előreláthatólag a megszokottnál két héttel korábban, június 25-re tervezzük. A korán, február második felében elvégzett fejtrágyázások hatékonysága megmutatkozik a kalászos állományokban. A korán jött meleg időjárás kedvezett a vetésfehérítő intenzív megjelenésének, több táblán többszöri védekezésre volt szükség.

A MATE Agrárcsoport Kft. elkötelezett amellett, hogy folyamatosan alkalmazkodjon a változó klimatikus viszonyokhoz és innovatív megoldásokat alkalmazzon a vetőmagtermelés terén. Az általunk nemesített fajták kimagasló teljesítményt nyújtanak mind a szárazságtűrés, mind a betegség-ellenállóság tekintetében, így biztosítva a gazdák számára a stabil és magas terméshozamot. Vállalatunk számára kiemelten fontos, hogy partnereink eredményesek legyenek, ezért folyamatosan fejlesztjük vetőmagjainkat. Ügyfeleink visszajelzései azt mutatják, hogy a MATE Agrárcsoport Kft. vetőmagjai megbízható megoldást kínálnak a változó hazai éghajlati körülmények között. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhatunk a minket választó partnereink sikeréhez és elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy továbbra is magas színvonalú, innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal támogassuk őket.

Ha növelni szeretné gazdasága termésbiztonságát és hatékonyságát, válassza a MATE Agrárcsoport Kft. vetőmagjait! További információkért és együttműködési lehetőségekért keressen minket bizalommal!

Legyen részese Ön is a MATE Agrárcsoport Kft. sikertörténetének és tapasztalja meg a minőségi vetőmagjaink által nyújtott előnyöket!


Mózes Petra, RAGT

A kezdetben száraz, csapadékhiányos, majd nagy mennyiségű esőre váltó időjárás jelentősen megnehezítette az őszi betakarítású, illetve vetésű növényekkel kapcsolatos munkálatokat. Az elhúzódó vetések és hektikus meteorológia miatt heterogén képet mutatott a kalászos kultúra. A vetésidő korai szakaszában kialakult szárazság kedvezett a rágcsálók, elsősorban a pockok kártételének. Az országot járva több helyen láthattunk komoly tőszámhiányt vagy akár nagy foltokban hiányzó táblarészeket.

A járhatatlan területeken elmaradt búzavetések és a téli belvizes területeken megsemmisült állományok miatt megnőtt a tavaszi kalászosok létjogosultsága. A tavalyi évhez képest 15 %-kal nőtt a tavaszi árpa területe (21.289 ha) és hasonlóan változott a tavaszi durumbúzáé is.

Gyermely, Mózes Petra - RAGT és Farkasdi Gábor - Somodori Kft

A februárban elvetett állományok ígéretes képet mutatnak, ám a később földbe került kultúrák esetében a tavaszi vízhiány mély nyomokat hagyott. A szárazság és helyenként fagy okozta stressz miatt sok táblánál elmaradt a megfelelő bokrosodás, (szinte látni a sorközöket), korán szárbaindultak a növények, ami komoly terméskiesést eredményezhet. Az időjárás eddig említett negatív hatásai mellett pozitívum, hogy gombabetegségekkel, fuzáriummal az ország számottevő területén nem nagyon találkozunk.

Ellenben megjelentek a vetésfehérítő bogarak. Hangsúyos szerepe van az ellenük való védekezésnek, mert fordított esetben inváziójuk súlyos kártétellel jár. A levelek megrágása klorofil veszteséget és terméskiesést okoz.

Az idei kalászos kultúráknál komoly problémákat okozott a nagymértékű “visszavetett mag“ használat, a felújítási arány csökkenése. Látva a határban a különböző kultúrmagokkal fertőzött táblákat, fontosnak gondolom kiemelni a fémzárolt vetőmag szerepét. Minősített magot vetve a termesztett növényállomány kiegyenlítettebb, egyöntetűbb képet mutat. Elkerülhető a szennyezettség, a káros gyom-infekció. Garantált a fajta- és fajtisztaság. Mindezek mellett a magas színvonalú áru előállításának alapfeltétele a beazonosítható, minősített, azaz fémzárolt, csávázott vetőmag  felhasználás.

Összegezve a termelést eddig befolyásoló időjárási, technológiai, humán és egyéb tényezőket, úgy gondolom, hogy a 2024-es évben országos szinten nem prognosztizálhatunk rekord kalászos betakarítási eredményeket. Ettől függetlenül hiszem, hogy a siker legfőbb alapja továbbra is gazdaság adottságait, az integrált növényvédelmi szemlélet elveit figyelmbevéve történő megfelelő fajtaválasztás. Ehhez a legjobb genetikájú anyagok országon belül is elérhetőek.

Az RAGT hazai kalászos fajtaszortimentje a piaci igényeknek köszönhetően jelentősen kibővült. 2024 őszén már 11 őszi búza fajta és 3 durum fog partnereink rendelkezésére állni, és ajánl az ország egész területére nagy terméspotenciállal, kiváló adaptív készséggel rendelkező fajtákat.

A RAGT kínálatában elérhető búzafajtákat itt találják

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?