Minden az ökológiai gazdálkodásról fog szólni ezen az Expón!

Minden az ökológiai gazdálkodásról fog szólni ezen az Expón! (x)

PR
Hamarosan, 2025. szeptember 9-10-én megrendezésre kerül a VI. ÖKO Expó Kiállítás és Konferencia, mely idén új helyszínen várja az érdeklődőket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és a Debreceni Egyetem szervezésében létrejövő kétnapos rendezvény minden eleme nem meglepő módon az ökológiai gazdálkodásról szól. Az esemény kapcsán Szólláth Tibort, a NAK Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének elnökének, a rendezvény megálmodójának tettünk fel kérdéseket.
Szólláth TiborSzólláth Tibor

Miért épp az ökológiai gazdálkodás került a rendezvény középpontjába?

Az ökológiai gazdálkodás az a szemlélet, mely a modernkor emberi problémáira választ adhat. Gondoljunk az élelmiszerbiztonságra, az egészséges táplálkozásra, vagy akár a környezeti fenntarthatóságra. Éppen ezért az ökológiai gazdálkodás jól látható és érzékelhető módon egyre nagyobb szerepet tölt az Európai Unióan és hazánkban egyaránt. Az elmúlt bő tíz évben az ökológiai termelésbe vont területek nagysága Magyarországon nőtt az egyik leglátványosabban, bár ez nem jelenti azt, hogy már nincs hova fejlődnünk. Jelenleg közel 400 ezer hektáron, közel 6 000 gazdálkodó folytat ilyen gazdálkodást és különböző okokból kifolyólag ez folyamatosan növekszik. Az EU célkitűzése a mezőgazdasági területek 25%-nak átállítása ökológiai gazdálkodásra, ami nálunk még „csak” 6,3%.

Én személy szerint közel harminc éve foglalkozom ökológiai gazdálkodással, jelenleg az egész gazdaságunk területén teljes mértékben ez a szemlélet uralkodik. Meggyőződésem, hogy a mai modern technológiák beillesztésével az ökológiai gazdálkodás lehet az a gazdálkodási forma, mely környezetileg és gazdaságilag egyaránt hosszútávon fenntartható.

Mi a célja az Expónak?

A kezdetektől fogva az volt a célunk, hogy az országban egyedülálló módon, olyan rendezvényt szervezzünk, ahol egyrészt az összes ágazati szereplő találkozhat, szakmai párbeszédeket, vitákat folytathat és bemutathatja termékeit, tudását, szolgáltatását. Másrészt szerettük volna magát az ökológiai gazdálkodást bemutatni és elérhetővé tenni az alternatívát kereső gazdatársak, valamint nem utolsó sorban a fogyasztók számára, akik tudatosak szeretnének lenni és többet megtudni az egészségüket meghatározó élelmiszerről.

Az idén új helyszínre esett a választás. Mi várható ettől?

Az idei évben valóban új helyszínre költözik a rendezvény, méghozzá a Debreceni Egyetem Innovációs Központjába. Az Egyetem évek óta fontos társszervezője a rendezvénynek, leginkább a szakmai program tekintetében. Sikerült egy olyan helyszínt találnunk az eseménynek, mely méltó a szellemiségéhez, valamint kiválóan alkalmas a konferencia és kiállítás megtartására. Emellett a debreceni vezér utcában található központ elérhetőbbé teszi az eseményt a városban élők számára is.

Mi várható pontosan a rendezvényen?

Az Expónak számos eleme van, amely más-más szempontból lehet érdekes a látogatóknak. Egyrészről minden évben próbálunk egy olyan szakmai konferencia programot összeállítani, ahol kiváló hazai és nemzetközi szakemberek előadásai és kerekasztal beszélgetései alapján van lehetőségünk az ágazatot érintő kihívások, lehetőségek megvitatására.

Idén két téma került a fókuszba: A talajélet, az egészséges növény és az emberi egészség kapcsolata, valamint a duális agrárszakképzés kihívásai és lehetőségei gazdálkodói szempontból.

Másrészről fontos eleme a rendezvénynek a kiállítás, ahol minden ökológiai gazdálkodásban érintett termelőnek, kereskedőnek, feldolgozónak, szolgáltatónak, innovátornak és gépforgalmazónak lehetősége van a bemutatkozásra.

Mindemellett kísérő elemekkel is készülünk, mint például ökológiai, bio termékek kóstolási lehetősége, illetve szántóföldi gépbemutató.

Kiket várnak a rendezvényre?

Az eseményre várunk minden gazdálkodót, aki lehetőséget lát az ökológiai gazdálkodásban, de várjuk a szaktanácsadókat, tudományos szakembereket, pályaválasztás előtt álló diákokat és az ágazat valamely szereplőjét.

Bár alapvetően egy szakmai rendezvényről van szó, még is azt gondolom, hogy ez egy kiváló lehetőség a társadalom egyéb szegmenseinek, a fogyasztói rétegnek arra, hogy megismerkedjenek az egészséges élelmiszerelőállítással, az élelmiszer egészségünkre gyakorolt hatásaival miközben megkóstolják az igazi ökológiai gazdálkodásból származó termékeket.

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?