Jószomszédi viszony: le kell zárni a Tokajiról szóló névvitát

agrarszektor.hu
A szlovák-magyar agrár-külkereskedelem dinamikus fejlődést mutat 2010-ben is, ami megalapozhatja a határ menti települések piaci alapú együttműködésének elindítását- mondta Fazekas Sándor azt követően, hogy tárgyalt a szlovák agrárminiszterrel Egerszalókon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Simon Zsolt a nyugodt jószomszédi viszony megteremtését hangsúlyozta Szlovákia és Magyarország között. A látszatpolitizálás megszüntetését szerinte a Tokajiról szóló névvita lezárásával lehetne kezdeni.

A két miniszter a megbeszélést követően részt vett a Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara évadnyitó ülésén, ahol a szlovák-magyar együttműködés volt a fő téma. A regionális iparkamara kiemelt figyelmet fordít a magyar szlovák kapcsolatok erősítésére, ennek szellemében évek óta több együttműködési programot hirdet a határ két oldalán működő vállalkozások, szervezetek részére.

Fazekas Sándor a megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben a szlovák piaci exportunk 56%-kal, importunk 14%-kal nőtt. Szlovákia jelenleg a magyar agrárexport negyedik legjelentősebb célpiaca, és importban is ugyanilyen előkelő helyet foglal el. A szlovák-magyar agrár-külkereskedelem lendületes fejlődése kellő alapot ad ahhoz, hogy elindítsuk a határ menti települések piaci alapú együttműködését. A határokon átnyúló kistérségi, térségi, illetve regionális piacok újraélesztése mindkét fél gazdaságára élénkítő hatást gyakorol. A kezdeményezés nyomán folyamatosan friss termékekkel lehet ellátni a nagyvárosok lakóit a határ mindkét oldalán. A városok vonzáskörzetéhez tartozó települések termelői közvetítők nélkül juthatnának a piacra- hangsúlyozta a miniszter.

A nemzetközi és térségi együttműködési programok elősegítésre szolgáló LEADER programokra eddig 178 pályázatot adtak be, melyre 560 millió forintos támogatási keret áll rendelkezésre. A már jóváhagyott projektek között szép számmal szerepelnek a szlovák-magyar együttműködés jó példái.

A közös programok elősegítik a két ország szorosabb együttműködését, kulturális közeledését és olyan fejlesztéseket tesznek lehetővé, amelyek az összefogás nélkül nem valósulhatnának meg. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar EU elnökség idején kiemelten fontos szerephez jut a vízvédelem, a fenntartható vízpolitika kidolgozása. Komoly feladat lesz a Duna Stratégia elfogadtatása, amely után még inkább elmondhatjuk: a Duna nem elválasztja, hanem összeköti országainkat, Szlovákiát és Magyarországot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?