Bajban a szociális boltok: nem a vevőkkel van a gond

agrarszektor.hu
Bajban vannak a szociális boltok: kevés a helyi termelő, és a terményük sem biztos, hogy olcsóbb az külföldinél.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Somogyban az országos átlagnál jobban tartják magukat a szociális, más néven MAGOSZ boltok. Míg országosan csaknem a fele mára tönkrement a többnyire magyar termelők áruit kínáló üzleteknek, Somogyban a hatból négy ma is üzemel. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) somogyi elnöke szerint nem a vásárlók fogadókészségével van gond - írja a sonline.hu.

Szabó Tamás szerint az elmúlt években azért hagyta abba a gazdák többsége a termelést, mert a gyenge minőségű, piacot elárasztó tucatáruk mellett a közbiztonság is romlott: ellopják a kertekből a termést - mondta Szabó Tamás.

Az egyik kaposvári MAGOSZ bolt tulajdonosa szerint a legnagyobb baj az, hogy nincs elég termelő a megyében, és sokszor a minőséggel is gond van. Az idei szezonban például a somogyi krumplit nem lehetett eladni, hiába volt olcsóbb, mint a másik. A gyümölcsöknél a nyáron jobban működött a rendszer: szép, friss és megfizethető árut kaptak a helyi termelőktől. A multikkal azonban így is képtelenség versenyezni.

Szabó Tamás szerint azonban országosan is nagy az érdeklődés az úgynevezett szociális szövetkezetek iránt. Somogyban is négy-öt településről jelezték, hogy van terület és munkaerő is. Ezek a szövetkezetek önkormányzati területeket vonnának be a gazdálkodásba, s munkanélküliek állítanának elő így értéket. A cél továbbra is az, hogy ne kelljen több száz kilométert utaztatni a zöldséget, gyümölcsöt a fogyasztóig - véli Szabó.

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége alelnöke, Örvendi László szerint más formában kell üzemeltetni a szociális bolthálózatot, esetleg a gazdáknak saját üzletet kell létrehozniuk. A gazdaáruházakban a termelők saját áruikat kínálhatnák. Ám az alelnök szerint több év alatt alakulhat ki az új rendszer.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03