Magyar vagy hazai? - Változó élelmiszerjelölések

agrarszektor.hu
Szeptembertől lépett életbe az a rendelet, mely többek között az élelmiszerek csomagolásán feltüntethető "magyar termék", "hazai termék" és "hazai feldolgozású termék" jelölések feltételeit is szabályozza. A türelmi idő az év végéig él, utána azonban lesz, aki meglepődik.

Az új rendelet értelmében kizárólag olyan élelmiszer csomagolásán helyezhető el "magyar termék" felirat, vagy magyar származását bármi más módon tartalmazó állítás, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Vagyis a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt pedig Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el. "Hazai terméknek" akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább ötven százaléka magyar, és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. "Hazai feldolgozású termékek" körébe tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségükben import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek is.

A szigorúbb feltételek határozottan jobb tájékozódást tesznek lehetővé a fogyasztók számára, azonban vélhetően sokak szeme kerekedik majd el, mikor jópár tradícionálisan magyarnak hitt termék mítosza foszlik szét. Egyelőre azonban még váratni fog magára a sokk, hiszen az új rendelet szerint nem megfelelő jelöléssel ellátott termékek kifuttatására az év végéig kaptak haladékot az üzletek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?