Magyar vagy hazai? - Változó élelmiszerjelölések

agrarszektor.hu
Szeptembertől lépett életbe az a rendelet, mely többek között az élelmiszerek csomagolásán feltüntethető "magyar termék", "hazai termék" és "hazai feldolgozású termék" jelölések feltételeit is szabályozza. A türelmi idő az év végéig él, utána azonban lesz, aki meglepődik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az új rendelet értelmében kizárólag olyan élelmiszer csomagolásán helyezhető el "magyar termék" felirat, vagy magyar származását bármi más módon tartalmazó állítás, ha az magyar alapanyagból, Magyarországon készült. Vagyis a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait belföldön termesztették, a vadon termő növényt pedig Magyarországon gyűjtötték, kezelték, csomagolták. Az állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, a halakat honi vizekből fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el. "Hazai terméknek" akkor nevezhető az élelmiszer, ha összetevőinek legalább ötven százaléka magyar, és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történt. "Hazai feldolgozású termékek" körébe tartoznak a Magyarországon feldolgozott, de többségükben import eredetű összetevőket tartalmazó élelmiszerek is.

A szigorúbb feltételek határozottan jobb tájékozódást tesznek lehetővé a fogyasztók számára, azonban vélhetően sokak szeme kerekedik majd el, mikor jópár tradícionálisan magyarnak hitt termék mítosza foszlik szét. Egyelőre azonban még váratni fog magára a sokk, hiszen az új rendelet szerint nem megfelelő jelöléssel ellátott termékek kifuttatására az év végéig kaptak haladékot az üzletek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?