Ez így nem mehet tovább: komoly változásokra van szükség a magyar tejiparban

MTI
Meg kell erősíteni a magyar tejtermékgyártást, élelmiszergyártást, a kormányzat meghozta az ehhez szükséges döntéseket - közölte Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a békéscsabai Happy Tejtermék Kft. támogatói okiratának átadása alkalmával.

Hozzátette: a következő hét évben mintegy 750 milliárd forintot fordítanak az élelmiszeripar megerősítésére. Az első időszakban már több mint 510 pályázatot nyújtottak be a gyártók, és döntés született 64 projektnél mintegy 46 milliárd forintról. Erdős Norbert rámutatott, hogy jelenleg 4 ezer élelmiszeripari cég működik Magyarországon, ebből mindössze 100 tejtermékgyártó. Az árbevételt és a foglalkoztatást tekintve ugyanakkor ezeknek a cégeknek az aránya 10 százalékos az ágazaton belül. Ebből is látható, hogy közepes és nagyméretű cégekről van szó, amelyek eddig az uniós támogatásokra közvetlenül nem tudtak pályázni. Az új vidékfejlesztési program ezt a problémát áthidalja. Hozzátette: 2010 óta a termelési érték 80 százalékkal bővült a tejtermékgyártó-ágazatban, és az export is háromszorosára nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az üzletláncoknál kapható friss tejtermékeket vizsgálva a magyar termékek aránya magas, viszont alig 25 százalékos a magasan feldolgozott - vaj, sajt, joghurt - termékcsoport esetében. Ez a teljes agrárágazaton belül a legalacsonyabb. Közölte: a Happy Tejtermék Kft. 230 millió forintos támogatást nyert el, ebből a teljes gyártási technológiát fejlesztik, bővítik a szállítóflottát, és különböző informatikai eszközöket vásárolnak. A cég ezzel átvészeli a járvány okozta visszaesést is - mondta. A nyilvános cégadatok szerint a 30 dolgozót foglalkoztató békéscsabai kft. árbevétele az utolsó lezárt üzleti évében 2020-ban 707 millió forint volt, az előző évi közel 850 millió forintot követően. Míg a járvány előtt, 2019-ben csaknem 3 millió forint nyereséget könyveltek el, a gyárnak 2020-ban több mint 117 millió forint vesztesége keletkezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. augusztus 16. 18:03