Jó hír az állattartóknak: ötödével több támogatás

agrarszektor.hu
Az idén is 20 százalékkal több állatjóléti támogatást kapnak a sertés- és a baromfitermelők.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az idén is 20 százalékkal növeli a sertés- és a baromfiágazati állatjóléti támogatásokat a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), és a pluszpénzeket várhatóan az év végéig ki is fizeti a gazdálkodóknak. A források bővítésével a két állattenyésztési szektor együttesen 12 milliárd forinthoz juthat a korábbi 10 milliárdos éves összeg helyett.

Eldöntötte a VM, hogy az idén is 20 százalékkal növeli, és részben előrehozva fizeti ki az úgynevezett állatjóléti támogatásokat - jelentett be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hétvégi kaposvári állattenyésztési napokon. Az erről szóló rendelet a napokban jelenik meg.

Az állatjóléti forrásokat a sertés- és a baromfiágazat veheti igénybe, amelyek együttesen 10 milliárd forintot kaptak az elmúlt években. Ebből a baromfitermelők 4 milliárd, a sertéstartók 6 milliárd forinttal részesedtek.

A VM - az aszálykárokra hivatkozva - először tavaly határozott úgy, hogy az állatjóléti forrásokat 20 százalékkal növeli és a pluszpénzeket még az adott évben ki is fizeti. Alapesetben ugyanis a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) mindig a következő évben utalja ki az állattartóknak az előző évre jogszerűen megállapított támogatási összegeket.

A 20 százalékos támogatásnövelés azt jelenti, hogy a baromfitermelők 4 milliárd forint helyett 4,8 milliárd, a sertéstartók 6 milliárd helyett 7,2 milliárd forinthoz juthatnak. Ebből az MVH a 0,8 és az 1,2 milliárd forintos pluszkeretet fizetheti ki az idén az első és másik negyedévre jutó állatjóléti alapösszegekkel együtt. Az idei harmadik és negyedik negyedéves támogatásokat pedig jövőre kaphatják meg a gazdálkodók

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?