A takarmánydrágulás hazavágta a pulykatermelést

agrarszektor.hu
Az lenne a jó, ha nálunk is lenne hálaadási ünnep.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idén várhatóan rekord alacsony szintre, 80 ezer tonnára csökken a hazai pulykatermelés. A visszaesés annak tudható be, hogy tavaly és az idei év első felében a takarmányárak 60 százalékkal nőttek, miközben az értékesítési árak 20 százalékkal csökkentek. A Dunántúlon mára teljesen megszűnt a pulykavágás. Bár az egy főre jutó pulykahús-fogyasztásban most sem állunk rosszul, a Magyar Pulykaszövetség szerint szükség lenne arra, hogy - hasonlóan a november negyedik csütörtökén megtartott, észak-amerikai hálaadás napi ünnephez - a pulykatermékek iránti igény nálunk is nőjön.

Egykor sikertörténet volt, mára azonban látványosan visszaesett a hazai pulykatermelés - közölte Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke. A szervezet a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) közösen a hazai pulykatermékek népszerűsítésére felhasználta az észak-amerikai hálaadás napi ünnepet is, amelyet az Egyesült Államokban minden év novemberének negyedik csütörtökén - vagyis az idén november 28-án - tartanak meg.

A hazai pulykatermelés a 2004-es uniós csatlakozáskor még évi 140 ezer tonnát ért el, és több mint 30 százalékot tett ki a 450 ezer tonna körüli teljes baromfitermelésen belül. Az ágazat teljesítménye azonban tavalyra 120 ezer tonnára csökkent, az idén pedig várhatóan még tovább, mintegy 80 ezer tonnára esik vissza. Ezzel párhuzamosan baromfi-termékpályán belüli súlya is 17 százalék körülire zsugorodik.

Erdélyi István szerint az utóbbi időszak gyors visszafejlődéséhez elsősorban az járult hozzá, hogy tavaly és az idei év első felében a takarmányárak 60 százalékkal nőttek, miközben az értékesítési árak 20 százalékkal csökkentek. Ezt a drasztikus változást a kisebb vágóhidak és feldolgozók nem tudták átvészelni, így ennek tudható be az is, hogy mára a Dunántúlon teljesen megszűnt a pulykavágás. (A piacvezető szerepet ma a szarvasi Gallicoop Zrt. tölti be évi 36-37 ezer tonnás feldolgozással a 26 ezer tonnás teljesítményű, kecskeméti Gallfood Kft. előtt. A Galfood ugyanakkor a közelmúltban felszámolásból megvásárolta a pacsai Zalai Baromfifeldolgozót is, ahol a korábbi nyilatkozatok szerint újra kívánja indítani a pulykavágást is).

Az ágazat visszaesésével párhuzamosan az egy főre jutó hazai pulykafogyasztás is 5,0-5,5 kilogrammra csökkent a korábbi 7-ről, de még így is a harmadik legtöbbnek számít a világon az USA és Izrael mögött. Az ágazat szereplői abban bíznak, hogy a fejenkénti fogyasztás rövid időn belül ismét elérheti a 7 kilogrammot, így a pulykatermelésben is fellendülés kezdődhet, ha a gazdasági növekedés valóban beindul. Ennek nyomán a 6,5 millió darabos idei pulykafeldolgozás ismét elérhetné a korábbi 8-10 millió darabot évente.

Erdélyi István szerint az ágazati hatékonyság javításához szükség lenne arra, hogy a termelők igénybe vehessék a ma mindössze négy százalékban felhasznált geotermikus energiát, hogy a telepeken "télen ne takarmánnyal kelljen fűteni". A legális piaci szereplők megerősítése érdekében pedig fontos lenne, hogy a 27 százalékos áfakulcs az ágazatban 5 százalékra csökkenjen, így ugyanis a feketegazdaságot erősítő, "olajüzleteknél is jobb áfabizniszt" fel lehetne számolni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?