A takarmánydrágulás hazavágta a pulykatermelést

agrarszektor.hu
Az lenne a jó, ha nálunk is lenne hálaadási ünnep.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az idén várhatóan rekord alacsony szintre, 80 ezer tonnára csökken a hazai pulykatermelés. A visszaesés annak tudható be, hogy tavaly és az idei év első felében a takarmányárak 60 százalékkal nőttek, miközben az értékesítési árak 20 százalékkal csökkentek. A Dunántúlon mára teljesen megszűnt a pulykavágás. Bár az egy főre jutó pulykahús-fogyasztásban most sem állunk rosszul, a Magyar Pulykaszövetség szerint szükség lenne arra, hogy - hasonlóan a november negyedik csütörtökén megtartott, észak-amerikai hálaadás napi ünnephez - a pulykatermékek iránti igény nálunk is nőjön.

Egykor sikertörténet volt, mára azonban látványosan visszaesett a hazai pulykatermelés - közölte Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke. A szervezet a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) közösen a hazai pulykatermékek népszerűsítésére felhasználta az észak-amerikai hálaadás napi ünnepet is, amelyet az Egyesült Államokban minden év novemberének negyedik csütörtökén - vagyis az idén november 28-án - tartanak meg.

A hazai pulykatermelés a 2004-es uniós csatlakozáskor még évi 140 ezer tonnát ért el, és több mint 30 százalékot tett ki a 450 ezer tonna körüli teljes baromfitermelésen belül. Az ágazat teljesítménye azonban tavalyra 120 ezer tonnára csökkent, az idén pedig várhatóan még tovább, mintegy 80 ezer tonnára esik vissza. Ezzel párhuzamosan baromfi-termékpályán belüli súlya is 17 százalék körülire zsugorodik.

Erdélyi István szerint az utóbbi időszak gyors visszafejlődéséhez elsősorban az járult hozzá, hogy tavaly és az idei év első felében a takarmányárak 60 százalékkal nőttek, miközben az értékesítési árak 20 százalékkal csökkentek. Ezt a drasztikus változást a kisebb vágóhidak és feldolgozók nem tudták átvészelni, így ennek tudható be az is, hogy mára a Dunántúlon teljesen megszűnt a pulykavágás. (A piacvezető szerepet ma a szarvasi Gallicoop Zrt. tölti be évi 36-37 ezer tonnás feldolgozással a 26 ezer tonnás teljesítményű, kecskeméti Gallfood Kft. előtt. A Galfood ugyanakkor a közelmúltban felszámolásból megvásárolta a pacsai Zalai Baromfifeldolgozót is, ahol a korábbi nyilatkozatok szerint újra kívánja indítani a pulykavágást is).

Az ágazat visszaesésével párhuzamosan az egy főre jutó hazai pulykafogyasztás is 5,0-5,5 kilogrammra csökkent a korábbi 7-ről, de még így is a harmadik legtöbbnek számít a világon az USA és Izrael mögött. Az ágazat szereplői abban bíznak, hogy a fejenkénti fogyasztás rövid időn belül ismét elérheti a 7 kilogrammot, így a pulykatermelésben is fellendülés kezdődhet, ha a gazdasági növekedés valóban beindul. Ennek nyomán a 6,5 millió darabos idei pulykafeldolgozás ismét elérhetné a korábbi 8-10 millió darabot évente.

Erdélyi István szerint az ágazati hatékonyság javításához szükség lenne arra, hogy a termelők igénybe vehessék a ma mindössze négy százalékban felhasznált geotermikus energiát, hogy a telepeken "télen ne takarmánnyal kelljen fűteni". A legális piaci szereplők megerősítése érdekében pedig fontos lenne, hogy a 27 százalékos áfakulcs az ágazatban 5 százalékra csökkenjen, így ugyanis a feketegazdaságot erősítő, "olajüzleteknél is jobb áfabizniszt" fel lehetne számolni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?