2023. március 22. szerda Beáta, Izolda

Kiderült a baromfititok: így döntheted el, jó-e a húspultban lévő szárnyas

agrarszektor.hu
Nincs könnyű dolga annak, akinek nincs fix hentese, húsvásárláskor ugyanis nem mindig könnyű eldönteni, melyik áru lehet valóban jó minőségű, ráadásul sokszor akár át is verhetik a vevőt. Talán a szárnyasoknál a legnehezebb kiválasztani a megfelelő húst, itt sem kell azonban kétségbeesni, hiszen, ha néhány dologra odafigyelünk, akkor biztosan nem lőhetünk mellé.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A koronavírus-járvány hatására teljesen átalakult a húspiac, megváltoztak az emberek bevásárlási szokásaik, és sokan még a húst is inkább házhoz rendelik, a fertőzöttek számának újabb emelkedésével pedig már egyre kevesebben mennek húsboltba - mondta az Indexnek Károly József, hentes. Hozzátette, akinek van megbízható, fix hentese, annak könnyebb dolga van, hiszen bátran mer rendelni, viszont akinek nincs "saját" hentese, annak nehezebb, megfelelő odafigyeléssel azonban könnyen elkerülheti a vevő, hogy átverés áldozata legyen. 

A szárnyasoknál a legnehezebb kiválasztani a megfelelő minőségű húst. Sokan nem tudják például, hogy a pulyka nevelése nagyon bonyolult folyamat, így jó minőségű húst is nehezebb találni belőle. A csirkénél, ha nem találunk tanyasi, házi, vagy normális körülmények között nevelt, stresszmentes életet élő, úgynevezett boldog szárnyast, akkor gyakran előfordulhat, hogy hozamfokozóval kezelt csirkét fogunk megvenni. Árulkodó jel lehet, ha a csirke tolla, amely sokszor óhatatlanul is rajta marad a megvásárolt húson, gyakran sárga színű, ez azonban intő jel, hiszen sárga tollú csirke nem létezik. Ennek az lehet az oka, hogy régen szabályosan lefújták a szárnyast kurkumával, hogy a pultban egészséges hatást keltsen. 

A rántani való csirkét körülbelül 54 napig, a levesnek valót pedig 84 napig nevelik, előbbinek megközelítőleg 1 kilogrammosnak kell lennie. Az tény, hogy a tanyasi csirkék általában jóval drágábbak, ugyanakkor sokkal kisebb a nedvességtartalmuk, ami azt jelenti, hogy főzés közben nem megy össze a húsuk a sok víz elpárologtatásával. 

Címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?