Kihívások a takarmányozásban: új technológiák kellenek

agrarszektor.hu
Olyan technológiai megoldásokat kell alkalmazni a tejelő tehenészetek tömegtakarmány-előállításában, amelyek évente többszöri betakarítást tesznek lehetővé - hangzott el a KITE Zrt. tedeji gyakorlati bemutatóján. Egyre kisebb területen lehet ugyanis megtermelni a takarmánynövényeket, ezért a megmaradó földekről több és jobb takarmányt kell betakarítania a gazdálkodóknak. Legnagyobb mennyiségben kukorica szilázst használnak tömegtakarmányként, de ma már egyre többen ismerik fel az alternatív silónövények magasabb beltartalmi értékében rejlő lehetőségeket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Versenyképességet javító gépeket mutattak be tehenészeti telepek számára azon a közelmúltbeli gyakorlati bemutatón, amelyet a nádudvari KITE Zrt. rendezett a Hajdú-Bihar megyei Tedejen. Az esemény középpontjában a tömegtakarmányozás és a másodvetés gépei álltak, amelyekkel a tavaszi szálastakarmány betakarítást, az egy-és többmenetes betakarítási megoldásokat és a másodvetésű silókukorica sávos művelését mutatták be.

A tejelő tehenészetek egyre kevesebb földterületen termelhetik meg a takarmánynövényeiket, ezért olyan technológiai megoldásokat kell alkalmazniuk, amelyek - a kieső területeket kompenzálva - évente többszöri betakarítást tesznek lehetővé - jelentette ki Bódi László, a Tedej Zrt. vezérigazgatója. Úgy véli, a gépesítettség javításán túl fontos lenne az ipari takarmányok arányának visszaszorítása is, mivel azok drágák és feleslegesen terhelik az állatok szervezetét.

A tömegtakarmányozásában jelenleg kiemelkedő szerepe van a silótakarmányoknak. A termelők a kukorica szilázst használják a legnagyobb mennyiségben, de az ágazat szereplői növelnék a nagyobb beltartalmi értékű silótakarmányok arányát is - jelentette ki Mátyás- Dzuró Tímea, a Sil-All szakembere. Véleménye szerint például a lucerna szenázs sokkal jobb beltartalmi értékeket mutat a kukorica szilázsnál, ezért egyre több állattartó igyekszik a termelésbe vonni.

A szántóföldi bemutatókon a JCB, a Joskin, az Orthman, és a John Deere mellett a Kuhn gépei is szerepeltek, mivel a KITE kínálatában mostantól a Kuhn állattenyésztési gépei is megtalálhatók. A gyakorlati előadásokat Hadászi László, fejlesztési és szaktanácsadási igazgató, Sojnóczki István, fejlesztési és szaktanácsadási igazgató helyettes, Kiss Sándor, a gépkereskedelmi osztály marketingmenedzsere és Tarnai Bálint, a logisztikai kereskedelmi osztály vezetője tartották. A bemutatón a többféle kasza, rendképző, bálázó, bálacsomagoló, illetve önjáró permetezőgép mellett a sávos művelés vetőgéppel kapcsolt, egymenetes, hatsoros, illetve külön menetben járatott tizenkét soros rendszerét is megismerhették a résztvevők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?